Η φυγή είναι ηττοπάθεια, λύση είναι η αντίδραση…

// Πόσο σημαντικό είναι το λαϊκό τραγούδι για την ψυχή του Έλληνα;

Το λαϊκό τραγούδι είναι αυτό που καταλαβαίνει ο πολύς κόσμος. Καταλαβαίνει τους στίχους και νιώθει έντονα συναισθήματα. Κατ’ αρχάς είναι η γλώσσα μας. Και το «σ’ αγαπώ» το αισθάνεσαι καλύτερα, όταν το λες στη μητρική σου γλώσσα. Για μένα το λαϊκό και το δημοτικό τραγούδι κυλάει στο αίμα μας. Είναι μέσα στο DNA μας.

// Δήλωσες στα μίντια -και παρεξηγήθηκες κιόλας- ότι τα παιδιά που πήγαν στο μουσικό σόου ταλέντων «Τhe voice» και εξέφρασαν την επιθυμία να ασχοληθούν αποκλειστικά και μόνο με το ξένο τραγούδι δεν πρόκειται να κάνουν καριέρα στην Ελλάδα…

Ο ξένος στίχος δεν «πουλάει»;

Θέλετε να λέμε αλήθειες ή ψέματα; Ο Έλληνας όταν θέλει να διασκεδάσει, να ευφρανθεί η ψυχή του, θα πει «πάμε μπουζούκια» ή πάμε σε κανένα ταβερνάκι με ζωντανή μουσική. Δεν θα πάει σε μια μουσική σκηνή να ακούσει ξένα τραγούδια. Γι’ αυτό και ένας καλλιτέχνης με κλίση προς το ξένο τραγούδι θα έχει περιορισμένη εμβέλεια. Εγώ χαίρομαι και είμαι υπερήφανος που υπηρετώ το λαϊκό τραγούδι, γιατί εκφράζει τη χαρά, τη λύπη, την αγωνία, τον πόνο του Έλληνα. Εκφράζει το μεράκι του και γιατρεύει την ψυχή του.

// Είσαι από τους πιο δημοφιλείς νέους λαϊκούς τραγουδιστές, με δεκάδες επιτυχίες. Φέτος παίρνεις το ρίσκο μαζί με τη Δέσποινα Βανδή να γεμίσετε το «Fever», το μεγαλύτερο νυχτερινό κέντρο της Αθήνας. Έχεις άγχος;

Έχω ευθύνη απέναντι σε δεκάδες οικογένειες που θα ζήσουν από αυτό το μαγαζί, από τον μουσικό μέχρι τον σερβιτόρο και την κοπέλα στην γκαρνταρόμπα. Η κρίση απαιτεί συνεργασία ανάμεσα σε μεγάλα ονόματα τραγουδιστών ώστε να δουλέψει καλά ο επιχειρηματίας αλλά και να ευχαριστηθεί ο πελάτης. Τα μπουζούκια δουλεύουν πλέον Παρασκευή, Σάββατο. Οι χρυσές εποχές τελείωσαν. Ο κόσμος δεν έχει χρήματα για τα αναγκαία, όχι για τη διασκέδαση. Γι’ αυτό όταν θα βγει να διασκεδάσει οφείλεις ως καλλιτέχνης να τον ανεβάσεις, να του δώσεις δύναμη να προχωρήσει. Όπως το σώμα έχει ανάγκη για φαγητό, έτσι και η ψυχή έχει ανάγκη για τραγούδι.

// Γιατί αποφάσισες να κυκλοφορήσεις το νέο σου CD μέσα από εφημερίδα;

Για να πάει σε περισσότερες οικογένειες. Η πειρατεία και το ίντερνετ σκότωσε τα δισκοπωλεία. Μεγάλη καταστροφή για τους τραγουδιστές.

