Πώς θα παγιδεύσουν τον Τσίπρα ψάχνουν στην κυβέρνηση

Τον σκοπό αυτό -του εγκλωβισμού του ΣΥΡΙΖΑ- εξυπηρετεί η φιλολογία που αναπτύσσεται τις τελευταίες ημέρες σχετικά με την αναγκαιότητα μιας συνάντησης, αλλά κυρίως της συνεννόησης μεταξύ των κ. Σαμαρά και Τσίπρα. Κάτι που «ασπάζονται» διάφορα κέντρα εντός της επικράτειας, ενώ σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες το επιθυμούν και οι δανειστές. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι η σκληρή στάση που τηρούν τις τελευταίες ημέρες δεν έχει να κάνει μόνο με τη σημερινή κυβέρνηση, αλλά αποτελεί «μήνυμα» και για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, που, όπως όλα δείχνουν, θα είναι ο νικητής των εκλογών, όποτε κι αν αυτές διεξαχθούν. Δηλαδή ότι η στάση τους (των δανειστών) δεν πρόκειται να μεταβληθεί στο ελάχιστο ακόμη κι αν υπάρξει πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα.

Με αφορμή τη… φιλολογία για συνάντηση των κ. Σαμαρά και Τσίπρα επανήλθαν εκ νέου στο προσκήνιο τα σενάρια για οικουμενική κυβέρνηση ή κυβέρνηση ειδικού σκοπού με τη συμμετοχή (ή έστω την ανοχή) του ΣΥΡΙΖΑ. Εξέλιξη που θα ισοδυναμούσε με «πολιτική αυτοκτονία» για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στην κυβέρνηση πάντως δεν εξεπλάγησαν καθόλου με την αντίδραση (αρνητική) του ΣΥΡΙΖΑ στην προοπτική μιας συνάντησης των κ. Σαμαρά και Τσίπρα.

Η προοπτική αυτή, στην πραγματικότητα, δεν ενθουσίαζε το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς αντιλαμβάνονταν ότι ο κ. Τσίπρας θα εκμεταλλευόταν την ευκαιρία για να χρησιμοποιήσει τη συνάντηση ως «προεκλογικό βήμα». Απώτερος στόχος της κυβέρνησης ήταν να τεστάρει τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσουν οι τάσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και από τις τριβές που προκλήθηκαν ως έναν βαθμό πέτυχαν τον στόχο τους. Το βέβαιο είναι ότι από την κυβέρνηση θα επανέλθουν το επόμενο διάστημα στο σενάριο της συνάντησης (και συνεννόησης) προκειμένου να θέσουν σε εφαρμογή το «plan b» που έχουν καταστρώσει.

Καθ’ οδόν, δηλαδή, προς την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας να καταγγείλουν την αξιωματική αντιπολίτευση ότι αρνείται σταθερά να «βάλει πλάτη» σε μια εθνική προσπάθεια. Και να προσάψουν στον κ. Τσίπρα τη συνήθη κατηγορία ότι βάζει τις κομματικές επιδιώξεις πάνω από τα συμφέροντα της χώρας.

Την ίδια στιγμή στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας αναπτύσσεται μια δυναμική που δυσκολεύει τις κινήσεις του κ. Σαμαρά στο συγκεκριμένο ζήτημα. Αρκετά στελέχη, μεταξύ αυτών η Ντ. Μπακογιάννη, ο Γ. Μιχελάκης, ο Ν. Κακλαμάνης κ.ά., του ζητούν να αναλάβει πρωτοβουλία να καλέσει σε συνάντηση τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και να επιχειρήσει να συνεννοηθεί μαζί του, δεδομένης της κρίσιμης καμπής που διέρχεται η χώρα.


Σχολιάστε εδώ