Εν μέσω πυρών…

Το «ναυάγιο» στις διαπραγματεύσεις με την «τρόικα» στο Παρίσι διέψευσε τις προσδοκίες της κυβέρνησης και επιβεβαίωσε τους μεγαλύτερους φόβους της. Η εκβιαστική απαίτηση των δανειστών να ληφθούν επώδυνα μέτρα (μείωση συντάξεων, αύξηση φόρων) προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό καθυστερεί την τελική συμφωνία. Και ταυτόχρονα ανοίγει παράθυρο για παράταση του υφιστάμενου προγράμματος. Η κυβέρνηση μιλάει για διάστημα λίγων ημερών, η Γερμανία και το ΔΝΤ πιέζουν για εξάμηνο ή και μέχρι το τέλος του 2015. Εκτός κι αν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, ως εκ θαύματος, προκύψει συμφωνία. Σε υψηλούς τόνους κινείται η κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης με τον Αλ. Τσίπρα να σημειώνει ότι επιβεβαιώνεται το αδιέξοδο της στρατηγικής της υποταγής και της υποτέλειας στις πιο παράλογες εντολές κι επιδιώξεις της «τρόικας». Επισημαίνει ότι αποτελεί μονόδρομο η ρήξη με τους δανειστές και ότι οι πρόωρες εκλογές είναι αναπόφευκτες.

Σενάρια τρόμου…

Το αδιέξοδο με την «τρόικα» και το πιθανό ενδεχόμενο παράτασης του Μνημονίου πυροδοτεί σενάρια για πολιτική κρίση, πρόωρες εκλογές, ενώ δημιουργεί και νέα δεδομένα εν όψει της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Κυβερνητικοί βουλευτές (Ντ. Μπακογιάννη) ζητούν την επίσπευση των διαδικασιών, άλλοι (λίγοι…) προκρίνουν τη λύση της ρήξης και της προσφυγής στις κάλπες. Από το Μέγαρο Μαξίμου αποκλείουν κατηγορηματικά όλα τα σενάρια κι επιμένουν ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσουν για μείωση των συντάξεων και αύξηση φόρων. Πέραν των άλλων και διότι γνωρίζουν ότι τέτοιου είδους μέτρα δεν περνάνε από το Κοινοβούλιο. Στα ξένα Μέσα Ενημέρωσης επανήλθαν τα «σενάρια τρόμου» με τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» να αναφέρουν ότι είναι επισφαλής η θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και πως υπάρχουν φόβοι για πρόωρες εκλογές με αφορμή το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Στη διάρκεια του συνεδρίου τους οι Ανεξάρτητοι Έλληνες πήραν επίσημη απόφαση να μην ψηφίσουν το πρόσωπο που θα προταθεί από την κυβέρνηση, ωστόσο ο βουλευτής Π. Μελάς συνεχίζει να λέει ότι θα ψηφίσει κατά συνείδηση και με γνώμονα το συμφέρον του ελληνικού λαού. Οι ανεξάρτητοι βουλευτές Θ. Τζάκρη και Χρ. Γιαταγάνα ξεκαθάρισαν ότι θα καταψηφίσουν και πήραν τον δρόμο που οδηγεί στην Πλ. Κουμουνδούρου και στον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι θέμα χρόνου να ακολουθήσουν κι άλλοι…

