Κι άλλο δώρο-μοιρασιά;

* Να τι βαφτίζει ως κυβερνητική επιτυχία… η Goldman Sachs! ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κατάφεραν το ακατόρθωτο… Να μειώσουν το ανά μονάδα εργατικό προϊόν της Ελλάδας κατά 25% σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

* Η περίπτωση, όμως, για την οποία παρ’ ολίγον να κηρυχτεί εμφύλιος στη δικομματική κυβέρνηση ήταν αυτή με τον συνδικαλιστικό νόμο, καθώς το ΠΑΣΟΚ δεν ήθελε καν να υπάρξει συζήτηση για το θέμα. Ας μην ξεχνάμε ότι αυτό που απέμεινε στη Χαριλάου Τρικούπη είναι κάποιοι παλιοί συνδικαλιστές. Άσε που το ζήτημα το χειριζόταν προσωπικά ο Χρήστος Πρωτόπαπας, που γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα στον συνδικαλιστικό χώρο, ο οποίος διαμήνυσε στον Βαγγέλη Βενιζέλο πως η ρύθμιση αυτή δεν περνάει και πως κινδυνεύει το ΠΑΣΟΚ με πλήρη εξαΰλωση από τον χώρο των συνδικάτων.

* Παρέμβαση για τους συνεπείς επιχειρηματίες που μπορούν να αποπληρώνουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές ετοιμάζει, απ’ όσα μαθαίνουμε, το υπουργείο Εργασίας. Στόχος είναι να μειωθεί κατά κάποιο τρόπο το ύψος των εισφορών. Τελικά, όμως, κρίθηκε ανέφικτο και θα πρέπει να αναμένεται μια πιο light λύση προς την κατεύθυνση των ελέγχων.

Ιδού το έργο…

Το έγγραφο επίσημο. Δημοσιοποιήθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και αφορά μια σειρά δεικτών ανά χώρα. Τι φαίνεται από τη μέτρηση αυτή; Πως στην περίοδο άσκησης διακυβέρνησης από τον Αντώνη Σαμαρά, δηλαδή στη διετία 2012-2013, οι πολίτες κάτω από τα επίπεδα της φτώχειας αυξήθηκαν κατά μισό εκατομμύριο! Καλά διαβάσατε. Από 3,4 εκατομμύρια οι φτωχοί Έλληνες έφθασαν τα 3,9 εκατομμύρια. Αυτό το αδιάψευστο αριθμητικό δεδομένο αποτυπώνει και την «επιτυχία» της κυβέρνησης.

* Τρεις ρυθμίσεις -εάν φυσικά η κυβέρνηση κατορθώσει να βρει βηματισμό και δεν κάνει πάλι του κεφαλιού της- μελετούν οι τράπεζες ως προς την αντιμετώπιση των πλειστηριασμών. Πρόκειται για ρυθμίσεις που αφορούν δανεικά 14,5 δισ. ευρώ και θα έχουν ήπια – λογική αντιμετώπιση σε βάθος τριετίας ως προς τις υποχρεώσεις. Ήτοι, καταβολή για 5 έτη μόνο των τόκων, μείωση της δόσης και περίοδο ενός έτους ως προς τη χρονική μεταφορά μιας δόσης του δανείου. Η δεύτερη ρύθμιση θα έχει μακρόχρονο ορίζοντα (άνω των 5 ετών) με μόνιμη μείωση επιτοκίου στους αναξιοπαθούντες και η τρίτη θα είναι πιο οριστική για όσους δεν διαφαίνεται προοπτική οικονομικής ανάκαμψης.

* Τρία ραντεβού πραγματοποίησε προσωπικά στο Μέγαρο Μαξίμου ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κοπελούζος με τον φίλο του Αντώνη Σαμαρά για να ολοκληρωθεί το deal με την εκχώρηση των 14 αεροδρομίων. Γνωστές είναι, εξάλλου, οι σχέσεις των δύο ανδρών από τα χρόνια της ΝΔ του ’80. Το ζήτημα όμως είναι ότι τα κρατικά αεροδρόμια με κρατικές χρηματοδοτήσεις αλλά και χρήματα της ΕΕ πηγαίνουν στα χέρια των Γερμανών. Και εδώ οι καλοί μας «φίλοι» κρύβονται από πίσω. Μαζί με τους έλληνες συνεργούς τους φυσικά.

