«Θέατρο του παραλόγου» από τους εγκάθετους της Άγκυρας
Στη «γιορτή» παραβρέθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αϊχάν Καραγιουσούφ και Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, οι ψευδομουφτήδες Ιμπραήμ Σερίφ και Αχμέτ Μέτε, ο πρόξενος Αλή Ριζά Ακιντζί, ο δήμαρχος Μύκης Τζεμίλ Καμπζά, ο πρόεδρος της Ένωσης «Τούρκων» Δασκάλων Δυτικής Θράκης Σαμί Τοραμάν, που διοργάνωσε την εκδήλωση, ο αντιπεριφερειάρχης Μουσταφά Κατραντζί, οι πρώην βουλευτές Μουσταφά Μουσταφά και Αχμέτ Φαΐκογλου.
Θα ήταν ίσως φυσικό, σε μια τέτοια εκδήλωση, να συζητηθούν τα προβλήματα του κλάδου σε «πατρίδα» και «μητέρα πατρίδα», όπως διαχωρίζουν οι «εκπρόσωποι» την Ελλάδα και τη γείτονα, ωστόσο τίποτα τέτοιο δεν αναφέρθηκε – το αντίθετο είναι πιθανό να έφερνε σε δύσκολη θέση και τον νέο πρόξενο Ακιντζή, ως εκπρόσωπο της Τουρκίας. Και τούτο διότι έρευνα που έγινε με πρωτοβουλία τουρκικού σωματείου δείχνει μια πολύ άσχημη κατάσταση των τούρκων δασκάλων, βάσει της οποίας το 69% αυτών σκέφτονται να αποχωρήσουν από το επάγγελμα, λόγω της οικονομικής και κοινωνικής εξαθλίωσης στην οποία έχουν περιέλθει…
Ωστόσο, «η ημέρα του δασκάλου» στην ελληνική Θράκη είχε διαφορετικό περιεχόμενο και αφορούσε, όπως είναι φυσικό, «όλα τα ζητήματα» με αφορμή το θέμα της τροπολογίας για τη μειονοτική εκπαίδευση.
Τα όσα ακούστηκαν είναι και πολύ ενδιαφέροντα και θα έπρεπε να προβληματίσουν την ελληνική συντεταγμένη Πολιτεία…
Ο Τοραμάν επεσήμανε ότι: «Οι άνθρωποι της μειονότητας έχουν εκπαιδευτικά δικαιώματα που πηγάζουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης. Η μειονοτική εκπαίδευση είναι αυτόνομη και ιδιωτική. Αυτό αναφέρεται ξεκάθαρα στα άρθρα 40 και 41 της Συνθήκης. Δυστυχώς, πρώτο από τα μεγάλα προβλήματα της μειονότητας έρχεται το εκπαιδευτικό. Αυτό το πρόβλημα συνεχώς επεκτείνεται. Είναι ανάγκη να παρασχεθεί νηπιακή εκπαίδευση σε Τουρκικά και Ελληνικά. Αυτοί που δεν μπορούν να μάθουν τη μητρική τους γλώσσα δεν υπάρχει περίπτωση να μάθουν μια δεύτερη γλώσσα. Την ώρα που γίνεται πέρασμα στη μέσω μετακίνησης εκπαίδευση, πιστεύω πως είναι ανάγκη να επωφεληθούν από την πείρα εκπαιδευτικών που αφιέρωσαν τη ζωή τους στη μειονοτική εκπαίδευση». Καθώς και ότι: «Στον 21ο αιώνα ζητάμε και προσδοκούμε από την Ελλάδα την αναγνώριση της ταυτότητάς μας. Πιστεύουμε πως αυτό είναι δικαίωμα των μειονοτήτων. Αισθανόμαστε περηφάνια ως έλληνες πολίτες – μέλη της τουρκομουσουλμανικής μειονότητας».
Ο Τζεμίλ Καπζά σημείωσε: «Πιστεύω πως ήρθε ο καιρός, αντί να καθόμαστε, να σηκωθούμε όρθιοι. Εάν δεν σταθούμε όρθιοι ως μειονότητα, δυστυχώς 20 χρόνια αργότερα δεν θα μπορούμε να μιλάμε για μειονοτική εκπαίδευση».
Ο ψευδομουφτής επεσήμανε πως «η μειονότητα που έμεινε ως τέτοια με τη Συνθήκη της Λωζάννης, έχει το δικαίωμα να διοικεί τα της θρησκείας και του πολιτισμού της» και ότι «της επιφέρεται το τελευταίο χτύπημα με τσεκούρι». Και πρόσθεσε: «Η παιδεία δεν είναι κάτι που δίνεται μόνο στα σχολεία. Κάθε τζαμί αποτελεί μια γωνιά παιδείας. Άλλωστε όλοι οι προφήτες ήταν δάσκαλοι».
Ο αντιπεριφερειάρχης Μουσταφά Κατραντζί εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται μεταξύ δασκάλων και είπε πως: «Όπως ειπώθηκε ήδη, γιορτάζουμε στυφά μια «ημέρα του δασκάλου». Σε αυτό το θέμα δεν θέλω να πω περισσότερα. Μια λέξη μόνο θέλω να πω. Αγώνας».
Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης Χουσεΐν Ζεϊμπέκ σχολίασε: «Με την ίδρυση της ΕΠΑΘ είχε ειπωθεί πως η μειονότητά μας δέχτηκε ένα μεγάλο χτύπημα».
Να σημειώσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε την τροπολογία…
Την… πάσα προς τον Ακιντζή κλήθηκε να δώσει ο ψευδομουφτής στην Ξάνθη Μέτε, ο οποίος ξεκίνησε στο γνωστό δακρύβρεχτο μοτίβο για τα… δεινά που αντιμετωπίζει η μειονότητα, υπογραμμίζοντας: «Εάν η πατρίδα μας επιθυμεί να μας συντρίψει, τότε η μητέρα πατρίδα μας πρέπει να μας στηρίξει σε αυτό το θέμα».
Σε αυτό το σημείο «μπήκε» ο νέος πρόξενος, ο οποίος μίλησε για «τουρκική» μειονότητα και διαβεβαίωσε το πλήθος ότι: «Η μητέρα πατρίδα θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό σας. Η μητέρα πατρίδα, όπως έκανε και στο παρελθόν, έτσι και σήμερα θα σας υποστηρίζει για να αντιμετωπίσετε και να ξεπεράσετε όλα αυτά τα θέματα».