«Ανάσα» για τα μαγαζιά του Μικρολίμανου

Η «θηλιά» για τους καταστηματάρχες είχε… σφίξει όταν η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής αποφάσισε την άμεση κατεδάφιση των κατασκευών που είχαν κάνει στους χώρους μπροστά από τα μαγαζιά τους κάτω από τον παραλιακό δρόμο του Μικρολίμανου, επειδή ο χώρος θεωρείται αιγιαλός. Αυτό θα σήμαινε την πλήρη νέκρωση του πιο «ζωντανού», από τουριστικής άποψης, «κομματιού» της πόλης και, βέβαια, την πλήρη απαξίωση των μαγαζιών, αφού αυτό που… πουλάνε είναι η παραλία και τα καθίσματα δίπλα στη θάλασσα. Σε περίπτωση, δε, που τα μαγαζιά κλείσουν, θα μείνουν στον δρόμο και οι εργαζόμενοι σ’ αυτά, που είναι πάνω από 200. Έτσι, όλοι στο Μικρολίμανο τις τελευταίες μέρες ήταν… στο πόδι! Η τροπολογία Αρβανιτόπουλου σίγουρα δεν λύνει το πρόβλημα, αλλά δίνει ανάσα. Προβλέπει ότι τα καταστήματα που εδρεύουν στην «Ακτή Κουμουνδούρου» στο Μικρολίμανο και διατηρούν κατασκευές στον αιγιαλό θα τις διατηρήσουν μέχρι να εγκριθούν οι μελέτες ανάπλασης της περιοχής, που δεν έχουν εγκριθεί με υπαιτιότητα της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής. Η τροπολογία Αρβανιτόπουλου, προς αποφυγή της διαιώνισης της υφιστάμενης κατάστασης, αναφέρει πως εντός αποκλειστικής προθεσμίας 12 μηνών οι αρμόδιες υπηρεσίες οφείλουν να προχωρήσουν στην οριστική έγκριση των σχετικών μελετών αναπλάσεως αλλά και οι επιχειρήσεις να έχουν προχωρήσει στη μεταστέγαση των δραστηριοτήτων τους.

***

Το… πλιάτσικο «πήγαινε σύννεφο» στον δήμο

Αίσθηση προκάλεσε στον Πειραιά, και όχι μόνο, η αποκάλυψη ότι… αγνοούνται πάνω από 180 πίνακες ανυπολόγιστης αξίας που είχε δωρίσει ο Αλέξανδρος Ζαχαρίου στον δήμο. Βέβαια, κανένας πλέον δεν ελπίζει ότι μπορεί να βρεθεί έστω και ένας πίνακας, όμως παλαιοί δημοτικοί σύμβουλοι, που έζησαν γεγονότα και καταστάσεις, έσπευσαν να μας πουν ότι από το 1966 και εντεύθεν στον Πειραιά έγινε ένα μεγάλο… πλιάτσικο. Γιατί δεν είναι μόνο οι πίνακες που εκλάπησαν. Ο Ζαχαρίου, εκτός των 220 πινάκων (τον αριθμό των οποίων επιβεβαιώνει και δημοσίευμα αθηναϊκής εφημερίδας τον Δεκέμβρη του 1997), άφησε στον δήμο 48.525 μετοχές της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ, σειρά σπάνιων γραμματοσήμων, τιμαλφή και κοσμήματα, χρυσά και αργυρά νομίσματα, αντίκες από την Αγγλία και τη Γαλλία, σπάνιες εκδόσεις βιβλίων κ.λπ. Κάποια από τα κειμήλια αυτά λέγεται ότι εκποιήθηκαν και άλλα ότι τα αγόρασε η Εθνική Τράπεζα. Χρήσιμο θα ήταν να γίνει μια έρευνα. Λέγεται ότι πολλοί από τους αγνοούμενους πίνακες βρίσκονταν στην αίθουσα συνεδριάσεων και στο γραφείο διοίκησης της εταιρείας ΤΙΤΑΝ και πέρασαν όλοι στα χέρια των ιταλών της Καλτσεστρούτσι όταν αγόρασε όλο το συγκρότημα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα που προαναφέραμε, το 1974 έγινε εκποίηση χρεογράφων που είχε κληρονομήσει ο δήμος από τον Αλ. Ζαχαρίου, χωρίς την απαραίτητη όμως έγκριση του υπουργείου Οικονομικών. Πλιάτσικο, όμως, είχε γίνει και με τα χρυσά σκεύη της βίλας Δηλαβέρη. Τι έγινε όλος εκείνος ο θησαυρός, κανένας δεν γνωρίζει. Κάποια μόνο σερβίτσια από πορσελάνη και χρυσό βρέθηκαν επί Μιχαλολιάκου «χτισμένα» μέσα σε «τυφλούς» χώρους του δημαρχιακού μεγάρου!

Δυστυχώς, το πλιάτσικο δεν έχει… τέλος σ’ αυτή την πόλη. Ό,τι έβρισκαν κάποιοι το άρπαζαν. Ή το… χάριζαν, για δικούς τους λόγους. Όπως την τηλεοπτική συχνότητα TV PLUS που είχε ο Δήμος Πειραιά, ο πρώτος και μοναδικός δήμος της χώρας που είχε αποκτήσει συχνότητα, η οποία… χάθηκε ξαφνικά. Και εκπέμπει σήμερα απ’ αυτή γνωστό τηλεοπτικό κανάλι. Δεν ψάχνουμε να βρούμε… ψύλλους στ’ άχυρα, απλά αναφέρουμε κάποια πράγματα όπως μας μεταφέρθηκαν, για να έχουν γνώση οι φύλακες.

