Ανεβάζουν το… κασέ τους!

Πέραν της πάγιας άρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η ΔΗΜΑΡ έχουν αποφασίσει ήδη να μην ψηφίσουν το πρόσωπο που θα προταθεί για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα. Όσο για τους ανεξάρτητους βουλευτές, οι περισσότεροι αποφεύγουν, για ευνόητους λόγους, να δημοσιοποιήσουν τις προθέσεις τους, αλλά και όσοι το κάνουν στην πλειονότητά τους τοποθετούνται αρνητικά και προκρίνουν τη λύση των πρόωρων εκλογών.

Κυβερνητικοί παράγοντες υποστηρίζουν ότι προϊόντος του χρόνου και όσο πλησιάζουμε στην Προεδρική εκλογή το σκηνικό θα αλλάζει και στο τέλος θα διαμορφωθεί η αναγκαία πλειοψηφία. Χαρακτηρίζουν μάλιστα… λογικές και αναμενόμενες τις περιπτώσεις βουλευτών που τους θεωρούσαν περίπου σίγουρους, αλλά τις τελευταίες ημέρες εμφανίζονται αρνητικοί. «Θέλουν να αποφύγουν τις ισχυρές πιέσεις που θα δεχθούν αν δηλώσουν από τώρα “ναι”», επισημαίνουν κυβερνητικοί παράγοντες. Πέρα από αυτό, υπάρχει και ο κίνδυνος της «ρετσινιάς» που μπορεί να τους κολλήσουν είτε από τον ΣΥΡΙΖΑ είτε από τους Ανεξάρτητους Έλληνες – ότι, δηλαδή, «εξαγοράσθηκαν» από την κυβέρνηση. Δίνουν, ωστόσο, και μια πιο ακραία εξήγηση για τη στάση ορισμένων, μεμονωμένων βουλευτών: «Το κάνουν για να ανεβάσουν το κασέ τους», λένε χαρακτηριστικά, και δεν αναφέρονται σε οικονομικής φύσεως ανταλλάγματα.

Με τα σημερινά δεδομένα και μετά την προσθήκη του ανεξάρτητου Χρ. Αηδόνη -δήλωσε ευθέως ότι θα ψηφίσει για Πρόεδρο- το μέτωπο της πλειοψηφίας αριθμεί 156 βουλευτές. Κατά συνέπεια, αναζητούν άλλους 24, το λιγότερο, προκειμένου να εκλεγεί ο διάδοχος του Κ. Παπούλια και να αποτραπεί το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Ενδεικτικό τού πόσο δύσκολη είναι η αποστολή που πρέπει να φέρει σε πέρας η κυβερνητική πλειοψηφία είναι το ότι πρέπει να κινηθεί πέραν των ορίων των ανεξάρτητων βουλευτών (22 τον αριθμό). Ακόμη κι αν εκείνοι ψήφιζαν μαζικά, κάτι που δεν είναι εφικτό, δεν θα αρκούσαν και ως εκ τούτου η κυβέρνηση πρέπει να αναζητήσει στηρίγματα από τον χώρο της ΔΗΜΑΡ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Τόσο, όμως, από το μέτωπο των ανεξάρτητων όσο και από αυτό των δύο κομμάτων τα μηνύματα μόνο αισιοδοξία δεν προκαλούν.

Από τους 22 ανεξάρτητους 6 έχουν ήδη ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν: οι Π. Τατσόπουλος, Ρ. Μακρή, Γ. Παραστατίδης, Οδ. Βουδούρης, Θ. Τζάκρη, Μ. Μπόλαρης και Χρ. Γιαταγάνα. Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι σε αντίθετη κατεύθυνση θα κινηθούν σίγουρα οι Σπ. Λυκούδης, Γρ. Ψαριανός, Β. Οικονόμου, Κ. Μάρκου, Β. Πολύδωρας, Γ. Νταβρής, Μ. Ιατρίδη, Κ. Γιοβανόπουλος, Γ. Κασαπίδης και Ι. Κουράκος. Αδιευκρίνιστη είναι μέχρι τώρα η στάση που θα τηρήσουν οι Π. Μουτσινάς, Μ. Ανδρουλάκης και Β. Καπερνάρος.

Οι πληροφορίες είναι αντικρουόμενες. Χωρίς να το λένε ευθέως, στην κυβέρνηση ποντάρουν και στις ψήφους των 2 πρώην Χρυσαυγιτών Στ. Μπούκουρα και Χρ. Αλεξόπουλου, παρά την αίσθηση που θα προκαλέσει ενδεχόμενη «προσχώρησή» τους στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Στο Μέγαρο Μαξίμου ευελπιστούν και σε ψήφους από βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων και στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους μιλούν για τουλάχιστον πέντε. Την… αρχή έκανε ο Π. Μελάς, ο οποίος κόντρα στην επίσημη απόφαση του κόμματος δήλωσε ότι, αν συμφωνεί με το πρόσωπο που θα προταθεί, θα ψηφίσει. Στην κυβέρνηση υπολογίζουν ότι στον δρόμο που άνοιξε ο κ. Μελάς θα βαδίσουν ακόμη οι Π. Χαϊκάλης και Έλ. Κουντουρά, αν και δηλώνουν ευθέως και κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν, ενώ παράλληλα αφήνουν αιχμές εναντίον του κ. Μελά. «Αν στις δημοσκοπήσεις του Ιανουαρίου δουν ότι το κόμμα δεν μπαίνει στη Βουλή, θα αλλάξουν στάση», υποστηρίζουν από τη Λ. Συγγρού. Πληροφορίες, πάντως, από στελέχη των Ανεξάρτητων Ελλήνων αναφέρουν ότι από τους 13 βουλευτές που έχει το κόμμα, οι 9 τουλάχιστον θα κινηθούν ως «μπλοκ» και δεν θα ψηφίσουν για Πρόεδρο.


Σχολιάστε εδώ