«Καυτή πατάτα» το θέμα των σκουπιδιών

Ειδικότερα, ο κ. Χατζηδάκης, απευθυνόμενος στην κ. Δούρου, μεταξύ άλλων, τονίζει:

«Η αγωνία μου είναι μία και μόνη, δηλαδή ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα η Αττική θα βουλιάξει στα απορρίμματα με συνέπεια το ανάθεμα να πηγαίνει από την Περιφέρεια στους δημάρχους και από τους δημάρχους στην Περιφέρεια με θύμα την υγιεινή και την ποιότητα ζωής των δημοτών» και υποστηρίζει ότι:

«Σε ό,τι αφορά την ανατροπή του σχεδίου των ΣΔΙΤ για τις ΜΕΑ συμμείκτων απορριμμάτων της Αττικής και τη διαφαινόμενη απώλεια των 150 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, είναι σαφές ότι οδηγείτε μονομερώς στην αύξηση των δημοτικών τελών για την αντιμετώπιση του προβλήματος των σκουπιδιών στην Αττική, δεδομένου ότι θα πρέπει να αναζητηθούν οι πόροι αυτοί. Επιπλέον, οι προγραμματισμένες ΜΕΑ αφορούν λιγότερο από το 60% των παραγόμενων αστικών αποβλήτων της Αττικής. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να διασαφηνίζετε την πρότασή σας με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης, αυστηρά κοστολογημένο και με σαφές χρονοδιάγραμμα. Επί αυτών δεν έχουμε ακούσει τίποτα ακόμη».

Και ο δήμαρχος Φιλοθέης-Ψυχικού

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η απάντηση του δημάρχου Φιλοθέης-Ψυχικού Παντελή Ξυριδάκη, που επικεντρώνεται κυρίως στο θέμα του ΟΕΔΑ Φυλής, για τον οποίο μεταξύ των άλλων αναφέρει:

«Ο ΟΕΔΑ της Φυλής και οι εγκαταστάσεις του έχουν κατασκευαστεί με ανταποδοτικούς πόρους των πολιτών της Αττικής και χρηματοδότηση, κατά το μάλλον, από την ΕΕ, η οποία δύσκολα έως αδύνατον θα δεχτεί το γκρέμισμά τους, δεδομένου ότι οι εγκρίσεις της χρηματοδότησής τους βασίστηκαν σε υπολογισμούς κύκλου ζωής και ωφελιμότητας των επενδύσεων που απέχουν χρονικά από την απόσβεσή τους. Η χωροθέτηση σε όλη την Αττική νέων μικρών μονάδων επεξεργασίας των απορριμμάτων εκτός από πολυδάπανη είναι και προβληματική».

***

// Στον Κορυδαλλό και στον σταθμό της πλατείας Ελευθερίας έφτασε ο μετροπόντικας «Ιππόδαμος». Για τη σημαντική αυτή εξέλιξη, καθώς το έργο επέκτασης της γραμμής 3 προς Πειραιά προχωρά με γοργούς ρυθμούς, ενημερώθηκαν ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο δήμαρχος Σταύρος Κασιμάτης, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, αντιδήμαρχοι και μέλη της διοίκησης, ο ΓΓΔΕ Στράτος Σιμόπουλος και ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό Χρήστος Τσίτουρας. Ο υπουργός Μεταφορών εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για τους ταχύτατους ρυθμούς εξέλιξης του έργου και επισήμανε την ιδιαίτερη σημασία που έχει για τη Δυτική Αθήνα και τον Πειραιά. «Είναι μια πολύ σημαντική στιγμή για την πόλη μας, καθώς ο Κορυδαλλός βγαίνει από τη συγκοινωνιακή απομόνωση», δήλωσε, μεταξύ άλλων, μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης ο δήμαρχος Κορυδαλλού. Η πορεία του μετροπόντικα συνεχίζεται με επόμενους σταθμούς τη Νίκαια, τα Μανιάτικα, τον Πειραιά (λιμάνι) και το Δημοτικό Θέατρο.

// Δωροέκθεση για τις ανάγκες των οικονομικά αδύναμων συμπολιτών μας διοργανώνει με την ευκαιρία των Χριστουγέννων η Μητρόπολη Πειραιά. Θα λειτουργεί καθημερινά (εκτός Κυριακών) στο κτίριο που στεγαζόταν παλαιά το Sprider, στη συμβολή των οδών Τσαμαδού και Φίλωνος, απέναντι από τον ναό της Αγίας Τριάδας. Τα εγκαίνια έγιναν την περασμένη Δευτέρα από τον Μητροπολίτη κ. Σεραφείμ, παρουσία του δημάρχου Γιάννη Μώραλη, του αντιπεριφερειάρχη Γιώργου Γαβρίλη, αντιδημάρχων, εκπροσώπων τοπικών φορέων και πλήθους κόσμου. Κατά τη σύντομη ομιλία του ο Μητροπολίτης τόνισε πως μπορούμε να μιμηθούμε όλοι τον Θεό, αν αγαπήσουμε τον συνάνθρωπο κι αν ανοίξουμε την αγκαλιά μας για να τον δεχθούμε όπως είναι, προσφέροντάς του τον σεβασμό, την αγάπη και τη στοργή μας. Ο δήμαρχος κ. Μώραλης υπογράμμισε πως «σκοπός του δήμου δεν είναι να αυξήσει τα συσσίτια, αλλά να τα μειώσει και, ει δυνατόν, να τα εξαλείψει».

