Η θλιβερή επέτειος, ο κ. Ερντογάν και η ανακάλυψη της Αμερικής

Η πρόθεσή του υλοποιείται. Την 15η Νοεμβρίου 1983 η τουρκοκυπριακή ηγεσία προβαίνει, τελείως παράνομα, στην ανακήρυξη του κατοχικού μορφώματος ως «κράτους». Το «κράτος» αυτό το αποκαλεί «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» («ΤΔΒΚ»), με σκοπό να εδραιώσει τον έλεγχό της στην κατεχόμενη περιοχή.

Όπως ήταν φυσικό, η μονομερής αυτή ενέργεια
ήταν τελείως παράνομη και καταδικάστηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ με τις αποφάσεις 541/1983 και 550/1984. Οι αποφάσεις αυτές ζητούσαν την απόσυρση της παράνομης αυτής ενέργειας και καλούσαν όλα τα κράτη να μην την αναγνωρίσουν. Αποτέλεσμα, η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία, που δημιουργήθηκε το 1960.

Το ψευδοκράτος δεν έχει αναγνωριστεί από κανένα άλλο κράτος, εκτός από την Τουρκία.

Τριάντα ένα χρόνια πέρασαν από τότε και 40 χρόνια από την τουρκική εισβολή. Το κυπριακό ζήτημα εξακολουθεί να παραμένει κλασσική περίπτωση ωμής παραβίασης του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών αλλά και πολλών αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών. Συγχρόνως, αποτελεί διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής εδάφους κράτους-μέλους των ΗΕ και της ΕΕ από
ξένες δυνάμεις.

Οι φετινοί εορτασμοί στα Κατεχόμενα για την 31η επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους υπήρξαν ιδιαίτερα έντονοι, με συμμετοχή πολλών υψηλόβαθμων κυβερνητικών αξιωματούχων από τουρκικής πλευράς. Με εκπροσώπους από τη «μητέρα πατρίδα και εγγυήτρια χώρα, που επιθυμεί μια πολιτική διευθέτηση στην Κύπρο στη βάση της πολιτικής ισότητας δύο λαών», όπως αναφέρει η τουρκοκυπριακή πλευρά, μετέβησαν στα Κατεχόμενα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, ο πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Τζεμίλ Τσιτσέκ κ.ά. Ο πρώτος, μάλιστα, ανέφερε ότι η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι κατέβαλαν πάντα προσπάθεια για να βρεθεί λύση στο πολιτικό πρόβλημα στο νησί και επέρριψε την ευθύνη για τη μη επίτευξη αυτής στους Ελληνοκύπριους. Δεν παρέλειψε, δε, να τονίσει ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο κράτη και αυτή είναι μια πραγματικότητα που πρέπει να γίνει αποδεκτή….

Στο φύλλο της 16ης τρέχοντος, η τουρκική εφημερίδα «Cumhuriyet» αναφέρει ότι στη σχετική δεξίωση που δόθηκε για την 31η επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους παρευρέθησαν ο Στρατιωτικός Ακόλουθος της Σλοβακίας, ντυμένος πολιτικά, καθώς και διπλωμάτες από άλλες χώρες, όπως από το Πακιστάν, το Ιράν, το Μπαγκλαντές, την Αλβανία, το Αφγανιστάν, το Αζερμπαϊτζάν κ.ά. Αν οι πληροφορίες είναι αληθείς, η παρουσία των παραπάνω διπλωματών στην εν λόγω δεξίωση συνιστά σαφή παραβίαση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και ασφαλώς δεν συντελεί στην επίλυση του προβλήματος. Στην παρούσα, μάλιστα, συγκυρία, που υπάρχει η ωμή και κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου εις βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κατά συνέπεια, οι κυπριακές αρχές οφείλουν να προβούν σε ανάλογα διαβήματα και παραστάσεις, επισύροντας την κατάλληλη προσοχή φίλων και συμμάχων. Και φυσικά των ΗΕ.

Η ατμόσφαιρα έντασης, που δημιουργήθηκε με τη -διά του «Μπαρμπαρός»- προσβολή των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνεχίζεται. Ο τούρκος, μάλιστα, υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου συντηρεί το κλίμα αυτό, λέγοντας ότι στην περίπτωση που η Αθήνα, το Κάιρο και η Λευκωσία προχωρήσουν σε κοινή οριοθέτηση ΑΟΖ, τότε η χώρα του θα στείλει πολεμικά πλοία στην περιοχή για να αποτρέψει εξελίξεις που αντίκεινται στα συμφέροντά της.

Μέσα σε αυτό το κλίμα έντασης, ο κ. Ερντογάν δεν εδίστασε να μεταβληθεί σε καθηγητή της Ιστορίας. Προέβαλε την καινοφανή θεωρία ότι η Αμερική ανακαλύφθηκε από τους μουσουλμάνους και όχι από τον Κολόμβο! Έδωσε μάλιστα και συγκεκριμένα δείγματα των ιστορικών του γνώσεων, προσδιορίζοντας ότι «οι επαφές ανάμεσα στη Λατινική Αμερική και το Ισλάμ χρονολογούνται από τον 12ο αιώνα. Οι μουσουλμάνοι ανακάλυψαν την Αμερική το 1178, όχι ο Χριστόφορος Κολόμβος». Ο τούρκος Πρόεδρος επέμεινε ότι «μουσουλμάνοι ναυτικοί είχαν φθάσει στην Αμερική από το 1178. Ο Κολόμβος αναφέρει την ύπαρξη τζαμιού σε λόφο στις ακτές της Κούβας», ενώ εδήλωσε την προθυμία του να συμμετάσχει στην οικοδόμηση ενός τζαμιού στην ίδια τοποθεσία.

Σίγουρα ο κ. Ερντογάν δεν ανακάλυψε την Αμερική. Ούτε όμως και την οδό που οδηγεί σε ειρηνικές προσεγγίσεις, που θα μπορούσαν, μεταξύ άλλων, να
εξασφαλίσουν και την ειρηνική συμβίωσή του με τους γείτονες, όπως αυτός και ο κ. Νταβούτογλου ευαγγελίζοντο. Ο τρόπος που ανετράπη το δόγμα Νταβούτογλου περί «μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες» είναι δηλωτικός της άσκησης μιας εξωτερικής πολιτικής που μόνο προβλήματα δεν επιλύει.


Σχολιάστε εδώ