Παιγνίδια στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ θολώνουν το τοπίο

Tα στελέχη του κόμματος αιφνιδιάστηκαν από τη δήλωση Σταθάκη (στον Real fm) και έκαναν λόγο για «αυτογκόλ» σε μια περίοδο μάλιστα που ο ΣΥΡΙΖΑ με τις παρεμβάσεις του καθορίζει την πολιτική επικαιρότητα απέναντι στη συγκυβέρνηση, η οποία απλώς ακολουθεί και παρακολουθεί τις επιταγές της «τρόικας».

Αρκετοί αναρωτήθηκαν εάν ο Γ. Σταθάκης κινήθηκε ως «λαγός» για μια νέα στρατηγική του ηγετικού επιτελείου του κόμματος για «θεσμική υπευθυνότητα», ωστόσο οι επίσημοι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισαν ότι δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση και παρέπεμπαν στη διορθωτική δήλωση του βουλευτή, που ανέφερε ότι η παρούσα Βουλή δεν μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ωστόσο, στελέχη της «αντιπολίτευσης» διατηρούν τις επιφυλάξεις τους και τονίζουν ότι ο Γ. Σταθάκης κάθε άλλο παρά αφελής είναι και πάντα προσέχει τι λέει δημόσια, παρά το γεγονός ότι σε επικοινωνία του βουλευτή με τα αρμόδια ηγετικά στελέχη διευκρινίστηκε ότι τα περί εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή ήταν προσωπική του άποψη.

Στο κόμμα μας δεν υπάρχουν λαγοί ανέφεραν στελέχη του κόμματος και τόνιζαν ότι ισχύει η πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι η χώρα πρέπει να οδηγηθεί άμεσα σε εκλογές και η νέα Βουλή που θα προκύψει θα είναι αυτή που συναινετικά θα εκλέξει τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στην πορεία προς τις εκλογές -που στον ΣΥΡΙΖΑ προβλέπουν ότι θα γίνουν την άνοιξη- στην Κουμουνδούρου σχεδιάζουν τη στρατηγική τους, που μέρα με τη μέρα καταλήγει στη θέση ότι πρέπει ξεκάθαρα να τεθεί στους ψηφοφόρους το δίλημμα της αυτοδυναμίας.

Σε αυτή την κατεύθυνση ήταν και η γνωστή δήλωση Μητρόπουλου ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που δεν θα είναι αυτοδύναμη, θα έχει δυσκολίες να εφαρμόσει πλήρως τις αντιμνημονιακές πολιτικές που έχει ήδη εξαγγείλει.

Η ηγεσία του κόμματος δεν αποδοκίμασε την εν λόγω δήλωση, αφού θεωρεί ότι κινείται στη γενική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ και εντάσσεται στα διλήμματα που θα τεθούν στις επικείμενες εκλογές.

Βλέποντας και τις δημοσκοπήσεις, στην Κουμουνδούρου επεξεργάζονται την τακτική του επόμενου διαστήματος όταν και θα θέσουν το ζητούμενο της αυτοδύναμης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Η εν λόγω τακτική εκτιμούν ότι θα προκαλέσει πίεση κατ’ αρχάς στους ψηφοφόρους του ΚΚΕ, όπως φάνηκε και στις εκλογές του Ιουνίου του 2012, όταν ο Περισσός έχασε τους μισούς σχεδόν ψηφοφόρους του προς τον ΣΥΡΙΖΑ που είχε ως βασικό προεκλογικό σύνθημα «ήρθε η ώρα για κυβέρνηση της Αριστεράς».

Επίσης η γραμμή αυτή μπορεί να «ακουμπήσει» και ψηφοφόρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων, οι οποίοι έχουν «αντιμνημονιακά αντανακλαστικά» και βλέπουν σήμερα το κόμμα τους να αποσυντίθεται, με στελέχη και βουλευτές του να κλείνουν το μάτι προς τον Αντ. Σαμαρά.

Ωστόσο, παρά τη δημόσια εικόνα του «επερχόμενου», στο εσωτερικό του κόμματος η κατάσταση είναι ελαφρώς ηλεκτρισμένη, αφού η «αντιπολίτευση» θεωρεί ότι η ηγεσία παρουσιάζει τάσεις αυτονόμησης από τα συλλογικά όργανα με αποτέλεσμα να λαμβάνονται αποφάσεις ερήμην των θεσμικών οργάνων. Για παράδειγμα, ανέφεραν τις συναντήσεις στελεχών του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ με εκπροσώπους του σκληρού διεθνούς καπιταλιστικού κατεστημένου (μεγάλες τράπεζες του εξωτερικού και διάφορα οικονομικά ιδρύματα). Η ηγεσία του κόμματος αντιτείνει ότι αυτές οι επαφές είναι αναπόφευκτες και αυτόματες για ένα κόμμα που είναι στα πρόθυρα της κυβέρνησης και τις ζητάνε οι διεθνείς παράγοντες στους οποίους τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναλύουν τις θέσεις του και προφανώς δεν αναλαμβάνουν απέναντί τους καμία δέσμευση που εκφεύγει από τις προγραμματικές δηλώσεις του κόμματος.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, ξέροντας ότι πλέον είναι «καβάλα στο άλογο» στην πορεία προς την κυβέρνηση, έχουν αποφασίσει να φέρονται όλο και πιο θεσμικά και ως εκ τούτου ο Αλ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Ευ. Βενιζέλο προκειμένου να ενημερωθεί για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, ενώ παραμένει πάγιο το αίτημα για συνάντηση με τον πρωθυπουργό, διαδικασία που ήταν πάγια κατά τη Μεταπολίτευση και την είχαν ακολουθήσει τόσο ο Κ. Καραμανλής με τον Ανδρ. Παπανδρέου όσο και ο τελευταίος με τον Κ. Μητσοτάκη.


Σχολιάστε εδώ