Τα «εκ των έσω» μαχαιρώματα δεν έχουν τέλος…

***

Συνεχίζει το ΠΝ την κοινωνική του προσφορά…

Άμεσα ανταποκρίθηκε το Πολεμικό Ναυτικό στο αίτημα των κατοίκων της ακριτικής Κιμώλου, που υποφέρουν από λειψυδρία, να εφοδιαστεί το νησί με πόσιμο νερό. Έστειλε λοιπόν δύο υδροφόρες, την «ΠΡΕΣΠΑ» από τον Ναύσταθμο Σαλαμίνας και την «ΚΑΛΛΙΡΟΗ» από τον Ναύσταθμο Κρήτης, και έλυσε το πρόβλημα.

Σε ένα άλλο πεδίο τώρα, αυτό της υγείας, το ΠΝ, από 12 έως 19 Νοεμβρίου 2014, με το πλοίο γενικής υποστηρίξεως (πγυ) «ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ» και την επιβαίνουσα διευρυμένη Διακλαδική Υγειονομική Ομάδα, υλοποίησε το πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής «αναβαθμισμένης δυνατότητας» για την πρωτοβάθμια περίθαλψη των κατοίκων των ακριτικών νησιών του Αιγαίου. Έτσι λοιπόν το πγυ «ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ» μετατράπηκε σε «εξωτερικά ιατρεία» γενικού νοσοκομείου, με Παθολογικό, Καρδιολογικό, Χειρουργικό, Παιδιατρικό, Ακτινολογικό, Ουρολογικό, Γυναικολογικό, Μικροβιολογικό και Οδοντιατρικό τμήμα και με αυταπάρνηση προσέφερε ιατρικές υπηρεσίες στους κατοίκους της Κάσου, του Καστελλόριζου, της Σύμης, της Χάλκης, της Νισύρου και της Αμοργού, όπου το πλοίο ολοκλήρωσε την αποστολή του και την περασμένη Παρασκευή επέστρεψε στον Ναύσταθμο. Μπράβο στο Ναυτικό μας…

***

Αποκαθίστανται μερικώς οι αποδοχές των στελεχών…

Δημοσιεύτηκε την περασμένη Τετάρτη η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας, Δημοσίας Τάξεως και Προστασίας του Πολίτη και Ναυτιλίας και Αιγαίου, σύμφωνα με την οποία αποκαθίστανται μερικώς οι αποδοχές των στελεχών και των συνταξιούχων. Στο θέμα των αναδρομικών -και επειδή έχουμε δεχτεί ερωτήματα- η τροπολογία διευκρινίζει ότι: Οι διαφορές αποδοχών, που απορρέουν από τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 86 του ν. 4307/2014 (ΦΕΚ 246/Α’), για το χρονικό διάστημα από 1.7.2014 έως 30.11.2014, για τα εν ενεργεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, θα καταβληθούν εφάπαξ στις 27.11.2014, μαζί με τις αναπροσαρμοσμένες με τις εν λόγω διατάξεις αποδοχές του μηνός Δεκεμβρίου 2014.

Αντίστοιχα, οι διαφορές συντάξεων θα καταβληθούν εφάπαξ στις 22.12.2014 μαζί με την αναπροσαρμοσμένη σύνταξη του μηνός Ιανουαρίου 2015. Τώρα, για τα εν ενεργεία στελέχη, αν οι δικαιούμενες συνολικές αναδρομικές διαφορές αποδοχών δεν υπερβαίνουν τα 250 ευρώ, αυτές θα καταβληθούν σε μία δόση, την 27.1.2015. Αν όμως οι δικαιούμενες συνολικές αναδρομικές διαφορές αποδοχών υπερβαίνουν τα 250 ευρώ, θα καταβληθούν σταδιακά σε 36 μηνιαίες ισόποσες δόσεις. Η πρώτη δόση θα καταβληθεί την 27.1.2015, ενώ οι επόμενες δόσεις θα καταβάλλονται την 27η ημέρα εκάστου μηνός μέχρι και την 27.12.2017…

***

Ραγδαίες εξελίξεις…

a Μετά την αποκάλυψη εμπλοκής γνωστών πολιτικών, και αρχηγών μάλιστα, στην αγορά των ελικοπτέρων PUMA, έπονται, όπως πληροφορούμαι από θετική πηγή, και άλλες… εκρήξεις.
a Για συγκεκριμένη περίπτωση, προσθέτω τα εξής στα όσα ακούσατε την εβδομάδα που διέρρευσε:

– Οι προωθήσαντες την αγορά ήταν περισσότεροι των τριών. Ο καθένας είχε, άραγε, αναλάβει να ικανοποιήσει «υποσχετικές» σε πολιτικούς, στρατιωτικούς και κρατικούς λειτουργούς γενικά; Ποιος ξέρει…

– Το συνολικό ποσό του «λαδώματος» υπολογίζεται μεταξύ οκτώ έως δέκα εκατ. ευρώ

– Τα ελικόπτερα (6+4+2) είναι εξαιρετικά υπερκοστολογημένα.

