Μια μεγάλη και δύσκολη ανθρωπιστική επιχείρηση στέφθηκε με επιτυχία!

Έτσι η φρεγάτα «ΥΔΡΑ» έπλευσε στην περιοχή και από τις απογευματινές ώρες της 25ης Νοεμβρίου έως τις μεσημβρινές ώρες της 27ης Νοεμβρίου 2014 ρυμούλκησε επιτυχώς το ακυβέρνητο πλοίο μέχρι τις προσβάσεις του λιμένα της Ιεράπετρας Κρήτης, όπου οι περίπου 750 λαθρομετανάστες παρελήφθησαν από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς για τα περαιτέρω. Ρυμούλκηση που έγινε κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες, που απαιτούσε λεπτούς ναυτικούς χειρισμούς (λόγω καιρού η ταχύτητα δεν ξεπέρασε τους τρεις κόμβους) και η οποία επιβεβαίωσε το άριστο επιχειρησιακό επίπεδο του Πολεμικού μας Ναυτικού. Κατά τη διάρκεια της ρυμούλκησης, μάλιστα, τις μεσημβρινές ώρες της 26ης Νοεμβρίου 2014, ένα ελικόπτερο AS-332 Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας εκτέλεσε αεροδιακομιδή εγκύου από το πλοίο στο νοσοκομείο του Ηρακλείου Κρήτης.

Να σημειώσουμε ότι οι υγειονομικοί έλεγχοι των μεταναστών διεξάγονται από κλιμάκια του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), στη βάση των προκαθορισμένων πρωτοκόλλων και εγκυκλίων του υπουργείου Υγείας. Ευτυχώς κανένας δεν βρέθηκε θετικός στον ιό Έμπολα. Στους μετανάστες περιλαμβάνονται και περίπου 100 παιδιά, τα οποία ήδη εμβολιάζονται για πολιομυελίτιδα, ενώ ορισμένοι ελαφρώς τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της Κρήτης. Οι λιμενικοί έχουν προχωρήσει και σε συλλήψεις όλων των μελών του πληρώματος του σκάφους. Το θέμα της λαθρομετανάστευσης γίνεται ολοένα και πιο πιεστικό για τη χώρα μας, τα κονδύλια που ξοδεύουμε είναι τεράστια, οι υποδομές «φιλοξενίας» του κράτους δεν «αντέχουν» άλλους παράνομους μετανάστες και όλοι περιμένουν από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο στην ΕΕ.

***

Τι γίνεται με τον εκσυγχρονισμό ΜΖ των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ;

Γιατί ο εκσυγχρονισμός Μέσης Ζωής των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ, ο οποίος έχει εγκριθεί εδώ και πολύ καιρό από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία και ο οποίος θεωρείται απολύτως αναγκαίος, δεν «περνά» ακόμη από το ΚΥΣΕΑ; Τι εμποδίζει την -έστω και διά περιφοράς- έγκρισή του; Μήπως τα 400 εκατομμύρια του προγράμματος -που αρχικά ήταν 600- φαντάζουν σε κάποιους πολλά; Ήδη η πρώτη φρεγάτα του τύπου, η «ΥΔΡΑ», συμπλήρωσε 22 χρόνια στην ενεργό υπηρεσία και τα προβλήματα είναι πολλά. Μήπως πρέπει ο νέος υπουργός να επισπεύσει τη διαδικασία;

***

Αθώος ο «κατηγορούμενος»…

Για το θέμα που γράψαμε στο προηγούμενο φύλλο μας τελικά έγινε το αυτονόητο. Οι «φωστήρες» που διέταξαν την έρευνα απεφάνθησαν ότι ο ανώτατος που πήγαινε στο γραφείο του στο Πεντάγωνο και τον εμπόδισε ο νεαρός υπαξιωματικός, είναι «αθώος». Βεβαίως, ούτε ο «θερμόαιμος» υπαξιωματικός την «πλήρωσε», όπως θα έπρεπε, αφού δεν τήρησε αυτά που επιτάσσουν οι διατάξεις και οι διαταγές. Μάλιστα, λέγεται ότι πήρε και «τιμητική» άδεια, αστεία πράγματα δηλαδή. Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός θεωρείται λήξαν, αλλά κάποια «λάσπη» έμεινε…

***

Βετεράνοι και ιατρική περίθαλψη ΙΙ

Συνεχίζω από εκεί που σταμάτησα στο προηγούμενο.

