Νέα Φάρμακα

Μέχρι σήμερα, όλοι οι άλλοι βιολογικοί παράγοντες για την ψωρίαση, συμπεριλαμβανομένων των θεραπειών έναντι του παράγοντα νέκρωσης όγκου και της ουστεκινουμάμπης συστήνονται σαν δεύτερης γραμμής συστηματικές θεραπείες στην Ευρώπη. Η σεκουκινουμάμπη αναστέλλει τη δράση της IL-17A, μιας πρωτεΐνης που εντοπίζεται σε υψηλές συγκεντρώσεις στις ψωριασικές βλάβες. Ο τελικός στόχος της θεραπείας της ψωρίασης είναι η επίτευξη πλήρως καθαρού δέρματος για τους ασθενείς. Ύστερα από μελέτες Φάσης ΙΙΙ παρατηρήθηκε ότι τουλάχιστον το 70% των ασθενών πέτυχαν καθαρό δέρμα ή σχεδόν καθαρό δέρμα με τη χορήγηση σεκουκινουμάμπης των 300mg κατά τη διάρκεια των πρώτων 16 εβδομάδων θεραπείας στις μελέτες FIXTURE και ERASURE. Η γνωμοδότηση της CHMP βασίστηκε στα θετικά αποτελέσματα του προγράμματος κλινικών μελετών Φάσης ΙΙΙ για τη μέτρια ως σοβαρή ψωρίαση κατά πλάκας και ακολουθεί την ομόφωνη πρόταση για έγκριση από τη Συμβουλευτική Επιτροπή Δερματολογικών και Οφθαλμολογικών Φαρμάκων προς τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ τον Οκτώβριο. Το Cosentyx™ αναμένεται να κυκλοφορήσει στην Ελλάδα μέσα στο 2015.

***

Νέα δεδομένα για τη θεραπεία της ηπατίτιδας C

Η εταιρεία Bristol-Myers Squibb ανακοίνωσε πρόσφατα ότι τα δεδομένα από τη μελέτη-ορόσημο ALLY που διερευνά ένα θεραπευτικό σχήμα διάρκειας 12 εβδομάδων με daclatasvir σε συνδυασμό με sofosbuvir σε πολλαπλούς τύπους ασθενών έχουν γίνει αποδεκτά για παρουσίαση στην Ετήσια Συνάντηση της Αμερικανικής Ένωσης για τη Μελέτη των Ηπατικών Νοσημάτων (AASLD). Τα αποτελέσματα της μελέτης ALLY-3 διερευνούν το θεραπευτικό σχήμα διάρκειας 12 εβδομάδων, χωρίς ριμπαβιρίνη, σε ασθενείς που νοσούν από τον ιό της ηπατίτιδας C (HCV) με γονότυπο 3, έναν πληθυσμό ασθενών που έχει αποδειχθεί ιστορικά πως είναι δύσκολο να θεραπευθεί. Ο γονότυπος 3 εκτιμάται ότι επηρεάζει 54,3 εκατομμύρια ατόμων και αποτελεί τον δεύτερο πιο κοινό γονότυπο παγκοσμίως, μετά τον γονότυπο 1 (83,4 εκατομμύρια).

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι 4 εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας το 91% των ασθενών που δεν είχαν λάβει προηγούμενη θεραπεία και το 86% των ασθενών που είχαν ήδη λάβει θεραπεία, πέτυχαν παρατεταμένη ιολογική ανταπόκριση με τον συνδυασμό φαρμάκων χωρίς ριμπαβιρίνη. Η πλήρης σύνοψη είναι διαθέσιμη στον ιστότοπο του Επιστημονικού Συνεδρίου.