– Τελευταία σύμβαση (δύο-2) επί Μεϊμαράκη μεταξύ ελληνικού ΥΕΘΑ – γαλλικού.

* Έγιναν γνωστά και τα ονόματα τριών απόστρατων πτεράρχων (ο ένας είναι, μάλιστα, αντιπεριφερειάρχης, που αναγκάστηκε να παραιτηθεί), που εμπλέκονται.

* Με τη νοσηρή αυτή υπόθεση μερικοί ισχυρίζονται ότι δεν είναι άσχετο το τραγικό φιάσκο της αποστολής του ενός PUMA στην Ισπανία για επισκευή, για το οποίο έχουμε γράψει πολλά και ζητήσαμε, μάλιστα, παρέμβαση Εισαγγελέα.

* Ο Εισαγγελέας, από ό,τι ξέρουμε, δεν επενέβη! Τον λόγο έχει ο υφυπουργός κ. Γιάννης Λαμπρόπουλος.

Μεγάλη γάτα…

=Πολύ δημοσιογραφικό μελάνι ξοδεύτηκε και πολλές μεγαλοστομίες ακούστηκαν στην TV για την «επιδρομή» δικαστικών και εφοριακών στα γραφεία και το σπίτι του μεγαλοβαρόνου των Εξοπλισμών κ. Θ. Λιακουνάκου.

=Τώρα το θυμήθηκαν;

=Ο κ. Θ.Λ. θεωρείται -και είναι- η μεγίστη «γάτα» στον χώρο. Θα άφηνε χαρτιά και τεκμήρια να τα βρουν οι απρόσκλητοι επισκέπτες; Αφελή τον θεωρούν; Μακάρι να δικαιωθεί ο κόπος τους, αλλά το βλέπω απίθανο.

=Οι Αρχές συνεχίζουν να μη διευκολύνουν τους ηρωϊκούς, όντως, δικαστικούς που ερευνούν, αφού δεν τους έχουν ορίσει πραγματογνώμονες αλλά και τους αφήνουν απροστάτευτους. Δεν τους παρέχουν ασφάλεια! Ουδεμία προστασία υπάρχει για τις κυρίες Ράικου και Παπανδρέου.

Η αποφυλάκιση του Αντ. Κάντα

=Η στήλη σέβεται τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης και, επομένως, κι αυτή να αποφυλακίσει τον Αντώνη Κάντα γιατί έδειξε διαγωγή κοσμιοτάτη και «συνεργάστηκε» στην αποκάλυψη κλοπών του Δημοσίου στους Εξοπλισμούς.

=Ο Αντ. Κάντας δεν έχει «καθαρίσει». Υπάρχει σε εκκρεμότητα, επί πενταετία(!), η εκδίκαση της υπόθεσης του φοβερού σκανδάλου, ίσως του πλέον κραυγαλέου πάντων, των ΑΩ των TOR-M1.

=Εντούτοις, εκφράζουμε την ευχή να δουν με την ίδια επιείκεια οι κύριοι δικαστές και την περίπτωση της πολυτέκνου θυγατέρας του Ά. Τσοχατζόπουλου, της οποίας η ράχη είναι φορτωμένη με πολύ ελαφρύτερα βάρη από αυτά του Αντ. Κάντα.

Τι ωραίο περιβάλλον…

=Τουλάχιστον εδώ το περιβάλλον είναι κόσμιο… ανέκραξε ο ΥΕΘΑ κ. Ν. Δένδιας, εισερχόμενος στο Δώμα του ΓΕΝ για να γνωρισθεί με τους στρατιωτικούς συντάκτες.

=Όχι απλά κόσμιο, αλλά λουσάτο και κυριλέ, όπως γράφτηκε σε κυριακάτικη εφημερίδα.

