Μαξίμου: Κοινοί εκβιαστές οι δανειστές!

«Συμπεριφέρονται σαν κοινοί εκβιαστές», λένε κορυφαίοι παράγοντες του Μεγάρου Μαξίμου που έχουν πλήρη επίγνωση του κλίματος μέσα στο οποίο εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις. Τόσο ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς όσο και ο αντιπρόεδρος Β. Βενιζέλος παρακολουθούν εμβρόντητοι τη στάση που επιδεικνύουν οι δανειστές και προσπαθούν να καταλάβουν ποιες είναι οι πραγματικές επιδιώξεις τους. Το ακόμη πιο ανησυχητικό για την κυβέρνηση είναι ότι ο κ. Σαμαράς, στην προσπάθειά του να διαπραγματευτεί πολιτικά την υπόθεση με ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους των Βρυξελλών, δεν βρήκε καμιά ανταπόκριση και έπεσε πάνω σε τοίχο.

Υπουργοί που μετέχουν στις συζητήσεις μιλούν για «μαρτυρική» διαδικασία και δεν κρύβουν τους φόβους για το πώς και πότε θα κλείσουν οι εκκρεμότητες προκειμένου οι επικεφαλής της «τρόικας» να έρθουν στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Οι απαιτήσεις που προβάλλουν οι δανειστές έχουν ενοχλήσει ακόμη και τους… θιασώτες των Μνημονίων. «Αυτά που ζητάνε ξεπερνάνε ακόμη κι εμένα», έλεγε χαρακτηριστικά πρώην υπουργός που καθημερινά «δίνει μάχη» για την εφαρμογή των εντολών των δανειστών.

Στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας επικρατεί αναβρασμός, ενώ ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ. Προβληματισμός υπάρχει και στον ΣΥΡΙΖΑ, στους κόλπους του οποίου αντιλαμβάνονται ότι η συμπεριφορά των δανειστών αφορά και τους ίδιους στην περίπτωση που μετά τις εκλογές αναλάβουν τη διακυβέρνηση της χώρας. Η αδιαλλαξία που επιδεικνύουν ωστόσο αντιμετωπίζεται με επιφύλαξη κι από παράγοντες εκτός Ελλάδος, με το «Bloomberg» να προειδοποιεί ότι με τη στάση τους είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουν σε διάλυση ολόκληρη την Ευρωζώνη.

Το ερώτημα που απασχολεί τον πρωθυπουργό, τους υπουργούς, αλλά όχι μόνον αυτούς, είναι τι επιδιώκουν και πού αποσκοπούν οι δανειστές «τραβώντας τα πράγματα στα άκρα»; Αν έχουν συγκεκριμένους στόχους και ποιοι είναι αυτοί, πέραν δηλαδή από την πρόθεσή τους να κρατήσουν τη χώρα και στα επόμενα χρόνια μέσα σ’ ένα καθεστώς δεσμεύσεων και υποχρεώσεων. Οι εκτιμήσεις διίστανται. Ορισμένοι πιστεύουν ότι, εκμεταλλευόμενοι τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση, θέλουν να επιβάλλουν όσα περισσότερα και όσο σκληρότερα μέτρα γίνεται. Με σκοπό να δεσμεύσουν από τώρα και την επόμενη κυβέρνηση καθώς γνωρίζουν ότι την επομένη των εκλογών θα πρέπει να διαπραγματευτούν με τον Αλ. Τσίπρα που δηλώνει αποφασισμένος να αντιπαρατεθεί ή και να συγκρουστεί μαζί τους. Με τον τρόπο που χειρίζονται αυτήν την περίοδο τα προβλήματα της Ελλάδας στέλνουν και προς τον ΣΥΡΙΖΑ μήνυμα ότι η πολιτική που εφαρμόζεται είναι μονόδρομος και δεν υπάρχουν περιθώρια για αλλαγές και λοξοδρομήσεις.

Σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις, οι δανειστές θεωρούν «τελειωμένους» τόσο τη σημερινή κυβέρνηση όσο και τον κ. Σαμαρά. Για τον λόγο αυτό τους ασκούν αφόρητες πιέσεις, αδιαφορώντας για το πολιτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν. Από την άλλη, ενδεχομένως, σκέφτονται ότι ακόμη και αν κάνουν τώρα κάποιες παραχωρήσεις, η κυβέρνηση αυτή δεν σώζεται με τίποτα. Οπότε τις κρατούν για μετά τις εκλογές ως «δωράκια» προς τη νέα κυβέρνηση προκειμένου εκείνη με τη σειρά της να τα μοιράσει στους πολίτες και να εξευμενίσει την οργή τους που δεν τηρεί τις προεκλογικές εξαγγελίες της.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι, μέσα σ’ αυτό το κλίμα των πιέσεων και των εκβιασμών, ο κ. Σαμαράς έγινε αποδέκτης εισηγήσεων να συγκρουστεί με την «τρόικα» και να αρνηθεί να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις τους, τουλάχιστον αυτές που δεν πλήττουν ευθέως τους πολίτες. Υπάρχουν και ορισμένοι που δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο κ. Σαμαράς να κάνει κάτι πιο δυναμικό, να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές από τις οποίες να προκύψει μια νέα, πιο ισχυρή κυβέρνηση με τη συμμετοχή περισσότερων κομμάτων. Πολύ δύσκολα, πάντως, ο κ. Σαμαράς θα κάνει μία από τις δύο επιλογές διότι γνωρίζει καλά ότι οι αναταράξεις και οι συνέπειες που θα προκληθούν δεν θα έχουν προηγούμενο. Η ελληνική οικονομία παραμένει εύθραυστη και το πιθανότερο είναι ότι δεν θα αντέξει τόσο ισχυρούς κραδασμούς.


Σχολιάστε εδώ