Θέλουν τον Τσίπρα να διαπραγματευτεί το χρέος

Ενώ ο κ. Σαμαράς δίνει σταθερά την εικόνα ενός ηγέτη που όχι μόνο δεν συγκρούεται αλλά και ακολουθεί κατά γράμμα τις οδηγίες της «τρόικας».

Ακόμη πιο σαφής είναι η υπεροχή του κ. Τσίπρα σε σχέση με την επόμενη μέρα, καθώς το 30% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι «δίνει όραμα στους πολίτες», ενώ για τον κ. Σαμαρά το ποσοστό περιορίζεται μόλις στο 13%. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προηγείται, έστω και οριακά, και στο θέμα της εντιμότητας.

Στην πρόθεση ψήφου, τώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 28% έναντι 21% της Νέας Δημοκρατίας. Η διαφορά είναι ακόμη μεγαλύτερη (15%) στις ηλικίες 18-34 χρονών, που έχουν γυρίσει την πλάτη στην κυβερνητική παράταξη. Σημειώνεται ότι η έρευνα πραγματοποιήθηκε το διάστημα 3-5 Νοεμβρίου, δηλαδή πριν από το φιάσκο με τις 100 δόσεις και το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με την «τρόικα», κάτι που σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό η εικόνα για τη Νέα Δημοκρατία να έχει επιδεινωθεί περαιτέρω.

Πιο αναλυτικά: Στο ερώτημα «Ποιος από τους αρχηγούς των δύο μεγαλύτερων κομμάτων θα θέλατε να διαπραγματευτεί το χρέος;» το 36% απαντά ο Αντ. Σαμαράς, το 40% ο Αλ. Τσίπρας, το 18% κανένας και μόλις το 6% και οι δύο μαζί. Στο ερώτημα «Ποιος από τους πολιτικούς αρχηγούς «δίνει όραμα στους πολίτες»;» το 30% απαντά ο κ. Τσίπρας, το 13% ο κ. Σαμαράς, το 5% ο Στ. Θεοδωράκης, το 1% ο Β. Βενιζέλος, ενώ το ίδιο ποσοστό έχουν και οι Π. Καμμένος, Δ. Κουτσούμπας και… Ν. Μιχαλολιάκος. Υπάρχει, πάντως, και ένα υψηλό ποσοστό (46%) που λέει «κανένας». Ακόμη, το 18% θεωρεί «περισσότερο έντιμο από τους άλλους πολιτικούς» τον κ. Τσίπρα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό του κ. Σαμαρά είναι 17%.

Αποκαλυπτικές της ισχύος που δίνουν στα κόμματα οι επικεφαλής τους είναι οι απαντήσεις των πολιτών στο ερώτημα «Σε τι ποσοστό οι πολιτικοί αρχηγοί ενισχύουν ή αποδυναμώνουν το κόμμα τους;». Όσον αφορά τον κ. Σαμαρά, το 34% λέει ότι αποδυναμώνει τη Νέα Δημοκρατία και το 57% ότι την ενισχύει, κάτι που αποδίδεται εν μέρει στο ότι δεν έχει εσωκομματικό αντίπαλο. Για τον κ. Τσίπρα το 76% λέει ότι με την παρουσία του ενισχύει τον ΣΥΡΙΖΑ και μόλις το 18% ότι τον αποδυναμώνει. Πολύ κακή είναι η εικόνα για τον Β. Βενιζέλο, καθώς το 84% πιστεύει ότι αποδυναμώνει το ΠΑΣΟΚ, για τον Φ. Κουβέλη το 73% λέει ότι αποδυναμώνει τη ΔΗΜΑΡ, ενώ το 61% θεωρεί ότι ο Π. Καμμένος με την παρουσία του αποδυναμώνει τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Μπροστά 7%

Στην πρόθεση ψήφου εκτός από το ευρύ προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ η δημοσκόπηση καταγράφει και μεγάλη υποχώρηση της δύναμης του ΠΑΣΟΚ αλλά και των Ανεξάρτητων Ελλήνων (μένουν εκτός Βουλής), ενώ η ΔΗΜΑΡ σχεδόν εξαφανίζεται. Πολύ υψηλό (23%) είναι το ποσοστό των αναποφάσιστων. Αναλυτικά: Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 28% (με τάσεις ενίσχυσης σε σχέση με τις ευρωεκλογές του Μαΐου), η Νέα Δημοκρατία 21%, το Ποτάμι 5,5%, το ΚΚΕ 5%, η Χρυσή Αυγή 5%, η Ελιά (ΠΑΣΟΚ) 3,5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 2%, ο ΛΑΟΣ 1%, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1%, η ΔΗΜΑΡ και οι Οικολόγοι από 0,5%, ενώ το 6,5% απαντάει άλλα κόμματα. Όσον αφορά τη Χρυσή Αυγή, το ποσοστό της εμφανίζεται πολύ χαμηλότερο συγκριτικά με τις ευρωεκλογές του περασμένου Μαΐου, αλλά είναι πολύ πιθανό να μην αντικατοπτρίζει την πραγματική απήχησή της. Κι αυτό διότι ένα ποσοστό των ψηφοφόρων, για ευνόητους λόγους, αποφεύγει να το δηλώσει στις έρευνες. Ανά ηλικιακή ομάδα τα αποτελέσματα είναι:

– 18-34 χρονών: ΝΔ 9%, ΣΥΡΙΖΑ 24%, ΠΑΣΟΚ 1%, ΑΝΕΛ 3%, Χρυσή Αυγή 10%, ΚΚΕ 4%, Ποτάμι 6%, 31% δεν γνωρίζω / δεν απαντώ.

– 35-54 χρονών: ΝΔ 15%, ΣΥΡΙΖΑ 29%, ΠΑΣΟΚ 3%, ΑΝΕΛ 2%, Χρυσή Αυγή 5%, ΚΚΕ 4%, Ποτάμι 6% και 25% δεν γνωρίζω / δεν απαντώ.

– 55 χρονών και πάνω: ΝΔ 32%, ΣΥΡΙΖΑ 26%, ΠΑΣΟΚ 5%, ΑΝΕΛ 3%, Χρυσή Αυγή 3%, ΚΚΕ 5%, Ποτάμι 4%, ΔΗΜΑΡ 1% και 17% δεν γνωρίζω / δεν απαντώ.

Ανεπαρκείς

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις των πολιτών σε ερωτήματα γενικότερης φύσεως, που ωστόσο αναδεικνύουν τις πραγματικές διαστάσεις των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το πολιτικό σύστημα. Το 61% πιστεύει ότι το πολιτικό πρόβλημα της χώρας έχει να κάνει με την ανεπάρκεια των πολιτικών ηγετών, το 20% το αποδίδει στην αδιαφορία και στον «ωχαδερφισμό» των πολιτών, το 12% στην αδυναμία των θεσμών και το 7% σε κάποιον άλλο λόγο. Το 62% των πολιτών θεωρεί «χειρότερο στοιχείο ενός πολιτικού ηγέτη» το να δεσμεύεται από συμφέροντα, το 16% το να είναι υποτελής στους ξένους, το 11% το να έχει ανεπαρκείς συνεργάτες και το 7% το να μην κατανοεί το διεθνές περιβάλλον.


Σχολιάστε εδώ