Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο

Η δημοσιογραφική αυτή έρευνα εντόπισε περίπου 1.000 μεγάλες εταιρείες που είχαν συνάψει συμφωνίες ευνοϊκής φορολογικής μεταχείρισης και κέρδιζαν δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο. Όμως, τεράστια έκταση φοροδιαφυγής διαπιστώνεται και στην ίδρυση offshore επιχειρήσεων με έδρα το Λουξεμβούργο και χωρίς έλεγχο του «πόθεν έσχες» και της επαγγελματικής δραστηριότητας των ιδρυτών των εταιρειών αυτών. Έτσι ξεπλένονταν τεράστια ποσά «μαύρου χρήματος». Και η γνωστή βρετανική εφημερίδα «Guardian», δημοσιεύοντας προ ημερών τα πορίσματα της έρευνας, παρατήρησε χαρακτηριστικά ότι η συγκάλυψη της φοροδιαφυγής στη χώρα του κ. Γιούνκερ γινόταν σε «βιομηχανική κλίμακα». Τα πορίσματα της έρευνας αυτής έδωσαν αφορμή να ξεσηκωθούν οι ευρωβουλευτές των αριστερών και κεντροαριστερών κομμάτων (πλην των Σοσιαλιστών βεβαίως, βεβαίως) και σκέπτονται να υποβάλουν στην Ευρωβουλή πρόταση μομφής κατά του προέδρου της Κομισιόν κ. Γιούνκερ. Να δούμε την κατάληξη. Πάντως ο κ. Γιούνκερ, σε δήλωσή του μετά την κίνηση των αριστερών ευρωβουλευτών, μας είπε ότι η φορολογική Αρχή της χώρας του είναι ανεξάρτητη υπηρεσία. Και η κυβέρνηση δεν μπορεί, άραγε, να ελέγχει τη δραστηριότητά της; Πολύ τραγικά μας τα λέει ο κ. πρόεδρος της Κομισιόν. Οι εταιρείες βέβαια κέρδισαν από τη φοροδιαφυγή. Οι φορολογικές Αρχές από «φιλανθρωπία» ευεργέτησαν τους μεγάλους φοροφυγάδες και μάλιστα πολίτες ξένων χωρών; Η διαφθορά σε όλο της το μεγαλείο. Και ο κ. Γιούνκερ δηλώνει αθώος. Ναι, μπορεί να είναι αθώος, όχι όμως και ανεύθυνος.

2. Τα πρόσφατα στοιχεία για την εξέλιξη της οικονομίας των ΗΠΑ δείχνουν ότι η οικονομική πολιτική που εφάρμοσε η κυβέρνηση του Προέδρου Ομπάμα και η Κεντρική Τράπεζα της χώρας (η FED) οδήγησαν στην αναθέρμανση τη μεγαλύτερη οικονομία. Η ισοτιμία του δολαρίου βελτιώθηκε και παρέμεινε προς το παρόν το μοναδικό στήριγμα του παγκόσμιου νομισματικού συστήματος. Η ανεργία μειώθηκε αισθητά και φέτος θα έχει η οικονομία υψηλό ρυθμό ανάπτυξης. Το δημοσιονομικό έλλειμμα παρουσιάζει σημαντική πτώση, που σημαίνει και περιορισμό των δανειακών αναγκών του Αμερικανικού Δημοσίου. Η αύξηση του ΑΕΠ, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, φέτος θα φτάσει στο 4% περίπου. Το δημοσιονομικό έλλειμμα περιορίστηκε στο 2,8% του ΑΕΠ, δηλαδή στο χαμηλότερο ποσοστό των 45 τελευταίων ετών. Το σχεδόν μηδενικό επιτόκιο του δολαρίου ευνόησε την αναπτυξιακή-επενδυτική δραστηριότητα, γεγονός που προκάλεσε και τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης. Και παρά αυτή την οικονομική άνθιση, που θα την ζήλευαν τα κράτη της Ευρωζώνης, οι αμερικανοί ψηφοφόροι καταδίκασαν σε βαριά ήττα τον Πρόεδρο Ομπάμα στις ενδιάμεσες εκλογές ανανέωσης του Κογκρέσου. Οι ρεπουμπλικάνοι αντίπαλοι του Ομπάμα κέρδισαν άνετη πλειοψηφία στα νομοθετικά σώματα, κάτι που θα δυσκολέψει σε μεγάλο βαθμό το κυβερνητικό έργο.

3. Ο ΟΟΣΑ είχε την πρωτοβουλία να συντάξει μια συμφωνία για την κατάργηση του τραπεζικού απορρήτου, υπό όρους βέβαια. Τα κράτη-μέλη του υπέγραψαν τη συμφωνία αυτή και συμφώνησαν στους όρους άρσης του απορρήτου, εκτός από την Ελβετία. Το οικονομικό καθεστώς της Ελβετίας στηρίζεται περισσότερο στις ξένες καταθέσεις. Η Ελβετία και το Λουξεμβούργο αποτελούν τους παράδεισους που εξασφαλίζουν το «μαύρο» χρήμα που προέρχεται από φοροδιαφυγή ή παράνομες δραστηριότητες. Για να εξασφαλιστεί αυτή η ασυδοσία του «μαύρου» χρήματος, η Ελβετία έχει κηρύξει ουδετερότητα και δεν λαβαίνει μέρος στις πολιτικές εξελίξεις της Ευρώπης. Το μόνο μέτρο που έλαβε το ελβετικό τραπεζικό σύστημα ήταν να αποστείλει επιστολή στους πελάτες-καταθέτες, με την οποία τους ζητάει η τράπεζα να επιβεβαιώσουν επισήμως ότι είναι φορολογικά συμμορφωμένοι. Και με τον τρόπο αυτό βασικά οι ελβετικές τράπεζες επιδιώκουν να έχουν στα χέρια τους στοιχεία ότι οι καταθέσεις δεν αποτελούνται από «μαύρο» χρήμα, αλλά από νόμιμο. Και με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζουν και τη μακροχρόνια διάρκεια των ξένων καταθέσεων.


Σχολιάστε εδώ