Ασφαλιστικό: «Σπάνε» στα δύο τα μέτρα…

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς σε αυτή τη φάση της διαπραγμάτευσης το υπουργείο Εργασίας έχει βρεθεί «εκτός» συζητήσεων, αναζητεί εναγωνίως τρόπους μείωσης του δημοσιονομικού κενού για το 2015 (όπως έγραψε κατ’ αποκλειστικότητα το «ΠΑΡΟΝ» την προηγούμενη Κυριακή) έχοντας λάβει ως τελεσίγραφο από τους δανειστές στο Παρίσι την εξοικονόμηση 1 δισ. ευρώ από το Ασφαλιστικό.

«Ψαλίδι» στις κύριες, αλλά με νέο πρόγραμμα…

Ο Γκ. Χαρδούβελης και η ομάδα εργασίας του ΠΑΣΟΚ, που διαμορφώνουν ως έναν βαθμό από κοινού τη διαπραγμάτευση, βρίσκονται μπροστά στο δίλημμα να προτείνουν το «σπάσιμο» των μέτρων για το Ασφαλιστικό στα δύο, κάτι που σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες φαίνεται να συζητούν οι δανειστές. Όπως συζητήθηκε και στην τελευταία συνάντηση στο Παρίσι και καθώς η κυβέρνηση θέλει να κερδίσει χρόνο, εξετάζεται η παράταση του ισχύοντος προγράμματος (Μνημόνιο) να συνδεθεί με άμεσα μέτρα για το Ασφαλιστικό, όχι όμως και με μείωση των κύριων συντάξεων.

Οι μειώσεις στις κύριες συντάξεις θα μπορούσαν να συνδεθούν με τη λεγόμενη προληπτική γραμμή στήριξης, δηλαδή με το δεύτερο πρόγραμμα – «Μνημόνιο» και έτσι να μετατεθούν μετά τον Μάρτιο, ίσως και το φθινόπωρο του 2015.

Τα μέτρα – «φωτιά»…

Πάντως μέχρι τώρα οι δανειστές επιμένουν σε τέσσερα βασικά μέτρα – «φωτιά» για να καλυφθεί το 1 δισ. ευρώ από τις συντάξεις:

= Να «κλείσουν» οι πόρτες εξόδου πριν τα 62 έτη και να αυξηθούν άμεσα τα έτη ασφάλισης, προσθέτοντας έτσι από 12 έως και 17 χρόνια εργασίας σε διάφορες κατηγορίες ασφαλισμένων. Στο στόχαστρο βρίσκονται περίπου 100.000 εργαζόμενοι που έχουν συμπληρώσει τα έτη ασφάλισης, αλλά δεν έχουν πιάσει το όριο ηλικίας (π.χ. μητέρες ανηλίκων, εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, δημόσιοι υπάλληλοι). Παρά τον αντίλογο της ελληνικής πλευράς πως το θέμα αυτό έχει λυθεί με μια σειρά νόμων που προβλέπουν πλήρη σύνταξη στα 67 και μειωμένη στα 62 για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα από το 2013 και μετά, η «τρόικα» ζητά την άμεση εφαρμογή των ρυθμίσεων, επιμένοντας στο θέμα των πρόωρων και εστιάζοντας σε όσους έχουν «αποφύγει» την αύξηση των ορίων.

= Η μείωση των κύριων συντάξεων να ξεκινήσει από την 1.1.2015 και να αφορά το τμήμα της σύνταξης έως το 2010, καθώς από το 2011 θα ισχύσει ο νόμος Λοβέρδου – Κουτρουμάνη που αφορά την καταβολή αναλογικής σύνταξης. Έτσι, όσοι θα συνταξιοδοτηθούν τον νέο χρόνο θα έχουν μείωση των συντάξεων είτε λόγω μείωσης των συντελεστών αναπλήρωσης είτε λόγω υπολογισμού της σύνταξης με βάση τις αποδοχές της τελευταίας πενταετίας.

= Χορήγηση της κατώτατης σύνταξης με τη συμπλήρωση 20ετίας -αντί της ισχύουσας 15ετίας- και αποσύνδεση του προνοιακού τμήματος από τις καταβαλλόμενες αποδοχές. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα οι κατώτατες συντάξεις του ΙΚΑ να μειωθούν από τα 486 ευρώ στα 343 ευρώ και αντίστοιχα οι κατώτατες συντάξιμες αποδοχές στον ΟΑΕΕ να πέσουν από τα 768 ευρώ στα 548 ευρώ.

= Δραστικός περιορισμός των δικαιούχων των οικογενειακών, προνοιακών επιδομάτων και του ΕΚΑΣ το 2015 και κατάργηση όλων των επιδομάτων από το 2016, μέτρο που αφορά 280.000 χαμηλοσυνταξιούχους, 500.000 δικαιούχους προνοιακών επιδομάτων αλλά και 300.000 δικαιούχους οικογενειακών επιδομάτων.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας, για τον «εξορθολογισμό καταβολής των παροχών», αρχικά το 2015 θα περιοριστεί ο αριθμός των δικαιούχων -αφού θα τεθούν αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια-, ενώ από το 2016 όλα τα επιδόματα θα καταργηθούν και θα συνδεθούν με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, συρρικνώνοντας έτσι περαιτέρω τον αριθμό των δικαιούχων.

Η «τρόικα» επιμένει στην κατάργηση του ΕΚΑΣ και των προνοιακών επιδομάτων επικαλούμενη το δημοσιονομικό κενό και επισημαίνοντας ότι δεν είναι δυνατόν να απαιτούνται (για το 2014) 205 εκατ. ευρώ περισσότερα από το ύψος της αρχικής πίστωσης, που είχε υπολογιστεί σε 516 εκατομμύρια.


Σχολιάστε εδώ