= Βετεράνος, μετά αναμονή εβδομάδων, κλείνει ραντεβού με οφθαλμίατρο για διόρθωση γυαλιών πρεσβυωπίας. Ακούσας το αίτημα, ο Ασκληπιάδης του λέει: «Τι έρχεσαι και ταλαιπωρείσαι εδώ; Δεν πας στη λαϊκή που πουλάνε γυαλιά να δοκιμάσεις και να αγοράσεις αυτό που σε βολεύει καλύτερα…»

— Άλλος επισκέπτεται στο ιατρείο του γιατρό (Στρατού, Ναυτικού, Αεροπορίας, δεν έχει σημασία) που τον εξετάζει επαρκώς. Όταν τελείωσε ο γιατρός, τον οδήγησε στη νοσοκόμα του, η οποία απήγγειλε τη… λυπητερή. Επίσκεψη 70 ευρώ. Ο άνθρωπος πλήρωσε και ζήτησε απόδειξη. «Δε δίνουμε αποδείξεις», λέει η νοσοκόμα. Αρκετοί στρατιωτικοί γιατροί, απ’ ό,τι γνωρίζω, όχι μόνο δίνουν απόδειξη, αλλά κάνουν και μια σχετική έκπτωση σε συναδέλφους, μη ξεχνώντας ότι τους σπούδασαν οι ΕΔ και ότι μη ιατροί συνάδελφοί τους πένονται…

— Έτερος, μετά εγχείριση καταρράκτη, επανέρχεται στο νοσοκομείο για σχετικό «σέρβις». «Δεν διαθέτουμε τα σχετικά αναγκαία», λέει ο γιατρός. «Πηγαίνετε αλλού.» Το «αλλού» δέχεται πολλές ερμηνείες.

= Τελειώνω με κάτι το τερατώδες για το ΥΕΘΑ και το Ελληνικό Δημόσιο, γενικά.

— Νέος γιατρός, εξαίρετος, επιμελής κ.λπ., στέλνεται στο εξωτερικό για ειδικές σπουδές. Έτη τρία, παρακαλώ, με δαπάνες της Ψωροκώσταινας.

— Επανερχόμενος δεν βρίσκει καμιά προετοιμασία χώρου με τα αναγκαία για να χειρουργεί κ.λπ.

— Δέχεται βροχή προτάσεων από ιδιωτικές κλινικές, όπου μία επέμβαση χρυσοπληρώνεται. Τόσα για τον γιατρό, τόσα για τον αναισθησιολόγο, τόσα για φάρμακα, τόσα για ειδικές προσθήκες, τόσα για κλίνη κ.λπ. Σύνολο γύρω στις 5.000 ευρώ.

— Δε θα ασχοληθώ με το πεζό θέμα «πόσες δεκάδες χιλιάδες ευρώ μηνιαίως κερδίζει ο γιατρός». Καλά κάνει, πουλάει την ειδικότητά του.

— Θα εστιάσω την προσοχή των αρμοδίων στο δράμα ενός απόστρατου, όπως μου το αφηγήθηκε. Πήγε στην ιδιωτική κλινική για το πρόβλημά του, ενώ θα μπορούσε να αντιμετωπισθεί σε κρατικό νοσοκομείο, όπου θα πλήρωνε μόνο τα υλικά. Επίσης, στην αθλιότητα και ανικανότητα του κράτους να εκμεταλλευθεί έναν γιατρό που του χρυσοπλήρωσε τις σπουδές του.

***

Ο αμερικανός φίλος…

= Είδα στην «DEFENSE NEWS» συνέντευξη του αμερικανού Αρχηγού ΓΕΣ (US Army Chief of Staff) στρατηγού Ray Odiento. Είναι αυτός που συνάντησε και είχε μακρά συνεργασία ο δικός μας ομόλογός του, ο Αντγος κ. Χρ. Μανωλάς.