// Ξεκίνησες την καριέρα σου μέσα από ένα τηλεοπτικό τάλεντ σόου. Φτάνει μόνο η συμμετοχή ενός νέου σε ένα τέτοιο πρόγραμμα για να κάνει καριέρα στο τραγούδι;

Όχι. Η τηλεόραση σου δίνει την ευκαιρία να συστηθείς. Γεια σας, εδώ είμαι και εγώ. Να δείξεις το ταλέντο σου σε μια ειδική επιτροπή αλλά και σε 1.500.000 τηλεθεατές. Το τι θα κάνεις από κει και πέρα είναι ένας μεγάλος αγώνας, τρέξιμο, πολύ δουλειά και τύχη. Χρειάζεται να βρεθεί ο συνθέτης και ο στιχουργός για να σου γράψουν το τραγούδι που θα αποτελέσει το σήμα κατατεθέν σου. Και από κει και πέρα να συνεχίσεις στην επόμενη επιτυχία, να εξελίσσεσαι. Κάποιους πείραξαν οι δηλώσεις μου όταν είπα πως ένα παιδί δεν θα κάνει καριέρα μόνο μέσα από τη συμμετοχή του σε ένα τάλεντ σόου. Μα γιατί να παραμυθιάσω τα νέα παιδιά; Και εγώ ξεκίνησα από τάλεντ σόου και αν ξεκινούσα τώρα την πορεία μου στο τραγούδι, πάλι θα πήγαινα σ’ έναν μουσικό τηλεοπτικό διαγωνισμό. Αλλά για να φτάσω στο σημείο που είμαι σήμερα η τηλεόραση απλά ήταν το πρώτο σκαλί. Μετά χρειάστηκε να ανεβαίνω αργά και σταθερά, μια σκάλα την οποία συνεχίζω να ανεβαίνω με φοβερό κόπο.

// Πάντα συμπεριλαμβάνεις στο πρόγραμμά σου τραγούδια μεγάλων καλλιτεχνών, όπως του Πάριου, του Μητροπάνου, του Διονυσίου. Γιατί;

Είναι υποχρέωσή μου. Είναι η αναφορά μας, η ταυτότητά μας, οι ρίζες μας. Το ζητάει ο κόσμος. Και σήμερα που ο πόνος είναι μεγαλύτερος, καθώς μια νέα φουρνιά Ελλήνων φεύγει από τη χώρα, είναι απαραίτητο να τραγουδήσω αυτά τα τραγούδια. Να φύγουν με την ανάμνησή τους. Όταν έρχονται, βέβαια, στο καμαρίνι και μου λένε «Νίκο φεύγω για Αυστραλία, Αμερική, Γερμανία» δεν τους παρακινώ να φύγουν από τη χώρα. Όχι, ρε παιδιά, μην αφήνετε την πατρίδα. Δώστε μια ευκαιρία ακόμη σ’ εσάς και στην Ελλάδα. Αλλά όταν σου λένε ότι «δεν υπάρχει δουλειά, δεν μπαίνουν λεφτά στο σπίτι για να επιβιώσουμε», τότε τι να πεις; Άσχημες μέρες για τη χώρα μας.

// Ποια είναι η ευθύνη των πολιτικών μας για την οικονομική κρίση;

Τεράστια. Και το αποτέλεσμα το βλέπετε στους δρόμους. Ανεργία, φτώχεια, απελπισία, κατάθλιψη, ξενιτιά. Το κράτος πρέπει να μεριμνήσει για τα νέα παιδιά. Να έχουν σπουδάσει γιατροί, να έχουν μεταπτυχιακά και να δουλεύουν σερβιτόροι σε καφετέριες; Πως να μη φύγουν από τη χώρα; Οι νέοι μετανάστες είναι αυτοί με τα πτυχία και τις λαμπρές σπουδές και όχι οι εργάτες. Δεν πιστεύω ότι κανένα Ελληνόπουλο θα ήθελε να φύγει από την πατρίδα του και να χάσει το ελληνικό φως, τη σχέση του με την οικογένειά του. Είναι σαν καταδικασμένοι. Η τελευταία επιλογή ενός ανθρώπου είναι να φύγει μακριά από συγγενείς και φίλους. Να ξεριζωθεί.

// Ποιος υφίσταται τη μεγαλύτερη δυστυχία μέσα σ’ αυτή τη λαίλαπα;

Οι ηλικιωμένοι, οι συνταξιούχοι. Εκεί είναι το μεγάλο δράμα. Ζουν με συντάξεις πείνας. Αυτό είναι τρελό, απάνθρωπο για μια κοινωνία που θέλει να λέγεται πολιτισμένη, να χτυπά ανελέητα τον αδύναμο, τον ανήμπορο. Να έχεις δουλέψει αρκετά, να έχεις προσφέρει στην κοινωνία, να έχεις πληρώσει τα Ταμεία σου και τώρα να σου λένε ότι δεν υπάρχουν λεφτά για σένα. Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης έπρεπε να είναι μπροστάρηδες στην περίοδο της κρίσης. Να μιλάνε για όλη αυτή την αδικία. Να μην κρύβουν αλήθειες. Αντί να κοιμίζουν τον λαό με ανούσιες εκπομπές, να τον ενημερώνουν, να τον αφυπνίζουν. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα.

