Άρχισαν οι ανακρίσεις για τα θαλασσοδάνεια

Άμεση ήταν η αντίδραση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, κυρίας Κουτζαμάνη, στη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής για τα θαλασσοδάνεια, ύψους 23 δισ. ευρώ, που έχουν χορηγήσει σε μεγάλες επιχειρήσεις όλες οι συστημικές τράπεζες. Την περασμένη Τρίτη, ο κ. Κουρουμπλής κλήθηκε από τους Οικονομικούς Εισαγγελείς για να καταθέσει και, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει πολύ σημαντικά αποδεικτικά στοιχεία, που επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες ότι οι χορηγήσεις δεν έγιναν με τραπεζικά κριτήρια. Στο υπόμνημα που κατέθεσε στον Οικονομικό Εισαγγελέα κ. Δραγάτση, ο Παν. Κουρουμπλής, ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης -κάτι που δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην καταγγελία-, επισημαίνει:
«α) Πρέπει να ζητηθούν οι εκθέσεις των ελεγκτών της ΤτΕ που αφορούν τα συγκεκριμένα ανείσπρακτα επιχειρηματικά δάνεια, ύψους 23 δισ. ευρώ, που χορηγήθηκαν τα τελευταία 15 χρόνια και να ερευνηθεί εάν επεβλήθησαν οι ενδεικνυόμενες σε κάθε περίπτωση από τον νόμο ποινές στις ως άνω συστημικές τράπεζες ή αν απλώς ετέθησαν στο αρχείο». Και
«β) Απαιτείται να κατατεθούν από τις εν λόγω τράπεζες οι καταστάσεις λήψης αναγκαστικών μέτρων κατά των ληξιπρόθεσμων δανείων και κατά της προσωπικής περιουσίας των συγκεκριμένων δανειοληπτών». Ζητάει, επίσης, ο κ. Κουρουμπλής να κληθούν ως μάρτυρες όσοι διετέλεσαν κυβερνητικοί επίτροποι στις τράπεζες, καθώς και όσοι υπήρξαν ή είναι τώρα εκπρόσωποι του ΤΧΣ στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών, όπως και να ερευνηθεί εάν η εποπτεία του ΤΧΣ και της ΤτΕ επί των τραπεζών υπήρξε επαρκής και επ’ αυτού να κατατεθούν οι περιοδικές εκθέσεις ελέγχου των τραπεζών από την ΤτΕ.


Σχολιάστε εδώ