***

// Ξαφνική επίσκεψη στο κεντρικό κατάστημα ΙΚΑ του Πειραιά, που στεγάζεται στο Μέγαρο του Επικουρικού Ταμείου Μετάλλου και στο παράρτημα της οδού Βενιζέλου, έκανε την περασμένη Τετάρτη ο διοικητής του Ιδρύματος Ροβέρτος Σπυρόπουλος. Ενημερώθηκε από τη διευθύντρια Βάνα Αργυροπούλου και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες για τα τεκταινόμενα στον Πειραιά και έμεινε ικανοποιημένος από το έργο που γίνεται και από το επίπεδο εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων, τηρουμένων πάντα των αναλογιών, μια και οι υπάλληλοι είναι ελάχιστοι και ο κόσμος πολύς. Το σημαντικό είναι ότι ο κ. Σπυρόπουλος δήλωσε ότι θα έρθει σε επαφή με τον δήμαρχο του Πειραιά για την αξιοποίηση του οικοπέδου του ΙΚΑ απέναντι από το Παλαιό Ταχυδρομείο. Όπως είπε, στόχος του είναι να κατασκευασθεί ένα κτίριο που θα στεγάσει όλες τις υπηρεσίες του ΙΚΑ στον Πειραιά.

// Το ‘πε και το ‘κανε ο Β. Μαρινάκης. Αμέσως μετά την εκλογή του συνδυασμού «Πειραιάς-Νικητής» και την ανάληψη της δημαρχίας από τον Γ. Μώραλη, είχε πει ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να δείξει στους Πειραιώτες πόσο δίκιο είχαν που τον ψήφισαν. Ήδη, λοιπόν, με χορηγία της ΠΑΕ Ολυμπιακός, όλα τα ΚΑΠΗ θα έχουν μέχρι το τέλος του χρόνου δωρεάν αναψυκτικά και εκδρομές, ενώ σε κάθε Διαμέρισμα θα δημιουργήσει μια νέα παιδική χαρά ή θα αναπλάσει όσες δεν είναι σε καλή κατάσταση. Επίσης, όλος ο Πειραιάς θα στολιστεί διακριτικά για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, πάλι με χορηγία της ΠΑΕ, ενώ ξεχωριστός στολισμός με δέντρα και λαμπιόνια θα γίνει και σε κάθε Δημοτικό Διαμέρισμα!

// Ομόφωνα αντιτίθενται Δήμος και κάτοικοι της Ύδρας στην παραχώρηση του λιμανιού μέσω ΤΑΙΠΕΔ. Αυτό έγινε απολύτως σαφές στις επαφές του αντιπεριφερειάρχη Νήσων Παναγιώτη Χατζηπέρου με το σύνολο των θεσμικών φορέων αλλά και με κατοίκους της νήσου.

// Εκπαιδευτικό πρόγραμμα θεατρικού παιχνιδιού με θέμα «Ήχοι – Μύθοι – Παραμύθι» πραγματοποιείται στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου Πειραιά για τη σχολική χρονιά 2014-2015, σε συνεργασία με παιδαγωγό θεάτρου – θεατρικού παιχνιδιού και βιωματικής εκπαίδευσης διαμέσου των τεχνών. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα διαρκέσει έως τον Ιούνιο του 2015 και θα περιλαμβάνει μηνιαίες συναντήσεις διάρκειας μίας ώρας σε ομάδες των 15 παιδιών.

// Το διαφορετικό πρόσωπο της νέας Δημοτικής Αρχής υπογράμμισε, μιλώντας στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης. Στη συζήτηση θεμάτων προ ημερήσιας διάταξης, ο πρώην δήμαρχος -και ως τώρα επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας- Β. Μιχαλολιάκος είπε ότι είναι φυσικό να μην προχωρούν κάποια θέματα που είχε ξεκινήσει ο ίδιος επειδή ο νυν δήμαρχος δεν έχει την απαιτούμενη εμπειρία για να τα συνεχίσει. Ο Γ. Μώραλης… σήκωσε το γάντι και απάντησε ότι η εμπειρία και η χρησιμότητά της είναι κάτι υποκειμενικό. Για παράδειγμα, όπως είπε, αν ένας τοπικός άρχων θεωρεί εμπειρία να λέει ότι έκανε 100 έργα και να έχουν γίνει 25 ή 19, για μένα δεν είναι εμπειρία. Ή, μάλλον, απαιτεί εμπειρία να παρουσιάζεις τα πράγματα όπως θέλεις. Αντίθετα, τόνισε, αν κάποιος έχει επιτύχει στον τομέα του και μεταφέρει την εμπειρία του αυτή στον δήμο, τότε αυτή η εμπειρία είναι χρήσιμη γιατί δίνει στον δήμο τη δυνατότητα να αποκτήσει δεξιότητες και προοπτικές που αγνοούσε.

// Πρόγραμμα προληπτικής εξέτασης 9.500 βρεφών και νηπίων που φιλοξενούνται στους βρεφονηπιακούς σταθμούς των Δήμων Πειραιά, Κερατσινίου, Νίκαιας, Χαϊδαρίου, Αγίας Βαρβάρας, Κορυδαλλού, Πετρούπολης, Καματερού, Ιλίου, Αιγάλεω και Περιστερίου ξεκινάει από τις αρχές του νέου χρόνου το Αττικό Νοσοκομείο. Η πειραιώτισσα διοικήτρια του νοσοκομείου Ευαγγελία Γιαννακάκου, σε συνεργασία με το επιστημονικό προσωπικό και τους δημάρχους, έχει καταρτίσει ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα που θα καλύψει μια μεγάλη γκάμα βρεφών και νηπίων από τις πιο λαϊκές γειτονιές του Λεκανοπεδίου.


Σχολιάστε εδώ