Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο

1.Η ΕΕ, στην προσπάθειά της να περιορίσει τη συνεχώς αυξανόμενη φοροδιαφυγή, θέτει από 1/1/2015 σε ισχύ μια σειρά μέτρων, όπως: α) Διοικητική συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών στον τομέα της φορολογίας που αφορά πληροφορίες για εισοδήματα από απασχόληση, συντάξεις, ενοίκια από ακίνητη περιουσία και ασφάλειας ζωής. Η Κομισιόν έχει πρόγραμμα να συμπεριλάβει προσεχώς τα μερίσματα, τα κεφαλαιακά κέρδη, κάθε είδους χρηματοοικονομικά έσοδα, καθώς και τα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών. β) Επίσης, από 1/1/2015 όλα τα κράτη-μέλη, εκτός της Αυστρίας (γιατί άραγε;), θα εφαρμόζουν την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών για τους τόκους από καταθέσεις που λαμβάνουν φυσικά πρόσωπα. Έτσι, οι διάφορες εταιρείες εξαιρούνται και φυσικά προστατεύονται. Εδώ η ΕΕ έχει κάνει μισή δουλειά και ευνοεί την ίδρυση εικονικών εταιρειών. γ) Για τα εκτός ΕΕ ευρωπαϊκά κράτη και κρατίδια, η Κομισιόν έχει εφαρμόσει το σύστημα των διμερών συμβάσεων. Έτσι, συμβάσεις για ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών έχουν υπογραφεί με την Ελβετία, την Ανδόρα, το Μονακό, το Λιχτενστάιν και το Σαν Μαρίνο. Έχουν μείνει εκτός σύμβασης τα εξαρτημένα εδάφη της Βρετανίας και των Κάτω Χωρών, όπως π.χ. οι πρώην Ολλανδικές Αντίλλες, οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι και οι Νήσοι Κέιμαν, γνωστός φορολογικός παράδεισος. Ας ελπίσουμε ότι γρήγορα ο θεσμός των διμερών συμβάσεων θα επεκταθεί κατά τρόπο που θα συμπεριλάβει όλους τους φορολογικούς παραδείσους. Αρκετά έχουν απολαύσει το «μαύρο» χρήμα οι έχοντες και κατέχοντες.

2.Ο τέως υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ κ. Τίμοθι Γκάιντερ, στις σημειώσεις του για την κατάσταση της Ευρωζώνης το 2010, που δημοσιεύτηκαν στους «Financial Times», αναφέρεται, εκτός από το θέμα της χώρας μας, και σε άλλα προβλήματα που αντιμετώπιζε η Ευρωζώνη την εποχή που άρχισε να γίνεται σοβαρή η οικονομική κρίση και στην Ευρώπη. Μια από τις αποκαλυπτικές σημειώσεις του κ. Γκάιντερ είναι και εκείνη που αφορά την περίφημη δήλωση του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι (Ιούλιος 2012) πως θα κάνει ό,τι και να χρειαστεί για τη διάσωση του ευρώ. Αυτή η δήλωση ήταν που στήριξε την Ευρωζώνη και το ευρώ. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ δεν είχε συμβουλευτεί το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας πριν προβεί στη δήλωση αυτή, ούτε είχε στο νου του κάποια μέτρα που θα έπρεπε να ληφθούν για τη στήριξη του ευρώ. Απλά ήταν βέβαιος ότι αυτή ήταν η επιθυμία της ηγεσίας της Ευρωζώνης και ειδικά της Γερμανίας και των κρατών-μελών που ακολουθούν την πολιτική της. Έτσι μετέβη στο Λονδίνο (στο ευρωπαϊκό κέντρο της χρηματοπιστωτικής αγοράς) και εκεί είχε συναντήσεις με ανώτερα τραπεζικά στελέχη και με διαχειριστές κερδοσκοπικών κεφαλαίων (hedge funds) και διαπίστωσε ότι όλοι ήταν βέβαιοι ότι η Ευρωζώνη βαδίζει προς διάλυση. Φυσικά ο κ. Ντράγκι δεν επιθυμούσε «να σκάσει η βόμβα στα χέρια του». Έτσι, για να προλάβει τα χειρότερα, έκανε τη δήλωση αυτή και στη συνέχεια εφάρμοσε μέτρα στήριξης των υπερχρεωμένων κρατών-μελών και τραπεζών (αγορά ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά) και πιστωτική επέκταση με γενναίες ενέσεις ρευστότητας. Έτσι σώθηκε το ευρώ.

3.Μια από τις πολλές απαιτήσεις που έχει προβάλει εσχάτως η «τρόικα» σε θέματα του χρηματοπιστωτικού τομέα είναι και η απαίτηση των δανειστών μας να συμμετέχουν στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων που βρίσκονται στα χέρια των ελληνικών τραπεζών. Οι τράπεζες αντιδρούν στην ικανοποίηση αυτής της απαίτησης, γιατί έχουν τη γνώμη ότι τα μέτρα που θα ληφθούν θα δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών θα αγνοούν παντελώς την ελληνική πραγματικότητα, κυρίως καθόσον αφορά τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια των νοικοκυριών που είναι εγγυημένα με τα αγορασθέντα με το δάνειο ακίνητα. Και επόμενο είναι να θελήσουν οι δανειστές να εκποιήσουν πολλά ακίνητα που θα είναι υποθηκευμένα για να εισπράξουν όσο περισσότερα μπορέσουν. Πέρα από το γεγονός ότι η Ελλάδα θα πλημμυρίσει από μπράβους που με θεμιτά και αθέμιτα μέσα θα προσπαθούν να εισπράξουν τα οφειλόμενα. Και ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να πουληθούν τα «κόκκινα» δάνεια «σε πακέτα» στα κερδοσκοπικά κεφάλαια αντί πινακίου φακής για τις τράπεζες για να κερδοσκοπήσουν όλοι σε βάρος ενός εξοντωμένου από τα βάρη ελληνικού λαού. Ταλαίπωρε Έλληνα.


Σχολιάστε εδώ