***

Αποτελεσματική αντιμετώπιση της δυσλιπιδαιμίας

Η υψηλή χοληστερίνη είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων, ενώ το 46% των ανδρών και το 40% των γυναικών έχει επίπεδα ολικής χοληστερίνης μεγαλύτερα από 200mg/dl, σύμφωνα με τη μελέτη ATTICA. Η λήψη στατινών από άτομα υψηλού κινδύνου έχει οδηγήσει σε μείωση της θνησιμότητας κατά 43%, σε μείωση των εμφραγμάτων κατά 54% και σε μείωση των εγκεφαλικών επεισοδίων κατά 47%. Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρεία Αθηροσκλήρωσης και την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία. Ο Ελισάφ Μωυσής, καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων & Μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης αναφέρθηκε σε μια νέα πλήρως συνθετική στατίνη, την πιταβαστατίνη και την αποτελεσματικότητά της για την αντιμετώπιση της δυσλιπιδαιμίας σε αλληλεπίδραση με άλλες παθήσεις, όπως το σακχαρώδη διαβήτη.

Τα πλεονεκτήματα της πιταβαστατίνης βάση συγκριτικών, όπως τόνισε ο κ. Ελισάφ συνίστανται σε:

= Αποτελεσματική μείωση της LDL (κακή χοληστερίνη) και των τριγλυκεριδίων.

= Μεγαλύτερη αύξηση της HDL (καλή χοληστερίνη) σε σύγκριση με άλλες στατίνες.

= Ελάχιστη αλληλεπίδραση με άλλα φάρμακα, ένα γεγονός πολύ σημαντικό σε δυσλιπιδαιμικούς ασθενείς, που λαμβάνουν πολλά φάρμακα για την αντιμετώπιση της νόσου ή συνοδών νοσημάτων.

= Ευνοϊκή επίδραση στον μεταβολισμό της γλυκόζης σε διαβητικούς και προ-διαβητικούς ασθενείς. Μελέτες έδειξαν ότι οι στατίνες αυξάνουν κατά 9% τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. Αντίθετα η πιταβαστατίνη μειώνει αυτόν τον κίνδυνο κατά 18%.

***

Νέα μελέτη για ασθενείς με διαπυητική ιδρωταδενίτιδα

Η βιοφαρμακευτική εταιρεία AbbVie ανακοίνωσε τα αποτελέσματα μιας κεντρικής μελέτης φάσης 3, τα οποία αποδεικνύουν ότι το adalimumab (εμπορική ονομασίαHUMIRA®) είναι αποτελεσματικό στη μείωση των κλινικών σημείων και συμπτωμάτων της μέτριας έως σοβαρής διαπυητικής ιδρωταδενίτιδας (ΔΙ), ειδικότερα όσον αφορά τον αριθμό των αποστημάτων και των φλεγμονωδών οζιδίων. Τα δεδομένα αυτά παρουσιάστηκαν στο 44ο Ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Δερματολογικής Έρευνας που πραγματοποιήθηκε στην Κοπεγχάγη.Η ΔΙ, η οποία ονομάζεται από τους δερματολόγους και “ανάστροφη ακμή”, είναι μια χρόνια δερματοπάθεια που χαρακτηρίζεται από φλεγμονώδεις περιοχές, συνήθως στη μασχαλιαία χώρα, στη βουβωνική χώρα, στους γλουτούς και την υπομαστική περιοχή. Μια σειρά κλινικών σημείων συνδέονται με την ΔΙ, ήτοι η εμφάνιση οζιδίων ή/και αποστημάτων, συριγγίων και ουλών. Αυτά καθιστούν την πάθηση επώδυνη και επηρεάζουν τις ζωές των ασθενών με ΔΙ. Η ΔΙ δεν έχει καταστεί ακόμη ιάσιμη και δεν διατίθενται εγκεκριμένα φάρμακα για τη θεραπεία της νόσου. Το adalimumab δεν έχει εγκριθεί ακόμη από τις κανονιστικές αρχές για τη θεραπεία της ΔΙ. Τα αποτελέσματα της μελέτης PIONEERI δείχνουν ότι οι ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή ΔΙ που έλαβαν adalimumab 40 mg σε εβδομαδιαία βάση πέτυχαν σημαντικά μεγαλύτερη ανταπόκριση τη 12η εβδομάδα σε σχέση με εκείνους, οι οποίοι έλαβαν εικονικό φάρμακο.


Σχολιάστε εδώ