Οι δύο προτάσεις για συνεργασία της ΔΗΜΑΡ με τον ΣΥΡΙΖΑ

Το πρώτο βήμα έγινε με τη συνάντηση που είχαν μεσούσης της περασμένης εβδομάδας οι αντιπροσωπείες της ΔΗΜΑΡ και των Οικολόγων Πράσινων, στην οποία και έλαβαν μέρος -μεταξύ άλλων- οι γραμματείς των δύο κομμάτων κ. Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Γιάννης Τσιρώνης. Στόχος ήταν η αναζήτηση κοινού τόπου για μια προοδευτική διακυβέρνηση. Υπενθυμίζεται ότι η Δημοκρατική Αριστερά από το καλοκαίρι είχε διατυπώσει «προσκλητήριο» διαλόγου για τη συγκρότηση μιας ευρύτερης προοδευτικής συμπαράταξης, αποστέλλοντας τότε ξεχωριστές επιστολές τόσο προς την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ όσο και προς το ΠΑΣΟΚ, το ΠΟΤΑΜΙ και τους Οικολόγους.

Σ’ αυτό το κλίμα δηλώνουν -με νόημα- στο «Π» κύκλοι της Αγίου Κωνσταντίνου πως «πρώτα θα γίνει και με τον ΣΥΡΙΖΑ συνάντηση αντιπροσωπειών, ενώ παράλληλα ωριμάζει το έδαφος για να δούμε και συνάντηση Τσίπρα-Κουβέλη». Ο ίδιος ο Φώτης Κουβέλης, άλλωστε, σε πρόσφατη συνέντευξή του ξεκαθάρισε πως: «… είμαι πάντοτε πρόθυμος να συναντηθώ και να συζητήσω τα ζητήματα της προγραμματικής σύγκλισης και με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και με τους επικεφαλής των υπολοίπων συλλογικοτήτων». Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο είναι οι βασικές προτάσεις που συζητούνται στο πλαίσιο της οργανωτικής αυτονομίας που αποφάσισε το συνέδριο. Η πρώτη αφορά την απόφαση για κοινή κάθοδο με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπου αναζητείται η φόρμουλα να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των δύο κομμάτων χωρίς όμως να θεωρηθεί εκλογικός συνασπισμός, καθώς δεν θα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ τη δυνατότητα του μπόνους των 50 εδρών εάν καταλάβει την πρώτη θέση στις εκλογές. Για τον λόγο αυτό προτείνεται να συμμετέχουν υποψήφιοι του κόμματος στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς όμως να αναγράφεται το όνομα της ΔΗΜΑΡ και με την προϋπόθεση ότι το κόμμα θα επαναλειτουργήσει μετά τις εκλογές. Η δεύτερη πρόταση αφορά την αυτόνομη κάθοδο της ΔΗΜΑΡ στις εκλογές σε συμμαχικό σχήμα μαζί με τους Οικολόγους Πράσινους. Μια τέτοια προοπτική βρίσκει σύμφωνο και τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ακόμα και στην περίπτωση που η ΔΗΜΑΡ δεν λάβει το απαραίτητο ποσοστό για να μπει στη Βουλή, όπως δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις, τότε θα συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ ως κυβερνητικός εταίρος.

«Όχι» από τη Ν. Φούντα

Την ίδια ώρα, η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Νίκη Φούντα έχει πάρει τον… δρόμο της δημόσιας ρήξης με τη ΔΗΜΑΡ, καθώς δεν κρύβει πλέον το ενδεχόμενο να υπερψηφίσει τον διάδοχο του κ. Κάρολου Παπούλια, αποδοκιμάζοντας έτσι την επίσημη γραμμή του κόμματός της να προκαλέσει εκλογές. Η ίδια σε άρθρο της («Real») εισηγήθηκε οι εκλογές να γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2015 προκειμένου να βρεθεί κοινός τόπος στα ανοιχτά μέτωπα της χώρας και χαρακτήρισε «λάθος» του κ. Κουβέλη να έχει επιλέξει τον μονόπλευρο διάλογο με τον κ. Τσίπρα, καθώς, όπως είπε, «όποιος θέλει να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει (ούτως ή άλλως), ΣΥΡΙΖΑ και όχι ΔΗΜΑΡ».

Η Αγίου Κωνσταντίνου, πάντως, απέφυγε τα σχόλια και αρκέστηκε να αναφέρει απλώς ότι «η βουλευτής έχει τη δική της άποψη σε ένα κόμμα πλουραλιστικών απόψεων».


Σχολιάστε εδώ