= Τονίζει ο Αμερικανός: Στηρίζω την ισχύ του Στρατού μας στην κορύφωση της προσπάθειας (end strength), στον εκσυγχρονισμό (modernization) και στην ετοιμότητα (readiness).

= Νομίζω ότι η συνταγή είναι και σε μας η ίδια, αρκεί να το αντιληφθεί και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Το τελευταίο, αν δεν απατώμαι, σημαίνει και επαρκή, αν όχι απόλυτη πληρότητα, των Μονάδων Α’ Γραμμής. Εκτός αν ο εχθρός αναμένεται να αντιμετωπισθεί στο Λεκανοπέδιο Αττικής!

= Μια άλλη επιτυχία του Α/ΓΕΣ κατά το ταξίδι του στις ΗΠΑ θα σας αποκαλύψω στο επόμενο φύλλο, αφού το επιβεβαιώσω μέσω αμερικανού φίλου.

Απίστευτο!

= Στις 7/11/2004, ακριβώς προ 10ετίας, το «Π» έγραψε μια χαριτωμένη ιστοριούλα: Το πώς αγοράσαμε από τη Ρωσία το 1997 αντιαεροπορικά συστήματα OSA-AK έναντι 93.671.610 δολαρίων τα οποία, επί Βαρβιτσιώτη και Αρσένη, μας τα έδιναν δωρεάν και δεν τα θέλαμε!

= Ο οπλικό αυτό σύστημα, ξεπερασμένης τεχνολογίας, βρέθηκε αποθηκευμένο σε τεράστιες ποσότητες σε αποθήκες του Στρατού της Ανατολικής Γερμανίας. Μετά το γκρέμισμα του Τείχους, οι Γερμανοί τις άνοιξαν και κάλεσαν τους συμμάχους να πάρουν δωρεάν. Εμείς πήραμε περί τα 20 συστήματα και μετά είπαμε (ο Στρατός): «Φτάνει, δεν θέλουμε άλλα…»

= Ήρθαν, όμως, οι ΑκοΣμπώκοι και για «εθνικούς λόγους», αφού δεν γνωρίζω με ποιον τρόπο κατάφεραν τους στρατιωτικούς (που πριν δεν τα ήθελαν) να συμφωνήσουν, αγόρασαν ακόμη 16 συστήματα… μεταχειρισμένα και με ελλείψεις!

= Το «Π», έκτοτε, επαναλάμβανε την καταγγελία. Δέκα φορές τουλάχιστον… Κανείς δεν έδινε σημασία. Οι λαμπροί υπουργοί Άμυνας που ακολούθησαν τον Άκη, διακατέχονταν πάντοτε από το ευγενές αίσθημα της προστασίας των συναδέλφων και της κλεπτομανούς συντεχνίας τους.

= Σήμερα έσκασε η βόμβα. Κάπου βρέθηκε ένας λογαριασμός, σχετικός με την αγορά, άφησε και μερικούς υπαινιγμούς ο ευπατρίδης κ. Α. Κάντας, οπότε η ανακρίτρια κ. Βασιλική Μπράτη έπιασε δουλειά. Ξεσκονίζει λογαριασμούς εν Ελβετία και αλλαχού.

= Απλά σημειώνω, για να το εμπεδώσουμε, ότι από τους διαδόχους του κ. Τσοχατζόπουλου (Παπαντωνίου, Σπηλιωτόπουλος, Μεϊμαράκης, Βενιζέλος) μόνο ο δεύτερος «έψαχνε». Γι’ αυτό και ταχέως εμβολίσθη μετά του βοηθού του, ΥΦΕΘΑ κ. Γ. Λαμπρόπουλου.

Οι 180 του μαντριού

= Ο κ. Ν. Δένδιας εξέφρασε αισιοδοξία, στο Δώμα, για την Προεδρική εκλογή. «Η κυβέρνηση θα καταφέρει να εξασφαλίσει τους 180», είπε.