=Επιστρέψας στο γραφείο του, διάβασε ένα περισπούδαστο άρθρο του κ. Γιάννου Παπαντωνίου: Επενδύσεις για την ανάκαμψη. Ο κ. Δένδιας χαμογέλασε… Φαίνεται να ξέρει πολλά περί βίου και πολιτείας του Γιάννου στους Εξοπλισμούς και όχι μόνο. Κάποιος σύμβουλός του τον είχε ενημερώσει, εξάλλου, αναχωρώντας από το Δώμα, ότι η πολυτελής κατασκευή, εξαιρετικά υπερκοστολογημένη, είχε ανατεθεί, απευθείας, χωρίς διαγωνισμό, από τον Γιάννο σε κυρία επιχειρηματία, σύζυγο μεγαλοδημοσιογράφου της εποχής. Γι’ αυτό η ανάκαμψη αργεί…

Ναι μεν, αλλά…

=Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και πρόεδρος, πλέον, της Στρατιωτικής Επιτροπής ΕΕ, στρατηγός, κ. Μιχάλης Κωσταράκος, βγήκε στο internet και τα έριξε σε κάποιους (ποιους;) πικραθέντες για την εκλογή του. Είναι μικροπρεπές και μικρόψυχο. Τον κ. Μ. Κωσταράκο «στην ακμή του, Καίσαρ πια, με περιώνυμο σχήμα», καθώς λέει ο Καβάφης, θα έπρεπε να τον διακρίνει η μεγαλοψυχία και η συγγνώμη.

=Ωστόσο, οφείλω να του θυμίσω ότι έχει ακόμη θητεία, πιθανότατα, ακόμη έναν χρόνο ως Α/ΓΕΕΘΑ. Αποδεσμευμένος από τυχόν αναστολές ή διστακτικά βήματα, υποχρεούται να «τα δώσει όλα» για τα στελέχη, πράγμα που δεν το έκανε μέχρι τώρα. Ας μην ξεχνά ότι:

– Προς γαρ το τελευταίο εκβάν, έκαστον των πριν υπαρξάντων κρίνεται.

– SIC TRANSIT GLORIA MUNDI.

Τα αεροσκάφη Ναυτικής Συνεργασίας, ΑΦΝΣ του ΠΝ

=Ολίγον πριν αναχωρήσει, ο πρώην ΥΕΘΑ Δ. Αβραμόπουλος, υπέγραψε την κατακυρωτική διαταγή ανάθεσης εκσυγχρονισμού εκ βάθρων των έξι αεροσκαφών P-3D ORION του ΠΝ, στην κατασκευάστρια εταιρεία LOCKHEED MARTIN (ΗΠΑ).

=Κόστος 350 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων, όπως διαβεβαιώνει η εταιρεία, τα 150 θα οδεύσουν στην ΕΑΒ και ISI (ελληνική εταιρεία), όπου και θα γίνουν οι εργασίες.

=Τα α/φ είχαν εγκαταλειφθεί προ εξαετίας, επί εποχής Μεϊμαράκη – Βασιλάκου, προκειμένου να αγορασθούν καινούργια. Ο διαγωνισμός ναυάγησε, το ΠΝ έμεινε τόσα χρόνια τυφλό και θεόστραβο.

=Σήμερα, οι αναζητούντες επειγόντως λύση (τα α/φ περιπολούν σε όλη τη Μεσόγειο και επί των ΑΟΖ, είναι πολύτιμα) κατέληξαν στον εκσυγχρονισμό των παλαιών ως την καλύτερη, φθηνότερη και δοκιμασμένη (από άλλα κράτη) λύση.

=Οι ενταύθα αρμόδιοι θα πρέπει να φροντίσουν ώστε να δοθεί μερίδιο εργασιών και στην πενόμενη ιδιωτική αμυντική βιομηχανία (ΣΕΚΠΥ). Όχι επανάληψη των παλαιών κόλπων…

=Σημειώνω ότι η L-M «κτυπάει» τρία μεγάλα προγράμματα: ΑΦΣΝ, εκσυγχρονισμό F-16, εκσυγχρονισμό πολλαπλών εκτοξευτών MLRS. Για τα τελευταία θα τα πούμε προσεχώς.

Παρακαλώ, να το δει κάποιος από το ΥΕΘΑ

=Εν ενεργεία και βετεράνοι αξιωματικοί έχουν… απαλλαγεί από πιστωτικές κάρτες. Για λόγους που αυτοί γνωρίζουν. Το ίδιο συμβαίνει και σε πληθώρα απλών πολιτών.

=Τα τέλη κυκλοφορίας, όπως ανακοίνωσε το ΥΠΟΙΚ, μπορεί να πληρωθούν σε έξι άτοκες δόσεις, με πιστωτική κάρτα τραπέζης. Όταν, όμως, δεν έχεις;

=Οι μη έχοντες μπορούν, κάλλιστα, να καταβάλλουν από τον μισθό ή σύνταξη κάθε μήνα τα αντίστοιχα ποσά, με πάγια εντολή, μη ανακαλούμενη.

