Ρύθμιση που απελευθερώνει τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ

Τα σημαντικά μείον της κυβερνητικής ρύθμισης έρχεται να καλύψει η πρόταση νόμου που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία αφορά τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ και λοιπών Ταμείων κύριας ασφάλισης αυτοαπασχολουμένων και την υπογράφουν όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Μέχρι στιγμής, ελάχιστοι έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση και από τους 750.000 ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ μόνο οι 370.000 είναι ενεργοί ασφαλισμένοι. Δηλαδή, ένας στους δύο αδυνατεί να πληρώσει τις τρέχουσες εισφορές του. Η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων, προβλέπει:

Α) Τη ρύθμιση του συνολικού ποσού της οφειλής μέχρι και σε 84 μηνιαίες δόσεις, ενώ το ετήσιο σύνολο των καταβολών δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20% του ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη, όπως αυτό βεβαιώθηκε το προηγούμενο της υπαγωγής στη ρύθμιση οικονομικό έτος. Σε περίπτωση υπέρβασης του 20%, οι δόσεις επεκτείνονται αναλογικά μέχρι την εξάλειψη της υπέρβασης. Τα ποσά που υπάγονται στην παραπάνω ρύθμιση προσαυξάνονται με 0,5% μηνιαίως, χωρίς οποιαδήποτε άλλη προσαύξηση, επιβάρυνση ή ποινή. Σε κάθε περίπτωση, τα ήδη βεβαιωμένα πρόστιμα και προσαυξήσεις δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 30% του αρχικώς οφειλόμενου κεφαλαίου.

Β) Την αναστολή των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης κάθε μορφής που έχουν ασκηθεί ή απειλούνται κατά του οφειλέτη από τις ισχύουσες διατάξεις, από τον χρόνο υποβολής της αίτησης ρύθμισης μέχρι την ολοκλήρωση της ρύθμισης, υπό τον όρο καταβολής των δόσεων και των τρεχουσών δόσεων προς την εφορία και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς.

Σε περίπτωση αποδεδειγμένου μηδενικού εισοδήματος κατά τους τελευταίους 12 μήνες μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος, αναστέλλεται το σύνολο των εισπρακτικών μέτρων και διώξεων κατά του οφειλέτη για περίοδο 12 μηνών, μετά την πάροδο των οποίων υπάγεται στη ρύθμιση.

Γ) Την κατάργηση του χαρακτηρισμού του ποινικού αδικήματος της μη πληρωμής χρεών προς το Δημόσιο ως διαρκούς και την εισαγωγή ως νέου λόγου για τη δυνατότητα του δικαστηρίου να κρίνει την πράξη ατιμώρητη την αντικειμενική και ανυπαίτια αδυναμία πληρωμής.

***

Αν είχαν μυαλό…

…η τρύπα στα ασφαλιστικά ταμεία θα είχε κλείσει. Όμως εκεί στο Μαξίμου έχουν κλειστά τα αυτιά και δεν έφθαναν οι… δεήσεις για δόσεις. Αν η απόφαση για τη ρύθμιση είχε παρθεί πριν από δύο χρόνια, θα είχε μαζέψει η κυβέρνηση πολλά δισεκατομμύρια. Και αυτό επιβεβαιώνεται από τα νούμερα. Μόνο σε μια βδομάδα μπήκαν στη ρύθμιση 8.579 οφειλέτες με συνολικό χρέος 229,3 εκατ. ευρώ, όταν στην προηγούμενη άτολμη ρύθμιση εντάχθηκαν μόνο 23.463 οφειλέτες που συνολικά όφειλαν 860,7 εκατ. ευρώ. Στις δε Εφορίες, μόλις άνοιξε το taxis, σε 24 ώρες οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν για ένταξη στη ρύθμιση ξεπέρασαν τις 10.000.
Δυστυχώς, όμως, μυαλό δεν πουλιέται στη Βαρβάκειο…

***

Συν 1,22 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα τον Οκτώβριο!

Το πάγωμα της Αγοράς, την… αφραγκία κάθε επιχείρησης και κάθε φυσικού προσώπου, αποτυπώνει με τον πιο αδιάψευστο τρόπο η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών μήνα με τον μήνα. Τον Οκτώβριο συνεχίστηκε ο ρυθμός των προηγούμενων μηνών: Οι οφειλές αυξήθηκαν κατά 1,22 δισ. ευρώ και το σύνολο των ληξιπρόθεσμων εκτινάχθηκε στα 71,25 δισ. ευρώ. Στους 10 μήνες του 2014 τα ληξιπρόθεσμα ανήλθαν σε 10,906 δισ. ευρώ!


Σχολιάστε εδώ