= Το διαβολικό μυαλό μου περιφερόταν, εκείνη την ώρα, στους εξοπλισμούς, για τους οποίους ο υπουργός δεν αναφέρθηκε καθόλου.

= Θυμήθηκα τον έλληνα βαρόνο των εξοπλισμών, τον μεγαλύτερο όλων των εποχών, Sir Basil Zaharoff. Ήταν η εποχή του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και η Ελλάδα δεν είχε αποφασίσει ακόμη ποιες συμμαχίες θα κάνει.

= Ο Zaharoff, πράκτορας συγχρόνως της Αγγλίας, απευθύνθηκε στον άγγλο πρωθυπουργό, ζητώντας ένα τεράστιο ποσό λιρών (1,5 εκατ.) για να επιτύχει την εξαγορά 45 γερμανόφιλων ελλήνων βουλευτών, μερικών εφημερίδων, αλλά και ενός Ανώτατου Διοικητή των Συνόρων(!), πέραν αυτών που δόθηκαν στο Κόμμα των Φιλελευθέρων («ΕΣΤΙΑ» 13/11). Η ιστορία των εξαγορών δεν έχει τέλος σε τούτη τη χώρα…

Ο καταδρομέας Α/ΓΕΣ…

= …Αντγος κ. Χρήστος Μανωλάς εισέβαλε καταδρομικά το βράδυ της Δευτέρας στο Πολεμικό Μουσείο, στη Γενική Συνέλευση του πολύπαθου ΟΣΜΑΕΣ Μαλεσίνας.

= Έλαβε τον λόγο, έκανε πλήρη ανάλυση των προβλημάτων, έδωσε λύσεις, όπου μπορούσε να δοθούν, και προκάλεσε τα ενθουσιώδη χειροκροτήματα.

= «Παρακαλώ, δεν χειροκροτούν τους στρατιωτικούς», είπε ο Αρχηγός. «Μου φτάνει να με κοιτάζετε στα μάτια…». Χρειάζεται σχόλιο;

Αμυντική διπλωματία σε εξέλιξη με Αίγυπτο και Ισραήλ…

Ακολουθώντας τον δρόμο που χάραξε η πολιτική ηγεσία, ολοένα και πυκνώνουν οι επαφές των στρατιωτικών ηγετών μας με ομολόγους τους, της Αιγύπτου και του Ισραήλ. Ο διπλός στρατηγικός άξονας της Ελλάδος με τις δύο αυτές χώρες-κλειδιά για τη Μέση Ανατολή συνεχίζει να ενισχύεται. Δεν απετέλεσε συνεπώς έκπληξη η ταυτόχρονη επίσκεψη, την περασμένη Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ της Αιγύπτου, αντιστράτηγου Μahmoud Hegazy, στην Αθήνα και παράλληλα του Αρχηγού ΓΕΝ, αντιναύαρχου Ευάγγελου Αποστολάκη, στο Ισραήλ για επαφές με τον ισραηλινό ομόλογό του, αντιναύαρχο Ram Rutberg. Να σημειωθεί ότι ο στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος υπέγραψε μαζί με τον αιγύπτιο Αρχηγό και ένα αναβαθμισμένο Μνημόνιο Κατανόησης (MΟU) για τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών…

Μη αποδεκτή…

…από τον υπουργό Υγείας η παραίτηση του προέδρου του ΕΚΑΒ ναυάρχου Παπαγιαννίδη που, στο προηγούμενο φύλλο μας, έγραψε ένα ωραίο κείμενο για την παιδεία.

= Γιατί υπέβαλε παραίτηση ο ναύαρχος; Ένα ασθενοφόρο βράδυνε να εξυπηρετήσει ασθενή στη Σάμο, γειτονιά του ναυάρχου, που είναι Μυτιληνιός.