=Είναι θέμα του ΥΠΟΙΚ, αλλά πρέπει κάποιος να του το υποδείξει. Στην περίπτωσή μας, το υπουργείο Άμυνας. Διαφωνείτε;

Σε αναγκαστική προσγείωση ο εκσυγχρονισμός F-16;

=Δεν έχουν περάσει ούτε καν πέντε μήνες όταν ο κ. Δ. Αβραμόπουλος ανακοίνωνε, ενθουσιωδώς, ότι αρχίζει, οσονούπω, ο εκσυγχρονισμός των μαχητικών F-16.

=Φαίνεται ότι βιάστηκε.

=Πληροφορούμαι, από έγκυρη πηγή, ότι το ΓΕΑ ετοιμάζεται να στείλει (ή έστειλε ήδη) προς FMS (υπηρεσία πωλήσεων ΗΠΑ) φόρμα αιτήματος για τα F-16 τύπου LOR, P+A. Δεν κατάλαβα και μου εξήγησαν: Δηλαδή Letter for Request, Price and Availability, με άλλα λόγια αίτημα παροχής γενικών πληροφοριών, με τιμές προσεγγιστικές, χωρίς ειδικές λεπτομέρειες. Μια γενική ενημέρωση δηλαδή.

=Επειδή, όπως έχω ξαναγράψει, έχω υπηρετήσει τη θητεία μου ως ναύτης, προ… 30ετίας, και δεν γνωρίζω τα τοιαύτα, απευθύνθηκα, προς επιβεβαίωση, σε ελληνοαμερικανό φίλο που υπηρετεί στα FMS, στην Ουάσινγκτον, προς διευκρινίσεις.

=Μου είπε ότι σωστά με πληροφόρησαν και αν ήθελε το ΓΕΑ να λάβει κανονική και πλήρη προσφορά, με ακριβή στοιχεία, θα έπρεπε να στείλει φόρμα τύπου LOR – LOA (Letter of Acceptance), που η απάντησή της θα βοηθούσε να πάρει αποφάσεις. Σε αυτή θα συμπεριλαμβανόταν λεπτομερής περιγραφή, επιθυμητή διαμόρφωση εκσυγχρονισμού, τρόπος υλοποίησης, συγκεκριμένες τιμές καθώς και την εταιρεία (αμερικανική) στην οποία θα επιθυμούσε να ανατεθεί το έργο (Sole Source Designation). Αλλιώς, μου πρόσθεσε, οδηγείσθε σε ελληνικές καλένδες, δηλαδή καλά κρασιά. Μου εξήγησε, όμως, ότι στη δεύτερη περίπτωση η ΠΑ θα έπρεπε να ζητήσει ως επιλογή τη LOCKHEED-MARTIN ή άλλη.

=Αν είναι έτσι, τότε θα γίνει κι εδώ της… Κορέας (αναφέρομαι στην αποτυχία εκσυγχρονισμού των F-16 της Κορέας με μια αμερικανική εταιρεία).

=Κάποιος άλλος εγχώριος και πονηρός αεροπόρος μού σφύριξε: Δεν κατάλαβες, μπάρμπα; Ο Αντωνάκης σφύριξε στον Δένδια και ο υπουργός στο ΓΕΑ: Δεν υπάρχει δίφραγκο για αμυντικά… Έχουμε άλλες προτεραιότητες! Πετάτε την μπάλα έξω…

=Οφείλω, όμως, να προσθέσω ότι η ΠΑ ενεργεί έτσι (μη υποδεικνύοντας την L-M, όπου εκεί μάλλον θα καταλήξει η υπόθεση), εξαντλώντας κάθε περίπτωση εμφάνισης άλλου ανταγωνιστή. Είναι πονηρές οι ημέρες… Νομίζω;

Βιαστήκαμε…

=Στο προηγούμενο φύλλο, λόγω εσφαλμένης πληροφόρησης, γράψαμε ότι παραπέμπεται στο Εφετείο η ομάδα Σμπώκου – Καμάρη και Σία για την προμήθεια των TOR-M1.

=Το σωστό είναι ότι η πρόταση του Εισαγγελέα προς το Δικαστικό Συμβούλιο δεν έχει ακόμη υποβληθεί. Μας συγχωρείτε…

Ναι μεν, αλλά…

=Η Στρατιωτική Ιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης προέκυψε ως η πλέον περιζήτητη (βάση 19.330 μόρια, έναντι 19.207 το 2013) κατά τις φετινές Πανελλήνιες Εξετάσεις.