// Στις 14 Δεκεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί το έργο της μετατόπισης του αγωγού της ΕΥΔΑΠ στη λεωφόρο Φανερωμένης, στη Σαλαμίνα, και ο δρόμος θα παραδοθεί κανονικά στην κυκλοφορία. Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε σε κατοίκους και επιχειρηματίες του νησιού, που πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας την περασμένη Τετάρτη, ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων Π. Χατζηπέρος. Χαρακτήρισε εύλογες τις ανησυχίες τους, αλλά, όπως είπε, η μετατόπιση του αγωγού, ο οποίος εμπόδιζε το έργο των ομβρίων υδάτων, ήταν αναγκαία για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής.

// Ο πολύ γνωστός πειραιώτης γιατρός Νίκος Πλατανησιώτης εξελέγη πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της πόλης μας από το διοικητικό συμβούλιο που προέκυψε έπειτα από εκλογές. Το νέο ΔΣ συνεδρίασε την περασμένη Κυριακή και εξέλεξε το προεδρείο του συλλόγου. Πρόεδρος ο Νίκος Πλατανησιώτης, αντιπρόεδρος η Μαρία Μπουκουβάλα, γενικός γραμματέας ο Γιάννης Καψοκόλης και ταμίας ο διακεκριμένος καρδιολόγος του «Τζανείου» Βαγγέλης Πισιμίσης. Μέλη είναι η πρώην πρόεδρος Βαρβάρα Ανεμοδουρά, ο Γ. Βίτσας, η Μαρία Καλαμάρη, ο Γιάννης Κάρλες, η Όλγα Κοσμοπούλου, ο Σαράντος Μπαρμπαγιάννης, ο Β. Μπουλταδάκης, ο Μαν. Νικητιάδης, ο Παύλος Σαρώφ, ο Κρέων Συμεωνίδης και ο Μιχ. Ψαλτάκος. Να σημειώσουμε ότι η εκλογή του Ν. Πλατανησιώτη στη θέση του προέδρου αποτελεί μια μεγάλη αλλαγή για τον σύλλογο, μια και η απελθούσα πρόεδρος Βαρβάρα Ανεμοδουρά ήταν επί σειρά ετών στον συγκεκριμένο θώκο! Πολιτικά, βέβαια, η αλλαγή προέδρου δεν σημαίνει τίποτα, γιατί τόσο ο Ν. Πλατανησιώτης όσο και η Β. Ανεμοδουρά πρόσκεινται στη ΝΔ.

// «Κόλλησαν» για μια ακόμη φορά τα έργα κατασκευής του νέου σχολικού κτιρίου της Ραλλείου. Το συγκρότημα κτιρίων, που θεμελιώθηκε τον περασμένο Μάιο, ήδη είναι έτοιμο και μένουν μόνο οι σοβάδες, τα βαψίματα και ο εξοπλισμός. Ενώ, λοιπόν, όλα πήγαιναν κατ’ ευχήν και όλοι είχαν πιστέψει ότι -επιτέλους- το σχολείο ύστερα από 40 χρόνια θα βρει τη στέγη του, κάτι… στράβωσε και τα έργα σταμάτησαν. Οι μαθήτριες της Ραλλείου, απελπισμένες από την εξέλιξη αυτή, σε ψήφισμά τους, επισημαίνουν: «Ζητάμε από την Πολιτεία και συγκεκριμένα από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων να κάνει ό,τι πρέπει για να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί η κατασκευή του κτιρίου πριν από το Πάσχα, ώστε να προλάβουμε να οργανώσουμε το σχολείο μας πριν από τον Σεπτέμβρη του 2015. Ζητάμε από τον δήμαρχο Πειραιά κ. Ι. Μώραλη να στηρίξει το αίτημά μας και να συμβάλλει στη γρήγορη ολοκλήρωση του σχολικού κτιρίου. Και απαιτούμε άμεση έναρξη των εργασιών χωρίς άλλες καθυστερήσεις. Το σχολείο μας βρίσκεται στους δρόμους από τη δεκαετία του 1970 και αυτό είναι παγκόσμιο ρεκόρ αδιαφορίας».

