Επαναφορά του Βατοπεδίου στην επικαιρότητα

Το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου απέρριψε την αναίρεση κατά του παραπεμπτικού βουλεύματος του Τριμελούς Συμβουλίου Εφετών για την υπόθεση του Βατοπεδίου. Την πρόταση προς το Ποινικό Τμήμα έκαναν η αντιπρόεδρος κυρία Παπακωστοπούλου και οι κυρίες αρεοπαγίτες Κυτέα και Αλειφεροπούλου.

Ως γνωστόν, οι ανταλλαγές εκτάσεων στη λίμνη Βιστωνίδα έγιναν επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας και, κατά συνέπεια, η ανακίνηση της υπόθεσης «αγγίζει» κατά κάποιον τρόπο τον τότε πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή. Παρότι δεν προέκυψε καμία πολιτική ευθύνη, και μάλιστα εκδόθηκε απαλλακτικό βούλευμα για τον στενό του συνεργάτη Γ. Αγγέλου. Το βούλευμα εκδίδεται, κατά σύμπτωση, σε μια χρονική στιγμή που στο παρασκήνιο, αλλά και στο προσκήνιο, αναπτύσσονται σενάρια για το ενδεχόμενο ενεργοποίησης -με αυξημένο ρόλο- του πρώην πρωθυπουργού. Και αυτή η εξέλιξη θα παγώσει κάθε συζήτηση για επιστροφή του Καραμανλή, ο οποίος, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, δεν έχει καμία τέτοια διάθεση. Αντίθετα, έχει αποκλείσει κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο, είτε για να ηγηθεί μιας πολυκομματικής-οικουμενικής κυβέρνησης είτε για να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Κάποια κέντρα, όμως, που φοβούνται και τον ίσκιο τους, ενδεχομένως να θέλουν να εξαλείψουν κάθε πιθανότητα επαναφοράς του πρώην πρωθυπουργού στην πολιτική σκηνή. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι η υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου θα παραμείνει ανοιχτή για αρκετούς μήνες, μέχρι να ορισθεί η ημερομηνία διεξαγωγής της δίκης και να εκδοθούν αποφάσεις σε πρώτο και δεύτερο βαθμό.

Μεταξύ των 14 που παραπέμπονται σε δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων είναι ο ηγούμενος Εφραίμ, ο μοναχός Αρσένιος, οι Δ. Πελέκης και Αικ. Πελέκη (που είχαν κάνει τις συμβολαιογραφικές πράξεις για τις ανταλλαγές), κρατικοί υπάλληλοι κ.ά. Τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται ανά περίπτωση είναι ηθική και φυσική αυτουργία, απιστία, έκδοση ψευδών βεβαιώσεων κ.ά.


Σχολιάστε εδώ