Καζάνι που βράζει η ΝΔ

Βουλευτές και στελέχη παρακολουθούν με αμηχανία αλλά και εντεινόμενη ανησυχία την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές και τις συνεχείς υπαναχωρήσεις της κυβέρνησης στην προσπάθειά της να εξασφαλίσει τη συμφωνία για την επιστροφή της «τρόικας» στην Αθήνα.

«Τα πράγματα χειροτερεύουν συνεχώς», διαπιστώνουν και προειδοποιούν ότι η τελική συμφωνία δεν θα είναι πολιτικά διαχειρίσιμη και θα επιδεινώσει περαιτέρω την εικόνα της παράταξης στις δημοσκοπήσεις. Άλλωστε ακόμη και ο πρωθυπουργός έχει ρίξει αισθητά τους τόνους της… αισιοδοξίας του για έξοδο από το Μνημόνιο και το πέρασμα σε μια νέα εποχή! Κομβικής σημασίας θεωρούν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας το θέμα των συντάξεων ειδικά στην περίπτωση που η κυβέρνηση υποκύψει στην απαίτηση της «τρόικας» και προχωρήσει σε νέες μειώσεις. «Τι θα βγούμε μετά να λέμε στον κόσμο; Ότι τόσον καιρό σας κοροϊδεύαμε όταν λέγαμε ότι είναι κόκκινη γραμμή και δεν θα υποχωρήσουμε;», τονίζουν.

Στο ερώτημα ποια στάση θα τηρήσουν αν έρθουν προς έγκριση στη Βουλή τέτοιου είδους μέτρα, οι βουλευτές… σηκώνουν τα χέρια ψηλά. Διαφωνούν κατηγορηματικά, αλλά δεν έχουν περιθώρια να διαφοροποιηθούν αν τα μέτρα αυτά συνδεθούν με τον προϋπολογισμό ή την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την «τρόικα». Οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, οι βουλευτές ζουν εδώ και μήνες με το άγχος των εκλογών, γνωρίζουν ότι αρκετοί δεν πρόκειται να επανεκλεγούν αν η Νέα Δημοκρατία είναι δεύτερο κόμμα. «Εντάξει, να θυσιαστούμε πολιτικά εμείς, αλλά να βγει κάτι καλό για τη χώρα και τους πολίτες», σημειώνουν, αλλά δεν κρύβουν την απογοήτευσή τους, καθώς «δεν φαίνεται φως στο βάθος του τούνελ».

Δεν περιορίζονται ωστόσο οι βουλευτές σε διαπιστώσεις για το αδιέξοδο της πολιτικής που υλοποιείται καθ’ υπόδειξη της «τρόικας», αλλά ασκούν παράλληλα σκληρή κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης.

Τα «πυρά» τους εδώ και καιρό έχουν πλέον στόχο και το Μέγαρο Μαξίμου. Τα «φαινόμενα» εντάθηκαν μετά το «ναυάγιο» στις συζητήσεις με την «τρόικα» στο Παρίσι λόγω και του ότι η κυβέρνηση είχε ανεβάσει πολύ ψηλά τον πήχη των προσδοκιών. Σημειώνεται ότι αναχωρώντας για τη γαλλική πρωτεύουσα, ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης δήλωνε πως «πάμε να κλείσουμε το θέμα», ενώ από τις Βρυξέλλες απέκλειαν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αυτό.

Αρκετοί βουλευτές κάνουν λόγο για κάκιστους χειρισμούς και υπογραμμίζουν ότι «αφού δεν είχαν καμιά διαβεβαίωση ότι οι συζητήσεις θα κατέληγαν σε συγκεκριμένα αποτελέσματα, γιατί δημιούργησαν την εντύπωση αυτή;», με συνέπεια το κακό να είναι διπλό, όπως λένε: Και συμφωνία να μην υπάρξει και να βγαίνει προς τα έξω μια επιζήμια -πολιτικά- εικόνα για την κυβέρνηση ότι άγεται και φέρεται από τους δανειστές.

Το… θερμόμετρο της οργής για τον κ. Χαρδούβελη εξακολουθεί να «χτυπάει κόκκινο» στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αλλά πλέον οι βουλευτές επιρρίπτουν ευθύνες και στον ίδιο τον κ. Σαμαρά. «Αυτός είναι πρωθυπουργός, αυτός χαράζει τη στρατηγική κι αυτός θα πρέπει να αποτρέψει λανθασμένες κινήσεις», σημειώνουν. Πόσω μάλλον που σε όλες τις συζητήσεις με την «τρόικα» μετέχουν δύο στενοί του συνεργάτες, ο Χρ. Λαζαρίδης και ο Στ. Παπασταύρου.


Σχολιάστε εδώ