Οι ασθενείς με νευροενδοκρινείς όγκους αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην ποιότητα ζωής τους

Σύμφωνα με την έρευνα, η πλειοψηφία των ασθενών (71%) αναφέρουν πως η ποιότητα ζωής τους έχει επηρεαστεί αρνητικά από τη νόσο, ενώ το 92% έκαναν κάποια αλλαγή στον τρόπο ζωής τους εξαιτίας του ΝΕΤ. Συγκεκριμένα, οι τομείς που επηρεάστηκαν ιδιαίτερα ήταν η εργασία, η συναισθηματική υγεία και ο τρόπος ζωής.

«Είναι η πρώτη φορά που αποτυπώνεται η εμπειρία των ασθενών με ΝΕΤ σε παγκόσμιο επίπεδο, επιβεβαιώνοντας τον σημαντικό αντίκτυπο που μπορεί να έχει αυτός ο σπάνιος καρκίνος στη ζωή των ασθενών», δήλωσε η Άννα Κουμαριανού, παθολόγος ογκολόγος, Δ’ Παθολογική Κλινική, Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αθηνών «Αττικό». «Η καλύτερη κατανόηση των δυσκολιών που βιώνουν οι ασθενείς αυτοί, μπορεί να οδηγήσει στην καλύτερη αντιμετώπιση των αναγκών τους».

Σημαντικές είναι οι επιπτώσεις της νόσου στα εργασιακά και τα οικονομικά των ασθενών. Μεταξύ των ασθενών που εργάζονται (39% των ερωτηθέντων), σχεδόν οι μισοί (49%) αναγκάστηκαν να πάρουν αναρρωτικές άδειες εξαιτίας της νόσου. Για αυτούς οι οποίοι δεν εργάζονταν ή ήταν άνεργοι εξαιτίας ιατρικής αναπηρίας (22%), η πλειονότητα (82%) σταμάτησαν την εργασία τους λόγω της νόσου.

Η έρευνα κατέγραψε επίσης το κόστος που μπορεί να έχει ένας NET στην συναισθηματική υγεία και τον τρόπο ζωής των ασθενών. Οι περισσότεροι ερωτηθέντες (60%) σημείωσαν ότι η συναισθηματική υγεία τους έχει επηρεασθεί σε μέτριο ή μεγάλο βαθμό από την νόσο. Επιπλέον, περισσότεροι από τους μισούς (58%) ανησυχούν για την αβεβαιότητα που τους επιφυλάσσει το μέλλον, με το 52% να αναφέρουν ότι είναι αντιμέτωποι με έντονο στρες και άγχος.

Από την έρευνα προκύπτει ότι οι NET επηρεάζουν την ολική ενεργητικότητα των ασθενών (70%), την διατροφή (58%), την ικανότητα συμμετοχής τους σε δραστηριότητες του ελεύθερου χρόνου (54%) και της κοινωνικής ζωής (43%), ενώ πολλοί ασθενείς δηλώνουν ότι έχουν περιορίσει τις φυσικές δραστηριότητές τους (49%), και ότι δεν μπορούν πλέον να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες που απολάμβαναν (43%).

Οι ΝΕΤ είναι σπάνιοι όγκοι που προκύπτουν από κύτταρα, τα οποία παράγουν και εκκρίνουν διάφορες ορμόνες που ρυθμίζουν τις σωματικές λειτουργίες. Υπάρχουν πολλοί τύποι ΝΕΤ, ωστόσο, οι περισσότεροι εντοπίζονται στη γαστρεντερική οδό, το πάγκρεας και τους πνεύμονες. «Οι ΝΕΤ έχουν πολλαπλές εκδηλώσεις από διάφορα συστήματα του οργανισμού, και ως εκ τούτου η σωστή αντιμετώπισή τους αποτελεί υπόθεση ομάδας ιατρών πολλών ειδικοτήτων», δήλωσε ο Γρηγόρης Καλτσάς, αναπληρωτής καθηγητής Ενδοκρινολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.


Σχολιάστε εδώ