Στο απόσπασμα και πάλι η μεσαία τάξη και η μικρή ιδιοκτησία

«Αποτελεί απρόκλητη επίθεση κατά της ελληνικής κοινωνίας, η οποία συνεχίζει να βάλλεται. Η ουσιαστική στόχευση των ρυθμίσεων δεν είναι η ορθή και η ταχεία απονομή της Δικαιοσύνης αλλά η εξυπηρέτηση συμφερόντων των τραπεζών», τονίζεται στην ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων.

Με τις ρυθμίσεις αυτές διαφωνεί και η Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, η οποία σε σχεδόν ομόφωνη απόφαση τονίζει ότι «οι προτεινόμενες ρυθμίσεις είναι στην πλειονότητά τους ατυχείς και σε κάθε περίπτωση απρόσφορες προς επίτευξη των σκοπών που τις συνοδεύουν». Ενώ, όπως επισημαίνει η Συντονιστική Επιτροπή των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, δεν ελήφθησαν υπόψη ανάλογου περιεχομένου αποφάσεις των Διοικητικών Ολομελειών των μεγάλων δικαστηρίων της χώρας.

Με τις νέες διατάξεις που εισάγονται, όπως υποστηρίζουν οι Δικηγορικοί Σύλλογοι:

1) Επανακαθορίζεται το σύνολο των ρυθμίσεων αλλά και όλη η φιλοσοφία της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης, με δραματική φαλκίδευση των δικαιωμάτων των οφειλετών των τραπεζών, ιδίως αναφορικά με τα ζητήματα των πλειστηριασμών ακινήτων και της ενίσχυσης των προνομίων των τραπεζών και με τον περιορισμό των εν γένει δικαιωμάτων εργαζομένων, δημοσίων υπαλλήλων, ασφαλιστικών οργανισμών, εγχειρόγραφων δανειστών, υπέρ των προνομίων των εμπραγμάτων προνομιούχων, ήτοι των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

2) Καταργείται η εμμάρτυρη απόδειξη, με αποτέλεσμα να καθίσταται άνευ ουσιαστικού περιεχομένου η αποδεικτική διαδικασία και να αναιρείται κάθε έννοια δίκαιης δίκης. Και

3) Διατηρείται η καταβολή εξοντωτικών παραβόλων και η επέκταση του αγωγόσημου, που έχουν οδηγήσει σε οιονεί αρνησιδικία λόγω της δραματικής οικονομικής κατάστασης των πολιτών.


Σχολιάστε εδώ