* Με επίσημη ανακοίνωση, μια αμιγώς ελληνική εταιρεία, η Σκλαβενίτης, επιβεβαίωσε πως υπεγράφη η συμφωνία πώλησης (σε αυτήν) του συνόλου των μετοχών της Makro Cash & Carry, μέλους του γερμανικού Metro Group. Η αξία επιχείρησης (enterprise value) της συναλλαγής ανέρχεται σε 65 εκατ. ευρώ, γεγονός που δείχνει το πόσο μεγάλα προβλήματα είχε η γερμανική πολυεθνική στη χώρα μας. Πρόκειται για σημαντική νέα επένδυση της Σκλαβενίτης, που σηματοδοτεί την είσοδό της στην αγορά της χονδρικής, ενώ παράλληλα επεκτείνει για πρώτη φορά τη δραστηριότητά της εκτός Αττικής. Όπως δήλωσε ο Γεράσιμος Σκλαβενίτης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, «μετά την απόφαση της Metro AG να αποσυρθεί από την ελληνική αγορά, είδαμε την ευκαιρία επέκτασης των δραστηριοτήτων μας σε μια αγορά που μας ενδιέφερε. Κινητήρια δύναμη και στη νέα μας προσπάθεια αποτελούν οι διαρκείς προσπάθειες των εργαζομένων μας για την ικανοποίηση των πελατών μας και οι άριστες σχέσεις μας με τους προμηθευτές μας. Με την προσθήκη της Makro στον όμιλό μας εκτιμούμε ότι δημιουργούνται σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης για την επιχείρησή μας».

***

* Μπροστά στο «κράξιμο» που υπήρξε από την κοινή γνώμη για την υιοθέτηση της 20ετίας στις συντάξεις, που λίγο έλειψε να οδηγήσει χιλιάδες προ συντάξεως πολίτες σε αδιέξοδο, άρχισε μια μεγάλη συζήτηση που κατέληξε σε κατάθεση νέας πρότασης από τη μεριά του υπουργείου Εργασίας. Ποια ήταν αυτή; Να ξεκινήσει το νέο μέτρο για όσους έχουν γεννηθεί μετά το 1975, γεγονός που δημιουργεί ασφαλισμένους δύο ταχυτήτων. Δηλαδή η νέα γενιά θα πληρώσει εξ ολοκλήρου την κρίση, ενώ οι παλιότεροι τη γλιτώνουν.

* Όπως και να έχει, πάντως, τα 20 χρόνια οδηγούν εκ νέου στον αφανισμό της ελληνικής οικογένειας, καθώς για χρόνια η 15ετία υπήρξε μέτρο στήριξης της ελληνίδας μητέρας.

* Καλό είναι εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ να προσέξουν και λίγο με ποιους μιλάνε. Κι αυτό το λέμε καθώς τα funds όλοι γνωρίζουν πως είναι κερδοσκοπικά. Όμως το να μιλάνε οι ηγέτες της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δη της Αριστεράς με όσους σορτάρανε στην ελληνική χρεοκοπία (κι αυτά τα funds ήταν άνω των τριών) είναι λάθος.

* Μπορεί ξενοδόχος και στενός φίλος του Θόδωρου Πάγκαλου, με έδρα στην ανατολική παραλιακή ζώνη της χώρας, να επιβάλλει πρόσωπα και καταστάσεις στην ΕΤΑΔ ΑΕ; Για ποιο λόγο φαγώθηκε ο Γρηγόρης Δούνης, στενός συνεργάτης του Νότη Μηταράκη και πώς μια εταιρεία που δεν έχει δημοσιεύσει καν ισολογισμό εδώ και τέσσερις οικονομικές χρήσεις, ακόμα κάνει «κουμάντο» στο Μέγαρο Μαξίμου;

* Νέες δουλειές ακούμε πως ετοιμάζει, παρέα με τους γερμανούς φίλους του, ο Γιώργος Πατεράκης. Ο γνωστός έμπορος όπλων στοχεύει αυτή τη φορά στις πρώτες ύλες.

* Και μια ευχάριστη αναβάθμιση: Η Ερμού ανέβηκε στην 29η θέση των ακριβότερων εμπορικών δρόμων
του πλανήτη!


Σχολιάστε εδώ