= Όλοι περιμένουμε από τον ευαίσθητο ναύαρχο να μη βραδύνει η απόφαση προμήθειας των 186 ασθενοφόρων, η οποία πρέπει να είναι καθαρή και πλήρως αιτιολογημένη. Μεγάλη προσοχή μήπως του ξεφουσκώσουν τα λάστιχα κάποια τσακάλια με προϊστορία στον χώρο…

***

Ένα εκατομμύριο ευρώ για την ψηφιακή σύγκλιση των στρατιωτικών σχολών

Η Διεύθυνση Διαχείρισης Ευρωπαϊκών και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων του ΥΠΕΘΑ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα τη διεξαγωγή δημόσιας διαβούλευσης -η οποία μάλιστα λήγει την 5 Δεκεμβρίου 2014- για το σχέδιο τεύχους δημοπράτησης του έργου με τίτλο «Ψηφιακή Εκπαίδευση στις Σχολές των ΕΔ – Δημιουργία Εκπαιδευτικής Πύλης Στρατιωτικών Σχολών και Ψηφιακού Αποθετηρίου», για το οποίο έχει γίνει αίτημα ένταξης στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ 2007-2013». Το έργο είναι ένα από τα τέσσερα που υποβλήθηκαν για ένταξη και αφορά την ψηφιακή εκπαίδευση στις σχολές των ΕΔ. Τα άλλα τρία υποέργα είναι η προμήθεια φορητών Η/Υ με τη μέθοδο «voucher», η προμήθεια εξοπλισμού για την «Αναβάθμιση της Εκπαιδευτικής Διαδικασίας» και δράσεις προβολής και δημοσιότητας. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 1.000.000 ευρώ και το βασικό του αντικείμενο είναι η ανάπτυξη και λειτουργία μιας ενιαίας διαδικτυακής πύλης (portal) των στρατιωτικών σχολών, αλλά και η ψηφιοποίηση και καταλογογράφηση του πρωτογενούς εκπαιδευτικού υλικού που διαθέτουν οι στρατιωτικές σχολές. Η διάρκεια του έργου θα είναι τέσσερις μήνες. Όσοι ενδιαφερόμενοι σπεύσατε…

***

Όριο και τσίπα δεν υπάρχουν;

* Το να επαναλάβουμε ότι η χώρα, απωλέσασα μέγα μέρος της εθνικής της κυριαρχίας, εξουθενωμένη πλήρως, βρίσκεται στο έλεος των ακόρεστων δανειστών της, κομίζουμε γλαύκα.

* Θα επαναλάβουμε, όμως, ότι οι δανειστές, όταν δάνειζαν (για να γυρίσουν σε αυτούς τα χρήματα από προμήθειες), σε συνεργασία με τους εγχώριους δωσίλογους πολιτικούς και τους συνεργάτες τους βαρόνους, γνώριζαν καλά ποιους, ήδη, ξυπόλυτους δάνειζαν, προσδοκώντας να τους πιουν το αίμα.

* Οι δανειστές αυτοί, πέρα από τη μέγγενη που σφίγγουν, συνεχίζουν σήμερα να κατακλέβουν το Ελληνικό Δημόσιο, με φοροδιαφυγή 4 δισ. από μεγαλοεταιρείες τους (ίδετε σχετ. ρεπορτάζ «Π» 2/11/2014) που, μερικές, ψάχνονται από τη Δικαιοσύνη για παράνομες δοσοληψίες.

* Είχαμε γράψει, στο ίδιο ρεπορτάζ, ότι είναι αδιανόητο οι εταιρείες αυτές να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς προμηθειών, ιδιαίτερα τροχαίου υλικού, στους οποίους, εντελώς ανεξέλεγκτες, υπάρχει πιθανότητα να επαναλάβουν τις παλαιές τους μεθόδους απάτης και εκμαυλισμού. Πρέπει να κηρυχθούν NON GRATA. Ουδείς συγκινήθηκε.

* Ούτε φυσικά η σημερινή κυβέρνηση…

* Όπως διαβάζω στα κυριακάτικα φύλλα, γερμανική εταιρεία εξοπλισμών, που βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα για τα έργα και ημέρες της στην Ελλάδα, εκδήλωσε, μαζί με τον εκπρόσωπό της κ. Θ. Λιακουνάκο, υποψηφιότητα για αγορά της ΕΛΒΟ! Άντε, να το δούμε κι αυτό.


Σχολιάστε εδώ