Όχι εφησυχασμοί…

Θέμα της εκδήλωσης «Εθνική Άμυνα: προβλήματα, προτάσεις». Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν πολλοί πολίτες, εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, δημοσιογράφοι, απόστρατοι αξιωματικοί, μεταξύ των οποίων ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ, η παρουσία του οποίου χαιρετήθηκε ιδιαίτερα θερμά λόγω και του γεγονότος ότι όντας εν υπηρεσία προτίμησε να παραιτηθεί παρά να δεχθεί παρεμβάσεις στο έργο του.

Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν: Ο αντιστράτηγος ε.α. Δ. Θεοδωρίτσης, ο αντιναύαρχος ε.α. Νίκος Κρυονερίτης και ο υποστράτηγος ε.α. Νίκος Τόσκας. Και οι τρεις ομιλητές -μέλη του ΠΡΑΤΤΩ- έχουν μακρά πείρα από προϋπηρεσία σε ακριτικές μονάδες και σε επιτελικές και διεθνείς θέσεις (ΝΑΤΟ). Τον συντονισμό είχε ο πρέσβης ε.τ. Χρήστος Θ. Μπότζιος.

Κοινή συνισταμένη των επισημάνσεων των τριών ομιλητών ήταν ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις διαθέτουν,
έναντι των τουρκικών, ικανή αποτρεπτική ισχύ, αλλά προέχει η πολιτική βούληση των εκάστοτε κυβερνήσεων, η οποία δεν εκδηλώθηκε όπως θα άρμοζε κατά τα
τελευταία γεγονότα σε Κύπρο και Αιγαίο.

Ιδιαίτερα υπογράμμισαν την έλλειψη ενός μόνιμου θεσμικού οργάνου στρατηγικού σχεδιασμού ενώ από έναν ομιλητή προτάθηκε η θέσπιση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας κατά το πρότυπο άλλων χωρών, όπως των ΗΠΑ, Γαλλίας, Ρωσίας, Τουρκίας κ.ά. Τονίστηκε, επίσης, η ανάγκη δημιουργίας υπερκομματικού αμυντικού σχεδιασμού όπως και η απόκτηση ενεργότερου ρόλου από την Επιτροπή Άμυνας της Βουλής.

Δεν έμειναν χωρίς σχολιασμό και τα προσωπικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ένστολοι στην καθημερινή τους ζωή από την οικονομική κρίση. Υπογραμμίστηκε επίσης η υποβάθμιση ή εξαφάνιση της πολεμικής βιομηχανίας της χώρας εξαιτίας των Μνημονίων. Επίσης εθίγη και το θέμα των εξοπλιστικών προγραμμάτων, ιδιαίτερα του Πολεμικού Ναυτικού, που σημειώνουν σοβαρές καθυστερήσεις.

Ομόφωνη ήταν η διαπίστωση ότι βασικός αντίπαλος είναι η Τουρκία, γι’ αυτό απαιτείται η απόκτηση μεγαλύτερης αμυντικής ευελιξίας στο Αιγαίο, αναπροσανατολισμός της
αμυντικής πολιτικής και προώθηση της συνεργασίας με Ισραήλ και Αίγυπτο. Τόσο από τους ομιλητές όσο και από τις παρεμβάσεις που ακολούθησαν, τονίστηκε ότι η τουρκική εισβολή στην Κύπρο το ’74 και τα επεισόδια των Ιμίων έχουν συντελέσει να αναπτυχθεί ένα κλίμα ηττοπάθειας στη χώρα μας. Από το 1974 και εντεύθεν δεν έχουν γίνει, όπως υπογράμμισε ένας εκ των
ομιλητών, ριζοσπαστικές αλλαγές στο Στράτευμα, αλλά στηριχθήκαμε σε εξοπλισμούς που εξυπηρετούν και τα οικονομικά συμφέροντα
άλλων χωρών.

Ο υποστράτηγος ε.α. Νίκος Τόσκας εξέφρασε την ευχή όπως μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ να αντιμετωπίσει τα θέματα της εθνικής άμυνας με πατριωτισμό και ρεαλισμό.

Σε γενική εκτίμηση, η όλη εκδήλωση προκάλεσε ζωηρό ενδιαφέρον, προβληματισμούς και σκέψεις, που καλό θα ήταν να τύχουν της δέουσας προσοχής από τους αρμοδίους. Ούτε έντονες ανησυχίες αλλά ούτε και εφησυχασμοί για την αμυντική ικανότητα της χώρας.

Η επόμενη θεματική εκδήλωση του ΠΡΑΤΤΩ θα γίνει στις 8 Δεκεμβρίου και θα έχει ως αντικείμενο την εξωτερική μας πολιτική.


Σχολιάστε εδώ