Στην εξέδρα ο Βρούτσης…

«Αιμοδότες», οι μικροοφειλέτες…

Μόλις 1 δισ. ευρώ ευελπιστεί να εισπράξει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία μέσα στο 2015 και το μεγαλύτερο βάρος πέφτει για άλλη μια φορά στους μικροοφειλέτες, δηλαδή σε όσους χρωστούν μέχρι 15.000 ευρώ. Οι συνολικές οφειλές προς τα Ταμεία που έχουν περάσει στο ΚΕΑΟ (Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών) φθάνουν τα 11,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τουλάχιστον το 1,5 δισ. θεωρείται… ανεπίδεκτο είσπραξης, δηλαδή έχει χαθεί οριστικά.

Συνήγορος του Πολίτη: Γολγοθάς για τα ΑμΕΑ η κακοδιοίκηση…

Τον Γολγοθά που βιώνουν από το 2011 τα άτομα με ειδικές ανάγκες προκειμένου να λάβουν τα ελάχιστα επιδόματα και παροχές που τους παρέχει το κράτος, μετά τη λαίλαπα του Μνημονίου, επιβεβαιώνει με τον πλέον επίσημο τρόπο, σε πόρισμά του προς το υπουργείο Εργασίας και τις συναρμόδιες υπηρεσίες, ο Συνήγορος του Πολίτη.

Ο Συνήγορος του Πολίτη διαπίστωσε: Αφενός χρονική καθυστέρηση στην εξέταση των πολιτών από τις υγειονομικές επιτροπές και αφετέρου προβλήματα εφαρμογής του νέου θεσμικού πλαισίου για την εκτίμηση της αναπηρίας σε συνδυασμό με την προϋφιστάμενη νομοθεσία χορήγησης προνοιακών παροχών, επιβεβαιώνοντας τα κενά συντονισμού μεταξύ των συναρμόδιων υπηρεσιών.

Στο πόρισμα που απέστειλε προς το υπουργείο Εργασίας, επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι λόγω της κακοδιοίκησης η υποβολή του αιτήματος για τη χορήγηση επιδόματος πρόνοιας στις αρμόδιες υπηρεσίες (υπηρεσίες πρόνοιας των δήμων) προϋποθέτει την ολοκλήρωση της διαδικασίας πιστοποίησης της αναπηρίας από τις υγειονομικές επιτροπές (ΚΕΠΑ). Επιπλέον, η εξέταση από το ΚΕΠΑ δεν γίνεται με βάση παραπεμπτικό της προνοιακής υπηρεσίας, στο οποίο πρέπει να καθορίζεται το ακριβές περιεχόμενο της γνωμάτευσης που αναμένεται (η διατύπωση πρέπει να είναι όπως ακριβώς προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία), ώστε να είναι δυνατή στη συνέχεια η χορήγηση της παροχής από τον δήμο.

Αυτό έχει ως επακόλουθο ακόμα μεγαλύτερη καθυστέρηση, ενώ παράλληλα η μη έκδοση παραπεμπτικού συνεπάγεται ότι οι πολίτες δεν απαλλάσσονται από την καταβολή παραβόλου για την εξέτασή τους από το ΚΕΠΑ. Επειδή, δε, σύμφωνα με τις εγκύκλιες οδηγίες η ημερομηνία έναρξης για την καταβολή της ενίσχυσης είναι η ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης στην αρμόδια προνοιακή υπηρεσία του δήμου, μεγάλος αριθμός πολιτών χάνει τα αναδρομικά ποσά που δικαιούται!


Σχολιάστε εδώ