Προς τετ α τετ Τσίπρα – Κουβέλη

Η ηγεσία της Αγίου Κωνσταντίνου, σε απευθείας συνομιλία που είχε μαζί της το «Π», διαβεβαιώνει πως μέχρι στιγμής δεν έχει δεχτεί «επίσημη κρούση» από την Κουμουνδούρου. Την ίδια ώρα, πηγή άριστα ενημερωμένη αποκαλύπτει πως περί τα τέλη του μήνα οι δύο πολιτικοί αρχηγοί θα έχουν συναντηθεί, υπενθυμίζοντας ότι «θα πρέπει να αναμένεται και συνάντηση των αντιπροσωπειών, όπως είχε γίνει τον Ιούλιο». Ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, ήταν αυτός που μίλησε πρόσφατα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του ξανά για συμμαχίες και «πλατύ μέτωπο», ενώ ο Φώτης Κουβέλης ανέλαβε πρωτοβουλία για «προοδευτική διακυβέρνηση» και κάπως έτσι κυλούν και οι προετοιμασίες εν όψει του «τετ α τετ».

Κομβικού, δε, χαρακτήρα πρωτοβουλία στο «φλερτ» που εξελίσσεται, είναι η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από τη ΔΗΜΑΡ για την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους. Μεταξύ των ομιλητών ήταν το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λαπατσιώρας -ο οποίος προσεκλήθη με την ιδιότητα του επίκουρου καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης- ενώ αξίζει να σημειωθεί πως πριν από δέκα ημέρες ο βουλευτής Πρεβέζης Κώστας Μπάρκας είχε παραστεί σε άλλη εκδήλωση της ΔΗΜΑΡ για την ανεργία των νέων. Στο πάνελ βρέθηκαν, επίσης, ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας και πρώην υπουργός Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης, η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Ασημίνα Ξηροτύρη, ο καθηγητής Πανεπιστημίου της Αθήνας Παναγιώτης Πετράκης και ο υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής της ΔΗΜΑΡ Δημήτρης Χατζησωκράτης.

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, εξαπολύοντας κυβερνητικά «πυρά» κατά τη διάρκεια της συζήτησης, τόνισε ότι «(η κυβέρνηση) προχωρά σε απίθανες απλουστεύσεις, αντί να πείσει τους εταίρους ότι η αναγκαιότητα της χώρας, μετά τις τεράστιες θυσίες των πολιτών, είναι η αναδιάρθρωση του χρέους», και προειδοποίησε ταυτόχρονα «ότι μπορεί να οδηγηθούμε είτε στην αδυσώπητη πίεση των αγορών είτε σε μια διαρκή επιτήρηση, με νέου τύπου Μνημόνιο». Διατυπώνοντας εκ νέου τη θέση που υποστήριξε ο κ. Κουβέλης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η Ασημίνα Ξηροτύρη ξεκαθάρισε πως η ΔΗΜΑΡ «είναι έτοιμη να συμμετάσχει στη διαμόρφωση ενός κοινά αποδεκτού πλαισίου από όλα τα κόμματα του συνταγματικού τόξου εν όψει της διαπραγμάτευσης για την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους». Τάχθηκε υπέρ της δραστικής μείωσης αυτού, συμπληρώνοντας ότι απαιτείται ένα ευρωπαϊκό επενδυτικό πρόγραμμα, με ενίσχυση των δημοσίων επενδύσεων, που θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την αναπτυξιακή ώθηση της χώρας. «Μεμφόμαστε την κυβέρνηση για την πραγματική αδυναμία διαπραγμάτευσης», είπε με τη σειρά του ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, ενώ δεν παρέλειψε να θυμίσει στην αξιωματική αντιπολίτευση πως «το μάθημα για το τι κοστίζουν οι λεονταρισμοί είχε δυστυχώς πολύ… ακριβά δίδακτρα».

Προειδοποιητικές βολές σε ΣΥΡΙΖΑ και από Κουβέλη

Τέλος, με φόντο την επιτάχυνση των εξελίξεων αλλά και μια μελλοντική προγραμματική συμφωνία στο πλαίσιο της προοδευτικής διακυβέρνησης, το ζήτημα της διαχείρισης του χρέους θεωρείται από πολλούς ως «συγκολλητική ουσία» για ΔΗΜΑΡ και ΣΥΡΙΖΑ.

Κοινή τους θέση είναι ότι το τελευταίο δεν είναι βιώσιμο. Ωστόσο, δεν ήταν τυχαία η προειδοποίηση που απηύθυνε ο κ. Κουβέλης στην Κουμουνδούρου κατά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή την περασμένη εβδομάδα, υποστηρίζοντας ότι: «…πρέπει να γνωρίζει ότι η απαγκίστρωση από το Μνημόνιο δεν μπορεί να υπάρξει μέσα από την κατάργησή του με έναν νόμο». Στο ίδιο μήκος κύματος, πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει «να γνωρίζει ότι όλα τα ανοικτά θέματα θα τα βρει μπροστά της η οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση. Τα προβλήματα και οι αντικειμενικοί περιορισμοί δεν ξεπερνιούνται μόνο με τη βούληση και οι συσχετισμοί δεν θα αλλάξουν μόνο με την επιθυμία». Κατά τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, άλλωστε, η ουσιαστική πολιτική αλλαγή ή δεν θα πραγματοποιηθεί ή δεν θα είναι βιώσιμη, αν δεν συγκροτεί μια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση που να πείθει για τη ρεαλιστικότητά της.


Σχολιάστε εδώ