=Ιδού, λοιπόν, ότι το επάγγελμα του στρατιωτικού γιατρού (λειτούργημα το έλεγαν άλλοτε), αναδείχθηκε ως το κορυφαίο ποθούμενο από τους νέους που συμμετέχουν στις Εξετάσεις.

=Οι στρατιωτικοί γιατροί, βέβαια, βρίσκουν τον τρόπο (τους διευκολύνουν οι σχετικοί νόμοι, διατάξεις και τα «παραθυράκια») να «την κάνουν αλά γαλλικά», ενωρίς, παραιτούμενοι.

=Μου δίνεται, όμως, η ευκαιρία να μεταφέρω μερικά παράπονα βετεράνων στρατιωτικών για γιατρούς και στρατιωτικά νοσοκομεία.

Βετεράνοι και ιατρική περίθαλψη

=Από τότε που άνοιξαν τα στρατιωτικά νοσοκομεία την πόρτα τους στον «λαό», δηλαδή μπήκαν τα διάφορα ασφαλιστικά ταμεία (τα οποία σπανίως πληρώνουν, δηλαδή καταβάλλουν τις νοσοκομειακές δαπάνες), μεταφέρθηκε, δυστυχώς, και η ευγενής ελληνική συνήθεια, που καταλήγει να γίνει έθιμο, του «φακελακίου», καθώς και άλλων τεχνασμάτων. Γίνονται «πελάτες» και επισκέπτονται τους γιατρούς και στο ιδιωτικό τους ιατρείο.

=Έτσι, όταν ο βετεράνος ασθενής ζητάει ραντεβού για εξέταση, το εξασφαλίζει μετά 2-3 μήνες, γιατί προηγούνται άλλες ανάγκες, όπως λέγεται. Επί υπουργίας ενός «ακατανόμαστου» κυρίου, όλα τα εγχειρητικά τραπέζια καταλαμβάνοντο, κατά προτεραιότητα, από ψηφοφόρους, «εντολή κ. υπουργού», και οι απόστρατοι με τις οικογένειές τους ήσαν σε δεύτερη ή τρίτη μοίρα. Εδώ πρέπει να προσθέσουμε ότι ο βετεράνος ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ειδική εισφορά υπέρ των νοσοκομείων.

=Έτερος, ρέκτης υπουργός, καθόρισε προτεραιότητα βουλευτών στα στρατιωτικά νοσοκομεία. Σχετικό επεισόδιο μού αφηγήθηκε αγανακτισμένος υπτγος ε.α. για συγκεκριμένο νοσοκομείο. Ζήτησε προτεραιότητα εξέτασης λόγω αναχώρησης και η προϊσταμένη τού απάντησε: «Προτεραιότητα έχουν οι ένστολοι (πολύ σωστά) και οι βουλευτές».

=Θα επανέλθω, όμως, την άλλη εβδομάδα, αφού σημειώσω ότι η πλειοψηφία των στρατιωτικών γιατρών κάνουν καλά τη δουλειά τους. Οι παρασπονδούντες ας ελεγχθούν…

Νέες πρωτοβουλίες της Φώφης Γεννηματά

Υπεγράφη από την αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας Φώφη Γεννηματά και υποβλήθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πρόταση έκδοσης Προεδρικού Διατάγματος για την κατάργηση των Γραφείων Υπηρεσίας Εφέδρων κατά Νομό (ΓΥΕΝ). Με το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα ρυθμίζονται θέματα παράδοσης και παραλαβής του αρχείου των ΓΥΕΝ, παράδοσης των εγκαταστάσεων και ανάκλησης όλων των αποφάσεων διορισμού των διευθυντών των ΓΥΕΝ. Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στην προσπάθεια εξορθολογισμού των δομών του Δημοσίου. Επιπρόσθετα, υπεγράφη από την ΑΝΥΕΘΑ και διαβιβάστηκε στο συναρμόδιο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, κοινή απόφαση με την οποία καθορίζονται για πρώτη φορά τα δικαιολογητικά και κάθε άλλη λεπτομέρεια για την απόδειξη της λήξης της ενεργούς αθλητικής δραστηριότητας, μετά το τέλος της οποίας, όσοι έχουν καταλάβει μία από τις τρεις πρώτες θέσεις ατομικού αθλήματος σε Ολυμπιακούς Αγώνες, μπορούν να καταταγούν στις Ένοπλες Δυνάμεις με την ιδιότητα του αξιωματικού. Με τον τρόπο αυτό -όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ- «η Πολιτεία, αξιολογώντας και εξορθολογίζοντας τις παροχές προς τους αθλητές, συνεχίζει να στηρίζει όσους τίμησαν τη χώρα μας στο ύψιστο αθλητικό επίπεδο».


Σχολιάστε εδώ