Ούτε τα 50 ευρώ δεν έχουν για να πληρώσουν τη δόση…

Χρήσιμο πολύ θα ήταν για τους κυβερνώντες αν έκαναν ένα πρωινό μια βόλτα στις Εφορίες. Να μιλήσουν με τον κόσμο που περιμένει στις ουρές. Θα ακούσουν πολλά που θα τους προσγειώσουν ανώμαλα… στην πραγματικότητα, που δεν έχει καμιά σχέση με τα πλεονάσματα που βρίσκονται μόνο στα χαρτιά. Εκεί θα μάθουν ότι υπάρχει κόσμος που δεν έχει ούτε τα 50 ευρώ που είναι η ελάχιστη δόση για αυτούς που χρωστάνε μέχρι 15.000 ευρώ. Για πολλούς είναι απίστευτο. Κι όμως, εκεί έχουμε φθάσει. Είναι η ωμή αλήθεια του success story.

Αυτή την κατάσταση ζουν οι έφοροι. Καθημερινές σκηνές με ανέργους, επαγγελματίες που έβαλαν λουκέτο και δεν έχουν 50 ευρώ για να μπορούν τουλάχιστον να έχουν ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη…

Τι μπορείτε να πείτε σε αυτούς τους έλληνες πολίτες, κύριε Σαμαρά; Πώς να πιστέψουν ότι περάσαμε τον κάβο, ότι βγήκαμε στις αγορές, ότι ήρθε η ανάκαμψη, όταν ανεβαίνουν τον Γολγοθά κάθε μέρα;

***

* Στο τέλος της εβδομάδας μάς έρχεται ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου με τους υπουργούς του, για να τα πει με τον Σαμαρά και να συνεδριάσουν μαζί τα Υπουργικά Συμβούλια των δύο χωρών. Ο κ. Νταβούτογλου, όμως, μετά τη συμφωνία για τη μεθαυριανή συνάντηση, δεν έκανε κάτι όλον αυτό τον καιρό που να δείχνει κάποια καλή πρόθεση για αποκλιμάκωση της έντασης που έχει δημιουργηθεί με την εισβολή του τουρκικού «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ. Αντίθετα, με δηλώσεις του όξυνε την ατμόσφαιρα, λέγοντας ότι δεν πρόκειται να φύγει το ερευνητικό τους σκάφος αν δεν σταματήσουν οι γεωτρήσεις και δεν αναγνωρίσει η Λευκωσία ότι το ψευδοκράτος δικαιούται ίση μοιρασιά. Αλλά και εντός του ελλαδικού χώρου οι παραβιάσεις και οι προκλήσεις συνεχίζονται. Έφθασαν, μάλιστα, στο σημείο να απαιτήσουν να απομακρυνθεί το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε ο υπουργός Άμυνας κ. Δένδιας, κατευθυνόμενος προς το Καστελλόριζο, γιατί πετούσε σε τουρκικό εναέριο χώρο. Τα σημειώνουμε όλα αυτά όχι για να γίνουμε μάντεις κακών εξελίξεων, αλλά για να είναι προετοιμασμένος ο πρωθυπουργός μας για την περίπτωση που ο Νταβούτογλου θα προβεί σε προκλητικές δηλώσεις, όπως ότι καλώς πράττει το «Μπαρμπαρός».

* Ούτε ένα ούτε δύο, αλλά 22 δισ. ευρώ χρειάζονται επιχειρήσεις και νοικοκυριά για να δουν άσπρη μέρα. Και αυτό δεν το λέει κανένας άσχετος, το επισημαίνει η Εθνική Τράπεζα. Σε αυτό το ποσό υπολογίζεται και ο καθαρός δανεισμός που απαιτείται για την επόμενη διετία 2015-2016. Τα ερωτήματα είναι από πού θα βρεθούν και πότε, πώς και σε ποιους θα δοθούν και αν θα πάνε πάλι στους γνωστούς ολιγάρχες και μιντιάρχες.

Γεια σας


Σχολιάστε εδώ