Η ΕΥΔΑΠ κοντά στους δήμους και τα νοικοκυριά

Σύμφωνα με την ΕΥΔΑΠ, ο δήμος ενημερώθηκε και κλήθηκε πολλές φορές για τη ρύθμιση των οφειλών του, ύψους 203.269,69 ευρώ, ουδέποτε όμως απάντησε επίσημα στις προτάσεις της εταιρείας οι οποίες ήταν εξαιρετικά ευνοϊκές και προέβλεπαν απαλλαγή από προσαυξήσεις ποσού ύψους 60.904,99 ευρώ, μειώνοντας το τελικό ποσό των οφειλών στα 142.364,70 ευρώ, και την εξόφλησή του σε 18 άτοκες μηνιαίες δόσεις. Πρέπει να σημειωθεί ότι έχει αποδείξει επανειλημμένως η ΕΥΔΑΠ, στη δύσκολη οικονομική κρίση που βιώνουν τα νοικοκυριά, ότι στέκεται αρωγός, εφαρμόζοντας κοινωνικό τιμολόγιο, αλλά και στήριξη στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (τρίτεκνες, πολύτεκνες, μονογονεϊκές οικογένειες και υπερήλικες), όπως επίσης και σε ιδρύματα φιλανθρωπικού χαρακτήρα.

***

Δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα των πολιτών…

Έντονη είναι η αντίδραση κύκλων της Περιφέρειας Αττικής στα όσα αναφέρει σχετικά με τη διαχείριση απορριμμάτων ο δήμαρχος Φαλήρου Δ. Χατζηδάκης στην απάντησή του σε επιστολή της Περιφερειακής Αρχής των αρχών Οκτωβρίου, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα μας. Αναρωτιούνται «αν δεν καταλαβαίνει ή αν κάνει ότι δεν καταλαβαίνει ο κ. δήμαρχος».

Επισημαίνουν ότι η επιστολή αφορούσε την ανάγκη ριζικής αλλαγής της φιλοσοφίας στη διαχείριση των απορριμμάτων και επιβεβαίωνε την πολιτική δέσμευση της ηγεσίας της περιφέρειας για την ανατροπή του σχεδίου των ΣΔΙΤ για τις τέσσερις μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων, ενώ τόνιζε την ανάγκη της άμεσης ενεργοποίησης των ΟΤΑ στην κατάρτιση τοπικών σχεδίων διαχείρισης. Να θυμίσουμε ότι ο κ. Χατζηδάκης είχε χαρακτηρίσει την επιστολή «γενικόλογη και αόριστη» και έθετε μια σειρά θεμάτων, όπως το ποιο θα είναι το νέο αποκεντρωμένο σύστημα, ποιο το χρονοδιάγραμμα και ποιοι οι πόροι. Η περιφέρεια αντιτείνει ότι, ως έμπειρος αυτοδιοικητικός, ο κ. Χατζηδάκης γνωρίζει καλά πώς λειτουργεί ο περιφερειακός σχεδιασμός διαχείρισης αποβλήτων και ότι η νέα Περιφερειακή Αρχή δεν μπορεί, πριν καν ξεκινήσει η διαδικασία αναθεώρησής του, να προκαταλάβει τα αποτελέσματα και να μιλήσει επιπόλαια και ανεύθυνα για συγκεκριμένους χώρους επεξεργασίας και τελικής διάθεσης.

Τονίζεται ότι οι σχεδιασμοί, με τις διαδικασίες που φαντάζεται ο κ. δήμαρχος, απέτυχαν παταγωδώς, γιατί εξυπηρετούσαν άλλα συμφέροντα και όχι των πολιτών, ενώ κυριαρχούνται από μια τριτοκοσμική και ξεπερασμένη αντίληψη για τη διαχείριση των απορριμμάτων, κόντρα στις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις της προδιαλογής, της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης. Για την ηγεσία της Περιφέρειας Αττικής η στόχευση τέτοιων τοποθετήσεων είναι φανερή, και αυτή είναι η διαιώνιση του αποτυχημένου status quo διαχείρισης σύμμεικτων απορριμμάτων με τελικό αποδέκτη τη Φυλή, την οποία η Επιτροπή Αναφορών της Ευρωβουλής μόλις την περασμένη άνοιξη χαρακτήρισε «μνημείο περιβαλλοντικού χάους, αρρώστιας και ανθρώπινου πόνου».


Σχολιάστε εδώ