Ρίχνουν τις συντάξεις στο δημοσιονομικό κενό!

Αυτή είναι μέχρι στιγμής η κατάληξη των διαπραγματεύσεων με την «τρόικα» και αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά τις επόμενες ημέρες, οι κύριες συντάξεις θα μειωθούν από 10% έως 30%. Ταυτόχρονα, με την επίκληση των αναλογιστικών μελετών, που δείχνουν μεγάλα ελλείμματα, η «τρόικα» «πρεσάρει» το υπουργείο Εργασίας να προχωρήσει άμεσα σε δραστική περικοπή επικουρικών συντάξεων, μερισμάτων και εφάπαξ έως και 80%! Αποτέλεσμα, ένστολοι, υπάλληλοι του Δημοσίου και μια σειρά άλλων επαγγελματικών κλάδων να υποστούν μεγάλες απώλειες στις επικουρικές συντάξεις, τα μερίσματα που λαμβάνουν και το εφάπαξ.

Όπως αποκλειστικά έχει γράψει το «ΠΑΡΟΝ», σε αντίθεση με τα συστημικά ΜΜΕ, που υποστήριζαν ότι το Ασφαλιστικό μετατίθεται για το δεύτερο εξάμηνο του 2015 και οι αλλαγές που θα γίνουν τώρα θα είναι διοικητικού και μόνο χαρακτήρα, οι δανειστές έχουν ζητήσει εδώ και έναν μήνα από τον υπουργό Εργασίας τις αναλογιστικές μελέτες για τη βιωσιμότητα των Ταμείων, θέτοντας θέμα αλλαγής του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων! Οι πιέσεις αυτές έγιναν δραματικές το τελευταίο 48ωρο, καθώς η «τρόικα» υποδεικνύει την περικοπή των συντάξεων για να καλυφθεί μέρος του δημοσιονομικού κενού που υπολογίζεται, για το 2015, κοντά στα 3 δισ. ευρώ.

Ανατροπή με αλλαγή συντελεστών…

Οι δανειστές ζητούν, με άλλα λόγια, κατάργηση (!) του πρώτου Μνημονίου και των προβλέψεων του νόμου Λοβέρδου – Κουτρουμάνη πριν καν αυτός εφαρμοστεί (1.1.2015), καθώς προβλέπει οι προσαρμογές (μειώσεις στις συντάξεις) να γίνουν σταδιακά και σε βάθος τριακονταετίας…

Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΠΑΡΟΝ», οι δανειστές ζήτησαν αλλαγή των συντελεστών υπολογισμού της σύνταξης ακόμα και για το διάστημα που έχει ασφαλιστεί κάποιος πριν από 1.1.2011 και ίσχυαν οι καταστατικές διατάξεις τoυ οικείου Ταμείου. Σύμφωνα με ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης, με αυτό τον τρόπο η μείωση που προκαλείται στις κύριες συντάξεις ανέρχεται από 10% έως και 30% για όσους συνταξιοδοτηθούν από το 2015 και μετά. Επίσης ζήτησαν ενσωμάτωση του ΕΚΑΣ στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και χορήγησή του με αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία. Η «τρόικα» πιέζει ώστε το μεγαλύτερο μέρος του δημοσιονομικού κενού να καλυφθεί με μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης.

Για τις συγκεκριμένες απαιτήσεις είχε προειδοποιήσει από την περασμένη Πέμπτη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος: «Όχι, δεν πρόκειται να μειωθούν οι συντάξεις, δεν πρόκειται να κάνουμε προχειρότητες στο Ασφαλιστικό, όταν ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η εφαρμογή του ισχύοντος νόμου που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και δεν έχουμε δει τα αποτελέσματα, όταν έχουμε μια ανεργία η οποία μειώνεται μεν, αλλά είναι τραγικά υψηλή, ενώ πρέπει να δούμε πώς θα λειτουργήσει το ασφαλιστικό σύστημα με επίπεδα ανεργίας τα οποία είναι φυσιολογικά ευρωπαϊκά».

Επιμένει το ΔΝΤ για τις απεργίες…

Την ίδια ώρα, οι πιέσεις για ριζικές αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο (απεργίες, λοκ άουτ) τροφοδοτούν σφοδρή σύγκρουση στο εσωτερικό της κυβέρνησης, με το ΠΑΣΟΚ να βάλλει ευθέως πλέον εναντίον του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση, τον οποίο ουσιαστικά κατηγορεί για «κρυφή διαπραγμάτευση» και αποδοχή στα εργασιακά όλων των μέτρων που απαιτεί η «τρόικα».

Μοναδική εξαίρεση αποτελεί το θέμα των ομαδικών απολύσεων, καθώς σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες θα δοθεί παράταση ενός χρόνου στο σημερινό καθεστώς έγκρισης των ομαδικών απολύσεων μέσω του ΑΣΕ (Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας), ενώ θα υπάρξει νομοθέτηση για πλήρη απελευθέρωσή τους με νόμο από το 2016.

Παρά τις συνεχείς ενστάσεις και παρεμβάσεις του ΠΑΣΟΚ (Πρωτόπαπας, Κουτρουμάνης, Κουτσούκος), η κυβέρνηση φαίνεται να αποδέχεται και όλες τις επίμαχες αλλαγές για τον περιορισμό των απεργιών. Συγκεκριμένα, έχει συμφωνήσει στον διπλασιασμό του χρόνου προειδοποίησης για την κήρυξη απεργιακής κινητοποίησης (48 ώρες από 24 ώρες στον ιδιωτικό τομέα, μέτρο που επιτρέπει την προσφυγή εκ μέρους των επιχειρήσεων) αλλά και σε επαναφορά του λοκ άουτ, που θα γίνει μέσω της πρόβλεψης για ταχύτερη προσφυγή των εργοδοτών και εκδίκαση απόφασης με βάση το άρθρο 656 του Αστικού Κώδικα.


Σχολιάστε εδώ