Εθνική ανάγκη η επανασύσταση της Διακομματικής Επιτροπής για τη Θράκη
Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας εντάσσεται η ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη, την οποία και διοργανώνει στις 11 Δεκεμβρίου η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων, με την παρουσία των θρακικών σωματείων στις ΗΠΑ και ομογενειακών οργανώσεων.
Πριν από δύο εβδομάδες περίπου, η «υπόθεση Θράκη» συζητήθηκε σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Λέσχη Αστυνομικών στη Θεσσαλονίκη, την οποία παρακολούθησαν μαθητές από σχολεία της συμπρωτεύουσας. Αντίστοιχη εκδήλωση διοργάνωσε το τμήμα των ΑΧΕΠΑΝΣ στην Κομοτηνή, την περασμένη Κυριακή, ενώ στις 17 Δεκεμβρίου εκδήλωση για τη Θράκη θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, την οποία διοργανώνουν η Ένωση Κομοτηναίων και διάφοροι θρακικοί σύλλογοι στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων. Ομιλητής αυτών των εκδηλώσεων είναι ο ίδιος ο Ευριπίδης Στυλιανίδης. Η ενημερωτική εκστρατεία που ξεκίνησε ο βουλευτής Ροδόπης με τους συνεργάτες του έχει στόχο να γίνει γνωστό, εντός και εκτός των τειχών, το μοντέλο της ανοιχτής δημοκρατικής κοινωνίας που έχει εδραιωθεί στη Θράκη, ένα μοντέλο, που, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης αλλά και των διεθνών γεγονότων, κινδυνεύει να αποδομηθεί.
Ο βουλευτής χτύπησε το πρώτο «καμπανάκι» το βράδυ των ευρωεκλογών, μετά τα ποσοστά που συγκέντρωσε το ακραίο κόμμα DEB σε Ροδόπη και Ξάνθη, καλώντας το κόμμα του, την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να λάβει άμεσα μέτρα για τη Θράκη, που εξαιτίας της οικονομικής κρίσης έχανε σιγά σιγά όλα εκείνα τα αναπτυξιακά και οικονομικά χαρακτηριστικά που είχε κατακτήσει κατά το «φωτεινό διάστημα» 2005-2009. Ο κ. Στυλιανίδης είχε χαρακτηρίσει επιτακτική ανάγκη την επανασύσταση της διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη και για τον λόγο αυτό είχε συναντήσει, λίγες μέρες μετά, τον πρόεδρο της Βουλής κ. Μεϊμαράκη, στον οποίο κατέθεσε το σχετικό αίτημα, συνοδεύοντάς το με μια σειρά προτάσεων για την ανάταση του κοινωνικού, οικονομικού και αναπτυξιακού προφίλ στην περιοχή.
Η εκστρατεία ενημέρωσης, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, έρχεται σε μια περίοδο που η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει την ακραία οργάνωση ISIS και εξυπηρετεί τρεις στόχους.
«Ο πρώτος στόχος είναι να ενημερωθούν Έλληνες και ξένοι για το τι έχει συντελεστεί εδώ στη Θράκη για την προστασία των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων και γιατί το μοντέλο αυτό που έχτισε η Ελλάδα στις σχέσεις χριστιανών και μουσουλμάνων είναι επιτυχές. Είναι σημαντικό αυτό να παρουσιαστεί τώρα που αντιμετωπίζουμε τον πόλεμο με την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε (ISIS), ώστε να δείξουμε ότι αντίπαλος της Δημοκρατίας δεν είναι όλος ο ισλαμικός κόσμος, αλλά είναι κάποιοι ακραίοι φονταμενταλιστές, οι οποίοι μετέρχονται όλων αυτών των απάνθρωπων μεθόδων προκειμένου να περάσουν την πολιτική τους. Το μοντέλο το ελληνικό στη Θράκη δεν γέννησε μαχητές του ISIS, αλλά μια φιλήσυχη μουσουλμανική μειονότητα», τόνισε ο κ. Στυλιανίδης.
Ο δεύτερος στόχος της εκστρατείας είναι η ευαισθητοποίηση τόσο της ομογενειακής κοινότητας όσο και της Ελληνικής Πολιτείας για την περιοχή. «Αυτή τη στιγμή στη Θράκη συντελούνται δημογραφικά εγκλήματα», σημείωσε. «Μεγάλο μέρος του πληθυσμού, λόγω της ανεργίας και της υποανάπτυξης, εγκαταλείπει την περιοχή, με αποτέλεσμα να στρεβλώνεται, να κλονίζεται, να διαταράσσεται η ισορροπία μεταξύ των σύνοικων στοιχείων, κάτι που ανοίγει ορέξεις σε εθνικιστικούς κύκλους», επεσήμανε.
«Ο τρίτος στόχος», όπως είπε, «είναι να αναδείξουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα αυτής της περιοχής για την προσέλκυση επενδύσεων και την επίτευξη ουσιαστικής ανάπτυξης που θα γεννά θέσεις εργασίας και θα αντιμετωπίζει την ανεργία. Τριπλός σκοπός και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Την ίδια ώρα προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε όχι μόνο την Ελληνική Πολιτεία αλλά και την τοπική κοινωνία, η οποία είναι και το μεγάλο θύμα οποιασδήποτε αρνητικής εξέλιξης ή ο μεγάλος ωφελημένος, εάν τα πράγματα πάνε καλά», υπογράμμισε ο κ. Στυλιανίδης.