Σκιές…

Βαριά σκιά στο πολιτικό σκηνικό της χώρας ρίχνουν οι καταγγελίες και οι φήμες περί «εξαγοράς» βουλευτών προκειμένου να εξασφαλισθεί η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Το θέμα επανήλθε στο προσκήνιο μετά την καταγγελία της βουλευτού των Ανεξάρτητων Ελλήνων Στ. Ξουλίδου ότι στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας της «πρόσφερε» 3 εκατ. για να ψηφίσει. Η απόπειρα εξαγοράς έγινε μέσω facebook και με ανταλλαγή ηλεκτρονικής αλληλογραφίας. Ύστερα από παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου ξεκίνησε δικαστική έρευνα ούτως ώστε να διαπιστωθεί η βασιμότητα της καταγγελίας. Από τη ΝΔ δηλώνουν ότι το εν λόγω πρόσωπο δεν έχει καμιά σχέση με το κόμμα και κατηγορούν τον Π. Καμμένο για εκστρατεία λάσπης και συκοφαντίας. Άδωνης Γεωργιάδης και Ν. Μηταράκης διέψευσαν κατηγορηματικά ότι έχουν την παραμικρή σχέση με τον συγκεκριμένο. Ανεξάρτητοι βουλευτές κατηγορούν τον κ. Καμμένο ότι επιχειρεί να διαμορφώσει κλίμα τρομοκρατίας για να αποτρέψει την εκλογή Προέδρου.

Διχασμός

Εντείνεται το κλίμα διχασμού στο ΠΑΣΟΚ μετά την κίνηση του Γ. Παπανδρέου να ζητήσει έκτακτο συνέδριο και αλλαγή ηγεσίας, ενώ αφήνει να εννοηθεί ότι δεν θα συμμετάσχει στις διαδικασίες για την δημιουργία της Δημοκρατικής Παράταξης. Με την πρότασή του έσπευσαν να συμφωνήσουν βουλευτές (Φ. Σαχινίδης, Θ. Μωραϊτης, Συμ. Κεδίκογλου), κομματικά στελέχη (Γ. Ραγκούσης, Σ. Ξυνίδης κ.ά.), αλλά και οργανώσεις νεολαίας του κόμματος. Η πλευρά του Β. Βενιζέλου κατηγορεί τον πρώην πρωθυπουργό ότι με τις κινήσεις του θέτει σε κίνδυνο τη συνοχή της κυβέρνησης και αποσταθεροποιεί τη χώρα. Το πρώτο crash test θα είναι η ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό.

Αδιέξοδο

Σε αδιέξοδο έχουν οδηγηθεί -λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας- οι προσπάθειες για επανάληψη των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού. Η Άγκυρα επιμένει ότι καμιά λύση δεν είναι εφικτή αν δεν προηγηθεί συμφωνία για το φυσικό αέριο, οι φυσικοί πόροι ανήκουν σε όλο το νησί και προειδοποιεί ότι αν οι Ελληνοκύπριοι κινηθούν μονομερώς θα κάνουν κι οι ίδιοι έρευνες στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή. Ο πρωθυπουργός Αχμ. Νταβούτογλου, που έρχεται στην Αθήνα στο τέλος της εβδομάδας, έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να θέσει στον Αντ. Σαμαρά θέμα συνεκμετάλλευσης των κοιτασμάτων της Κύπρου. Απόντος του Προέδρου Ν. Αναστασιάδη, που βρίσκεται στις ΗΠΑ για λόγους υγείας, αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για τις 3 Δεκεμβρίου επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στη Λευκωσία.

Κάλλιο αργά…

Με καθυστέρηση οκτώ χρόνων παίρνει τον δρόμο για τα δικαστήρια η πολύκροτη υπόθεση για το σκάνδαλο με τις προμήθειες της Ζήμενς. Ο Εισαγγελέας πρότεινε την παραπομπή 64 προσώπων με την κατηγορία της ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας, ενώ οι μίζες που διακινήθηκαν αγγίζουν τα 69 εκατ. ευρώ. Μεταξύ των 64 περιλαμβάνονται οι Μιχ. Χριστοφοράκος, Χρ. Καραβέλας, που έχουν διαφύγει στο εξωτερικό, πρώην στελέχη του ΟΤΕ, γερμανοί υπήκοοι κ.ά. Ο Εισαγγελέας ζητεί ακόμη την παραπομπή του Θ. Τσουκάτου, το όνομα του οποίου είχε εμπλακεί καθώς είχε μεταφέρει μεγάλο ποσό στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ.


Σχολιάστε εδώ