Η μοναδική ευκαιρία που έχει η Πολιτεία για να νομοθετήσει

Το πρώτο αγκάθι είναι η διεύρυνση του εκλογικού σώματος. Σύμφωνα με τον νόμο, στις γενικές συνελεύσεις θα ψηφίζουν τα σωματεία και όχι οι ενώσεις. Άρα, χάνεται ο έλεγχος που είναι σαφώς ευκολότερος όταν αφορά 54 ανθρώπους αντί για πάνω από 5.000!

Από κει και πέρα, στην ΕΠΟ διαφωνούν κάθετα με όσα προβλέπει το σχέδιο νόμου για τη διαιτησία. Καταγράφουμε τις γενικές γραμμές.

«1. Σύνδεσμος σε κάθε περιφερειακή ενότητα

2. Οι θητείες στις ομοσπονδίες είναι τετραετείς με δυνατότητα ανανέωσης για μία μόνο φορά.

3. Πενταμελής ΚΕΔ: Πρόεδρος από την ομοσπονδία του οικείου αθλήματος, μέσω προκήρυξης και επιλογή αυτού με συγκεκριμένα κριτήρια, ένα μέλος από επαγγελματικό σύνδεσμο, από κατάλογο διεθνών διαιτητών της τελευταίας δεκαετίας που δίνει η ομοσπονδία διαιτητών και τα υπόλοιπα τρία μέλη από κλήρωση από κατάλογο δώδεκα διεθνών διαιτητών της οικείας ομοσπονδίας διαιτητών έπειτα από προκήρυξη.

4. Πρωτοβάθμιες πειθαρχικές αποφάσεις από την ΚΕΔ πάντα εγγράφως με κοινοποίηση στον πειθαρχικά ελεγχόμενο και δικαίωμα αυτού για άσκηση εφέσεως ενώπιον της επιτροπής εφέσεως διαιτητών που συγκροτείται στο ΔΣ της ομοσπονδίας διαιτητών.

5. Δημιουργία τοπικών οργάνων διαιτησίας ΤΕΔ με τριετή θητεία.

6. Αναλογικές για τη διαιτησία ατομικών αθλημάτων.

7. Πρόβλεψη επαγγελματικής διαιτησίας με πρωτοβουλία των επαγγελματικών συνδέσμων», είναι οι βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου για τη διαιτησία.

Τα άλλα σημεία τριβής αφορούν τη σύνθεση των πειθαρχικών επιτροπών. Στην ΕΠΟ διαφωνούν ριζικά και, μάλιστα, επικαλούνται τις δικές τους προτάσεις στην Πολιτεία.

«1. Ενιαία ρύθμιση της σύστασης και λειτουργίας δικαιοδοτικών οργάνων για όλες τις ομοσπονδίες.

2. Υπαγωγή στην αρμοδιότητα του οργάνου όλων όσων συμμετέχουν με οποιονδήποτε τρόπο σε αθλητικές εκδηλώσεις, ολυμπιακών και μη αγωνισμάτων.

3. Καθιέρωση γενικών αρχών για τη διεξαγωγή των πειθαρχικών διαδικασιών και για τα δικαιώματα των πειθαρχικά διωκόμενων προσώπων σε όλα τα δικαιοδοτικά όργανα.

4. Πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια πειθαρχικά όργανα σε όλες τις αθλητικές ομοσπονδίες που απαρτίζονται υποχρεωτικά από συνταξιούχους ανώτερους δικαστές με συγκεκριμένες διαδικασίες που διασφαλίζουν τη διαφάνεια (π.χ. προκήρυξη, κλήρωση, θητείες).

5. Θεσμοθέτηση κωλυμάτων και περιορισμών για τα μέλη των πειθαρχικών οργάνων.

6. Θητεία των μελών των πειθαρχικών δικαιοδοτικών οργάνων τετραετής με δυνατότητα ανανέωσης για μία μόνο φορά.

7. Ορισμός των μελών των δικαιοδοτικών πειθαρχικών οργάνων με κλήρωση από κατάλογο που καταρτίζεται από την Ένωση Συνταξιούχων Δικαστικών Λειτουργών Ελλάδος.

8. Σύσταση Ανώτατης Επιτροπής Αθλητικής Διαφάνειας (ΑΕΑΔ). Η ΑΕΑΔ αποτελείται από επτά μέλη. Τέσσερα μέλη είναι συνταξιούχοι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί, οι οποίοι κληρώνονται από κατάλογο υποψηφίων ο οποίος καταρτίζεται ύστερα από δημόσια πρόσκληση. Ένα μέλος είναι καθηγητής Νομικής Σχολής ελληνικού πανεπιστημίου, ένα μέλος είναι ο πρόεδρος της ΕΟΕ και ένα είναι εκπρόσωπος της οικείας αθλητικής ομοσπονδίας. Η θητεία των μελών είναι τετραετής με δικαίωμα ανανέωσης για μία μόνο φορά. Στο πλαίσιο της ΑΕΑΔ λειτουργεί Συμβούλιο Εισηγητών με πρόεδρο συνταξιούχο Εισαγγελέα ή αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και τρεις δικηγόρους παρ’ Αρείω Πάγω.

9. Η ΑΕΑΔ αποφαίνεται σε δεύτερο βαθμό επί προσφυγών κατά αποφάσεων της Επιτροπής Φιλάθλου Πνεύματος καθώς και για παράβαση νόμου και πλάνη περί τα πράγματα, κατά αποφάσεων των δευτεροβάθμιων πειθαρχικών – δικαιοδοτικών οργάνων των ομοσπονδιών».

Ο βασικός μοχλός πίεσης από την ΕΠΟ έχει να κάνει με την προοπτική να αποκλειστεί η Εθνική ομάδα από τα προκριματικά του Euro 2016 αλλά και την αποβολή των συλλόγων από τις διοργανώσεις της ΟΥΕΦΑ. Σύμφωνα με την Πολιτεία, αν υπάρχει διαφωνία με τις διατάξεις του νομοσχεδίου από τη ΦΙΦΑ, με μια γνωμοδότηση από το CAS ότι κυριαρχεί το καταστατικό της παγκόσμιας ομοσπονδίας, αυτόματα μπορεί να διευθετηθεί το θέμα. Στην ΕΠΟ, βέβαια, ούτε που συζητούν κάτι τέτοιο και υποστηρίζουν πως το CAS είναι αναρμόδιο. Μόνο που στο επιτελείο του Ανδριανού δηλώνουν αποφασισμένοι να περάσουν τον νόμο από τη Βουλή, έστω και με κάποιες διορθώσεις, αλλά χωρίς υποχωρήσεις στις βασικές αρχές. Με επιχείρημα ότι «μπορεί να καθαρίσει ο αθλητισμός χωρίς φόβους για κυρώσεις από τη στιγμή που ούτως ή άλλως έχουν αποκλειστεί οι τρεις από τις πέντε ομάδες, αλλά και η Εθνική», όπως λένε χαρακτηριστικά.


Σχολιάστε εδώ