Σε τρικυμία το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου
Η εικόνα μιας νέας εμφύλιας σύρραξης στο ΠΑΣΟΚ γενικεύεται καθημερινά, καθώς η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη άνοιξε μέτωπο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου εμφανίστηκε και επίσημα η νέα ονομασία του ΠΑΣΟΚ, που συνοδεύεται και από τον τίτλο Δημοκρατική Παράταξη μέσα σε κόκκινο πλαίσιο.
Παράλληλα, έγινε προσπάθεια να οριοθετηθεί έναντι του Γιώργου Παπανδρέου και μέσω διαδικτύου ένα πολιτικό πλαίσιο με το οποίο ζητάει από τον ίδιο και όσους τον ακολουθούν να πάρουν αμέσως ξεκάθαρη θέση για τη συμφωνία εξόδου από το Μνημόνιο και την «τρόικα», την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο και τη συγκρότηση της Δημοκρατικής Παράταξης με κορμό το ΠΑΣΟΚ.
Επιχειρώντας «ρελάνς» στις πρώτες κινήσεις των Παπανδρεϊκών, όπου ομάδες νεολαίας και κάποιες Νομαρχιακές Επιτροπές διοργανώνουν εκδηλώσεις τασσόμενες στο πλευρό του πρώην πρωθυπουργού και πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ, η Χαριλάου Τρικούπη ξεκαθαρίζει ότι «η μεγάλη πλειοψηφία των Νομαρχιακών Επιτροπών του ΠΑΣΟΚ σε όλη την Ελλάδα (52 στις 61), ύστερα από συνεδριάσεις που πραγματοποίησαν μέχρι σήμερα, υποστηρίζουν ανοικτά τις αποφάσεις των κεντρικών οργάνων του Κινήματος (ΚΠΕ- Πολιτικού Συμβουλίου) για τη διενέργεια του Πολιτικού-Προγραμματικού Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης και εντάσσονται ενεργά στις προσυνεδριακές διαδικασίες».
Επίσης διαμηνύει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία συγκρότησης των Νομαρχιακών Οργανωτικών Επιτροπών Συνεδρίου, η οποία θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου. Στις συγκεκριμένες επιτροπές συμμετέχουν νυν και πρώην βουλευτές, στελέχη από τη Νεολαία ΠΑΣΟΚ, την τοπική αυτοδιοίκηση, τους παραγωγικούς, επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς, τα μαζικά κοινωνικά κινήματα, τις πολιτικές κινήσεις του ευρύτερου προοδευτικού χώρου της Σοσιαλδημοκρατίας και της Κεντροαριστεράς, αλλά και προσωπικότητες.
Κλιμακώνοντας την επίθεση προς τον Παπανδρέου, η Χ. Τρικούπη αναφέρει: «Πλαστά και ανιστόρητα διλήμματα που προβάλλονται μεταξύ δήθεν καθαρού κομματικού ΠΑΣΟΚ ή της ευρύτερης Δημοκρατικής Παράταξης έχουν απαντηθεί κατ’ επανάληψη στην ιστορική διαδρομή του Κινήματος. Το ΠΑΣΟΚ ήταν αυτό που συγκρότησε το 1992 τη δημοκρατική συμπαράταξη (ανοίγοντας το εύρος της από τον Αντώνη Μπριλάκη μέχρι τον Γιάννη Μπούτο) και αυτό που στο όνομα μιας άκρως ευρείας αντίληψης περί Δημοκρατικής Παράταξης περιέλαβε το 2004 στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας τους Ανδ. Ανδριανόπουλο, Μ. Ανδρουλάκη, Μ. Δαμανάκη και Στ. Μάνο». Ηθελημένα βέβαια… ξεχνούν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν άλλαξε τίτλο, όταν έβαλε στον τίτλο του το «Δημοκρατική Παράταξη».
Για την ώρα, τουλάχιστον, γύρω από τον Βενιζέλο έχουν συσπειρωθεί οι βουλευτές Λεωνίδας Γρηγοράκος, Παναγιώτης Ρήγας, Δημήτρης Καρύδης, Χρήστος Πρωτόπαπας, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Εύη Χριστοφιλοπούλου και Πάρις Κουκουλόπουλος. Βολές κατά της πρότασης του Παπανδρέου εξαπέλυσε και ο Ανδρέας Λοβέρδος χαρακτηρίζοντάς την «άκαιρη», ενώ ήταν εντός… καιρού το κόμμα που ίδρυσε και η αποχώρηση από το ΠΑΣΟΚ. Στο πλευρό του Γ. Παπανδρέου, στηρίζοντας την πρότασή του και τις αιτιάσεις του, έχουν ταχθεί οι Θάνος Μωραΐτης, Συμεών Κεδίκογλου, Κώστας Τριαντάφυλλος και Φίλιππος Σαχινίδης, με τον τελευταίο να μην αποκλείει υποψηφιότητά του για την αρχηγία «όταν έρθει η ώρα».
Για την ώρα δεν έχουν ανοίξει «τα χαρτιά τους» στελέχη όπως ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Γιώργος Ντόλιος, η Άντζελα Γκερέκου, ο Νίκος Σηφουνάκης.
Με κοινή τους δήλωση, επτά βουλευτές, οι Γιάννης Δριβελέγκας, Δημήτρης Κρεμαστινός, Γιάννης Κουτσούκος, Χρήστος Γκόκας, Μιχάλης Κασσής, Δημήτρης Σαλτούρος και Πύρρος Δήμας, ζήτησαν συστράτευση στο εγχείρημα της Δημοκρατικής Παράταξης, ενώ έκκληση ενότητας απηύθυνε με δήλωσή του και ο Απόστολος Κακλαμάνης.
(Άλλο ρεπορτάζ στη σελ. 3)