Χαμένοι στους εκβιασμούς…

Από την κυβέρνηση διαμηνύουν ότι θα συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις, αλλά δεν πρόκειται να πάρουν νέα μέτρα λιτότητας. Ωστόσο, η κυβέρνηση σταδιακά υπαναχωρεί σε ζητήματα για τα οποία μέχρι πρότινος υπήρχαν «κόκκινες γραμμές», όπως το δημοσιονομικό, το μισθολόγιο στο Δημόσιο, τα συνδικαλιστικά κ.ά. Σημείο τριβής, οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό, οι ομαδικές απολύσεις κ.ά. Την ίδια στιγμή, ο Β. Βενιζέλος επιρρίπτει ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ για την καθυστέρηση στην επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές λόγω της άρνησής του να συναινέσει. «Δεν θα μας εγκλωβίσουν σε μνημονιακές πολιτικές», προειδοποιεί ο Αλ. Τσίπρας, ζητάει εκλογές «εδώ και τώρα» και υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο κατώφλι μιας μεγάλης πολιτικής αλλαγής. Για παράλογες απαιτήσεις της «τρόικας», που είναι αποτέλεσμα των συνεχών υπαναχωρήσεων της κυβέρνησης, κάνει λόγο η ΔΗΜΑΡ. Δυσοίωνες είναι, στο μεταξύ, οι προοπτικές σχετικά με το χρέος, καθώς ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μ. Ντράγκι επισήμανε ότι η αναδιάρθρωσή του δεν είναι ούτε αναγκαία ούτε χρήσιμη.

Δεν βλέπονται…

Στη σκιά των σκληρών διαπραγματεύσεων, και με τους δανειστές να οδηγούν τα πράγματα στα άκρα, αντικείμενο συζητήσεων, εντάσεων και αντιδράσεων αποτέλεσε το ενδεχόμενο να συναντηθούν ο Αντ. Σαμαράς και ο Αλ. Τσίπρας. Αρχικά από την Κουμουνδούρου ανέφεραν ότι αν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κληθεί από τον πρωθυπουργό θα ανταποκριθεί θετικά, αλλά υπό τον όρο ότι στη συνάντηση δεν θα συμμετάσχει ο Β. Βενιζέλος. Από το Μέγαρο Μαξίμου απέφυγαν να πάρουν επίσημα θέση, ανεπίσημα ωστόσο σημείωναν ότι δεν είναι εφικτή μια τέτοια συνάντηση, καθώς θα χρησιμοποιηθεί από τον κ. Τσίπρα ως προεκλογικό βήμα. Στη συνέχεια από την Κουμουνδούρου έβαλαν τέλος στην όλη συζήτηση, λέγοντας ότι δεν τίθεται θέμα συνάντησης λόγω της άρνησης του κ. Σαμαρά να συμφωνήσει για τον χρόνο των εκλογών. Το θέμα, πάντως, δεν έκλεισε, καθώς την επομένη ο βουλευτής του κόμματος Γ. Σταθάκης είπε ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια συμφωνία μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και κυβέρνησης για απεμπλοκή της ανάδειξης Προέδρου της Δημοκρατίας από τον χρόνο των εκλογών. Δηλαδή, κοινή συναινέσει εκλογή Προέδρου ενώ θα έχει ορισθεί η ημερομηνία των εκλογών για την προσεχή άνοιξη ή το αργότερο μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2015. Οι δηλώσεις του κ. Σταθάκη προκάλεσαν αίσθηση γενικότερα και αναταράξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Άνω – κάτω

Η πρόταση του κ. Σταθάκη δεν είναι, ωστόσο, το μοναδικό ζήτημα που τροφοδοτεί την εσωστρέφεια στην αξιωματική αντιπολίτευση. Είχαν προηγηθεί οι αντιδράσεις βουλευτών και στελεχών στη δήλωση του Δ. Παπαδημούλη για την ανάγκη να υπάρξει συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον πρωθυπουργό. Ιδιαίτερα επικριτική ήταν η υπό τον Π. Λαφαζάνη Αριστερή Πλατφόρμα, που εξέφρασε έντονες επιφυλάξεις για τις επαφές στελεχών του κόμματος με εφοπλιστικούς κύκλους στο Λονδίνο. Εκνευρισμό προκάλεσαν ακόμη οι δηλώσεις του βουλευτή Αλ. Μητρόπουλου, που είπε ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αυτοδύναμος ίσως υποχρεωθεί να συνεχίσει την πολιτική του Μνημονίου.

Διχασμένοι

Αναταράξεις σε όλα τα επίπεδα προκαλεί το ζήτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Οι προερχόμενοι από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ανεξάρτητοι βουλευτές δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε μια ενιαία στάση και αποφάσισαν να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Ορισμένοι κατά της εκλογής, άλλοι υπέρ αλλά με προϋποθέσεις, ενώ κάποιοι άλλοι απέφυγαν να πάρουν σαφή θέση. Οι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων αποφάσισαν ομόφωνα να μην ψηφίσουν, ώστε η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές. Στη συνέχεια, ο Π. Μελάς δήλωσε ότι αν συμφωνεί με το πρόσωπο που θα προταθεί θα ψηφίσει, προκαλώντας την άμεση αντίδραση του Π. Καμμένου, που προειδοποίησε με διαγραφή. «Όποιος δώσει ανάσα στη μνημονιακή κυβέρνηση θα αποκεφαλιστεί», τόνισε. Υπέρ της εκλογής Προέδρου από την παρούσα Βουλή τάχθηκε ο Χρ. Αηδόνης.

Στο εδώλιο…

Αντιμέτωπος με την ελληνική δικαιοσύνη θα βρεθεί ο Γ. Καρατζαφέρης για την υπόθεση των εξωχώριων εταιρειών (offshore), κατηγορούμενος για τρία κακουργήματα: ανακριβή δήλωση «πόθεν έσχες», παράνομη κατοχή offshore και έσοδα από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα μαύρου χρήματος). Με ομόφωνη απόφασή της, η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής έστειλε την υπόθεση στον Εισαγγελέα, καθώς στο πόρισμά τους οι ορκωτοί λογιστές διαπιστώνουν ότι ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ είχε αποκρύψει από τη δήλωση «πόθεν έσχες» δύο offshore εταιρείες. Στις συγκεκριμένες, μάλιστα, εταιρείες κατευθύνθηκαν 1,6 εκατ. ευρώ από επιχειρηματίες που εμπλέκονται στο σκάνδαλο με τις προμήθειες (μίζες) στις Ένοπλες Δυνάμεις. Ο ίδιος κάνει λόγο για πολιτική δίωξη, χωρίς ωστόσο να διαψεύδει τα ευρήματα των ορκωτών λογιστών.

Ούτε συζήτηση…

Λίγες ημέρες μόνο πριν από τη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας στην Αθήνα, η Άγκυρα επιμένει στη στρατηγική των προκλήσεων. Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας κάλεσε την Κύπρο να σταματήσει τις γεωτρήσεις και ζήτησε να γίνουν κοινές έρευνες με την κατοχική κυβέρνηση και να μοιραστούν εξίσου τα έσοδα από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου. Από τη Λευκωσία ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης διεμήνυσε ότι δεν θα γίνει καμία συζήτηση για το φυσικό αέριο στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού.


Σχολιάστε εδώ