// Παρ’ όλα αυτά είσαι αισιόδοξος;

Μπορείς να βγάλεις τη ζωή χωρίς όνειρα, ελπίδα, αισιοδοξία; Η ζωή είναι μάχη. Αν παραδώσουμε τα όπλα, τι να πω; Μάλλον μας έχουν κάνει καλή πλύση εγκεφάλου. Η λύση δεν είναι να δέσουμε μια πέτρα στον λαιμό και να πέσουμε στη θάλασσα. Η φυγή είναι ηττοπάθεια. Η λύση είναι η αντίδραση. Εμένα δεν μου χαρίστηκε τίποτα στη ζωή. Από μια οικογένεια βιοπαλαιστών προέρχομαι. Πάλευα καθημερινά για το ψωμί μου με αξιοπρέπεια. Και όλοι μας αυτό πρέπει να κάνουμε καθημερινά. Να παλεύουμε.

// Χρειάζεται να παλέψουμε για την Ελλάδα;

Εννοείται. Λατρεύω τη χώρα μου. Δεν μπορώ να ζήσω μακριά από την αγκαλιά της ούτε λεπτό. Πάω για να τραγουδήσω στο εξωτερικό και σκέφτομαι την επιστροφή μου στην Ελλάδα, από το αεροπλάνο κιόλας. Αυτοί που αγαπούν πραγματικά την Ελλάδα είναι οι Έλληνες της Διασποράς. Ξέρετε πόσο τους λείπει; Καημός!

// Τι δεν θέλεις να χάσεις στη διαδρομή προς την κορυφή;

Την υπερηφάνεια μου. Δεν θέλω να κάνω εκπτώσεις. Γι’ αυτό και δεν θέλω να δίνω λαβή στα μίντια για τα προσωπικά μου. Θέλω να μ’ αγαπάει ο κόσμος ως τραγουδιστή, ως καλλιτέχνη. Όχι ως ένα πρόσωπο που γεμίζει τις κοσμικές στήλες. Δεν είναι αυτή η δουλειά μου. Η δουλειά μου είναι να προσφέρω τραγούδι και ο κόσμος να περνά καλά.

***

Αν δεν φροντίσεις αυτόν που αγαπάς, ποιον θα φροντίσεις

// Δίνεις σπάνια συνεντεύξεις. Σε μια τηλεοπτική σου συνέντευξη είπες πώς θέλεις να είναι μια γυναίκα και πάλι διαστρεβλώθηκαν τα λεγόμενα σου. Σε πείραξε;

Ας πούνε ό,τι θέλουν. Εγώ μεγάλωσα με μια γιαγιά που φρόντιζε τον παππού μου και τέτοιες εικόνες έχω από την οικογένειά μου. Τώρα, αν πείραξε μερικούς που είπα ότι η γυναίκα θέλω να φροντίζει τον άνδρα της, τότε δεν ξέρω ποιος έχει δίκιο ή άδικο. Δηλαδή, αν δεν φροντίσεις αυτόν που αγαπάς, ποιον θα φροντίσεις; Είναι λάθος, δηλαδή, να στρώσεις το τραπέζι, να του φτιάξεις ένα ωραίο φαγητό; Είναι κακό; Αυτή είναι η δεμένη οικογένεια στην Ελλάδα, αυτή είναι η ελληνίδα μάνα που προστατεύει τα μέλη της και αν δεν υπήρχε ο θεσμός της οικογένειας μέσα στην κρίση, θα είχε πεινάσει πολύς κόσμος. Για έναν ακόμη λόγο χαίρομαι που είμαι Έλληνας, γιατί ζω τη θαλπωρή της οικογένειας, που στο εξωτερικό έχει χαθεί προ πολλού. Δυστυχώς, όμως, εμείς αυτές τις μοντέρνες χώρες τις έχουμε για πρότυπα…


Σχολιάστε εδώ