ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Με αφορμή την παράξενη -έως ύποπτη- τροπή που έχει λάβει το θέμα της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ελβετικής Συνομοσπονδίας, σχετικά με την αποφυγή της διπλής φορολογίας, κατά εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου που υπεγράφη στη Βέρνη στις 4/11/2010, αναρωτιόμαστε αν οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών, που ερεύνησαν τα στοιχεία και συνέταξαν τις εκθέσεις ελέγχων της λίστας Λαγκάρντ, κινδυνεύουν να διωχθούν σε περίπτωση που οι εμπλεκόμενοι καταθέσουν προσφυγές εναντίον τους.

>Η αγορά όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται στις εξαγγελίες για success story, αλλά τις αποδοκιμάζει κιόλας! Την απάντηση στο ερώτημα αν οι μεγάλοι αλλοδαποί επενδυτικοί όμιλοι συμμερίζονται την υπεραισιοδοξία της κυβέρνησης για έξοδο από την κρίση, τη δίνει, μεταξύ άλλων, η απόφαση της αμερικανικής ασφαλιστικής MetLife να μεταφέρει το κέντρο των επιχειρησιακών της δραστηριοτήτων των χωρών της ΝΑ Ευρώπης από την Αθήνα στη Βαρσοβία.

>Αν μέχρι πρότινος υπήρχε μια σχετική πίεση ως προς την τιμολογιακή της πολιτική, φανταστείτε τι μέλλει γεννέσθαι! Μόνο ως θετικό νέο ΔΕΝ θα πρέπει να εκληφθεί από τους κτηνοτρόφους η πώληση του ποσοστού που κατείχε στη Δωδώνη ΑΕ η πρώην ΕΑΣ Ιωαννίνων, στη μεγαλομέτοχο της γαλακτοβιομηχανίας S.I. Foods Ltd.

>Δεν τίθεται θέμα εθνικής ασφάλειας; Το ότι η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας διατηρεί τον ρόλο του παρόχου υπηρεσιών ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας δεν σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι από την κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ για την παραχώρηση και των 14 αερολιμένων στον ίδιο προτιμητέο πλειοδότη.

>Πόσο αμερόληπτες μπορεί να είναι οι αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου της Τεχνικής Ολυμπιακής όταν η συντριπτική πλειοψηφία των μελών του ανήκουν στην οικογένεια Στέγγου; Μιλάμε για τον πρόεδρο, την Α’ αντιπρόεδρο, τον Β’ αντιπρόεδρο, τον διευθύνοντα σύμβουλο και δύο συμβούλους.

>Χρέος των τραπεζών είναι να εργαστούν ώστε να δημιουργήσουν τις συνθήκες ανόδου των τιμών των μετοχών ώστε σε ένα ή δύο χρόνια το ΤΧΣ να αποχωρήσει με όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κέρδος… είπε ορθά ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Χρήστος Μεγάλου! Μένει να διευκρινίσει τον τρόπο της ενίσχυσης των τιμών των χαρτιών, ώστε να μη θεωρηθεί χειραγώγηση και να βάλει τον πήχη, ώστε αν παραμείνουν κάτω από αυτόν, να μην πρέπει να ρευστοποιηθούν.

>Για την «τρόικα» το είπε η Alpha bank, εμείς το ακούσαμε και συνειδητοποιήσαμε πως θα πρέπει να βάλουμε πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη! H ρύθμιση του χρέους σε 100 δόσεις ή σε 72 μηνιαίες δόσεις δεν είναι χωρίς κόστος για τον φορολογούμενο. Αντίθετα, οι φορολογούμενοι που έχουν πραγματικό όφελος από τη ρύθμιση είναι ακόμη εκείνοι που επιλέγουν την πληρωμή του χρέους τους σε 12 έως και 36 δόσεις. Επομένως το πιο πιθανό είναι ότι η ρύθμιση θα αυξήσει τα έσοδα από την πηγή αυτή στην τριετία 2015-2017.

>Σπεύδουμε να επισημάνουμε πως δεν περιμένουμε απάντηση! Αν, κύριε Μποτόπουλε, το short selling δεν γινόταν επί των τραπεζικών μετοχών, αλλά επί κάποιων άλλων χαρτιών των οποίων οι διοικήσεις δεν είχαν πρόσβαση στο σύστημα εξουσίας, θα υπήρχε ανάλογο ενδιαφέρον να διερευνηθεί το θέμα, να επισπευτούν οι έλεγχοι και να επιβληθούν γρήγορα τα πρόστιμα;

>Για πολλοστή φορά οι τράπεζες πράττουν κατά το δοκούν! Μαθαίνουμε πως δεν υπάρχουν κοινά αποδεκτοί όροι και προϋποθέσεις αντιμετώπισης των 97.345 αιτήσεων των δανειοληπτών του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), που θα προσπαθήσουν να γίνουν αποδεκτές και να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση.

>Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλης Αλεξανδρής ήταν ξεκάθαρος! Δεν φθάνει που η σχετική ρύθμιση με τους πλειστηριασμούς ευνοεί αποκλειστικά τις τράπεζες σε βάρος κάθε άλλου δανειστή, συμπεριλαμβανομένου του Δημοσίου και των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, έρχεται στο σημείο να τους παρέχει συμμετοχή στη διανομή του πλειστηριάσματος, ακόμη και με την προσημείωση υποθήκης χωρίς να είναι αναγκασμένες να την έχουν μετατρέψει σε υποθήκη.

>Ποιος ελέγχει τους ελεγκτές; Με δεδομένο ότι χρειάζονται εξειδικευμένες γνώσεις προκειμένου να αποφανθεί κανείς αν και κατά πόσο είναι αναγκαία τα έργα που εξαγγέλλει ο ΔΕΣΦΑ για τη λειτουργία του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Φυσικού Αερίου, ευελπιστούμε πως το αρμόδιο υπουργείο θα έχει επιληφθεί του θέματος.

>Εσείς βάλατε τον πήχη για να κρίνουμε την πορεία του project! Αν, κυρίες και κύριοι της Lamda Development, η επένδυσή σας στο Ελληνικό δεν συμβάλει κατά 2% στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν και δεν δημιουργήσει 70.000 νέες θέσεις εργασίας, τότε τι, δεν θα πρέπει να οριστικοποιηθεί η συμφωνία και να πραγματοποιηθεί η μεταβίβαση του 100% των μετοχών;

>Οι αποτυχίες βαρύνουν όχι μόνο τις κυβερνήσεις που υλοποίησαν ένα πρόγραμμα αλλά και όσους, έμμεσα ή άμεσα, συμμετείχαν στην επίβλεψή του! Γιατί τώρα, κύριε Προβόπουλε, είναι η ώρα της αλήθειας; Ποιος ο λόγος που θέλετε να βγάλετε εαυτόν από το κάδρο των ευθυνών; Αυτό το πολιτικό σύστημα, που καταγγέλλετε σήμερα πως απέκρυψε επιμελώς τις υποχρεώσεις που είχε η χώρα από τη στιγμή που μπήκε στη νομισματική ένωση, δεν υπηρετήσατε όλα αυτά τα χρόνια από καίριες θέσεις με παχυλούς μισθούς;


Σχολιάστε εδώ