// Αιφνιδιαστική επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του Διαδημοτικού Κέντρου Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων (ΔΙΚΕΠΑΖ) έγινε την Τετάρτη από τον γενικό διευθυντή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αλεξανδρόπουλο και μέλη της επιτροπής ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής και Κτηνιατρικής Πολιτικής των εγκαταστάσεων του ΔΙΚΕΠΑΖ, παρουσία του αντιδημάρχου Πρασίνου και Προστασίας Ζώων του Δήμου Αθηναίων κ. Αποστολόπουλου. Παραβρέθηκαν, επίσης, ο αντιπρόεδρος του συνδέσμου Δημήτρης Τσατσαμπάς, το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής Δημοσθένης Σταματάτος και ο γενικός γραμματέας Γιώργος Κατσαντώνης. Ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του τόσο για τις εγκαταστάσεις όσο και για τη λειτουργία του ΔΙΚΕΠΑΖ. Χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος προς τους ελεγκτές του υπουργείου, ανέφερε ότι: «…Και αν ακόμα δεν υπήρχε αυτό το κέντρο, θα έπρεπε να το είχατε ανακαλύψει…», ενώ κάλεσε τη διοίκηση του ΠΕΣΥΔΑΠ σε άμεση συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κουκουλόπουλο προκειμένου να συζητηθεί το ενδεχόμενο συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του ΠΕΣΥΔΑΠ, ως στρατηγικού εταίρου για το Λεκανοπέδιο Αττικής σε θέματα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων. Μετά την ολοκλήρωση της αυτοψίας, ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρηγόρης Γουρδομιχάλης τόνισε: «…Τα αποτελέσματα αυτών των ελέγχων είναι ο καθρέπτης λειτουργίας του ΔΙΚΕΠΑΖ».

// Σοκ προκάλεσε στον Πειραιά το μακελειό που έγινε τα ξημερώματα του προπερασμένου Σαββάτου στην Ακτή Δηλαβέρη, και όχι στο Μικρολίμανο, όπως μετέδιδαν τα κανάλια. Το ότι δεν θρηνήσαμε θύματα οφείλεται στην άμεση ανταπόκριση του ΕΚΑΒ που έστειλε σε χρόνο-ρεκόρ στο σημείο 11 ασθενοφόρα, τα οποία μετέφεραν τα θύματα σε νοσοκομεία, στην άριστη δουλειά που γίνεται στα δημόσια νοσοκομεία και εν προκειμένω στο «Τζάνειο», το «Αττικό» και τον «Ευαγγελισμό» και στην κινητοποίηση όλων όσοι έπρεπε για να φτάσουν έγκαιρα. Ευτυχώς όλα λειτούργησαν ρολόι, συμπεριλαμβανομένης και της Αστυνομίας Πειραιά. Εκείνο που πρέπει να τονίσουμε επίσης είναι ότι ο δήμαρχος Γ. Μώραλης καθημερινά ενημερωνόταν από τα νοσοκομεία για την πορεία της υγείας των θυμάτων, όπως και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γ. Δαβάκης, ο οποίος την επομένη μετέβη και στο κατάστημα όπου έγινε το μακελειό για να συμπαρασταθεί στους εργαζόμενους και τον καταστηματάρχη που προσπαθούσαν ακόμα να συνέλθουν από το σοκ.

// «Πέρασε» το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης από τη Βουλή η τροπολογία Αρβανιτόπουλου που προβλέπει «πάγωμα» των κατεδαφίσεων των κατασκευών που έχουν κάνει οι καταστηματάρχες του Μικρολίμανου στην παραλία για να προστατεύουν τα τραπεζοκαθίσματα και η κατεδάφισή τους σύμφωνα με την τελεσίδικη απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης θα σημάνει την πλήρη απονέκρωση της πιο «ζωντανής» γωνιάς της πόλης. Για να αποφευχθεί η καταστροφή, ο βουλευτής Α’ Πειραιά της ΝΔ και πρώην υπουργός Κ. Αρβανιτόπουλος κατέθεσε την περασμένη βδομάδα τροπολογία που προβλέπει «πάγωμα» των κατεδαφίσεων για έναν χρόνο ώστε να γίνει ένας μεγάλος διάλογος για τη βελτίωση του σχεδίου ανάπλασης του Μικρολίμανου για να μη χαθεί η φυσιογνωμία του. Να σημειωθεί ότι ο πρώην υπουργός Παιδείας έχει ιδιαίτερη ευαισθησία με την περιοχή γιατί ήταν ο αγαπημένος τόπος των εκδρομών των δημοτικών σχολείων την περίοδο 1965 – 1970 και του θυμίζει τα πρώτα μαθητικά του χρόνια.


Σχολιάστε εδώ