«Ψήνεται» ραντεβού Τσίπρα – Κουβέλη

Ο κ. Φώτης Κουβέλης ήταν αυτός που πρώτος, προ ημερών, δεν απέκλεισε δική του συμμετοχή σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, υπό τον όρο βεβαίως ότι οι πολιτικές επιλογές της θα ήταν της απολύτου εγκρίσεως της Δημοκρατικής Αριστεράς. «Αν η προοδευτική διακυβέρνηση προκύψει ως το αποτέλεσμα προγραμματικών συμφωνιών… προφανέστατα τότε συζητάμε τα πάντα», είπε χαρακτηριστικά. Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, διαπιστώνει κανείς ότι το επίκεντρο του ενδιαφέροντος εστιάζεται από δω και στο εξής στη δρομολόγηση της συνάντησης του Κουβέλη με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Αξιόπιστες πηγές διαβεβαιώνουν πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επικοινωνία ανάμεσα στα δύο γραφεία των πολιτικών αρχηγών, πλην όμως, όπως δηλώνει η ίδια πηγή στο «Π», «δεν αποκλείεται να υπάρξει το επόμενο διάστημα». Σ’ αυτό το πλαίσιο, η αναζωπύρωση του «φλερτ» των δύο δυνάμεων ερμηνεύεται από πολλά στελέχη της Αγίου Κωνσταντίνου ως «φυσικό επόμενο», υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι το κόμμα από το καλοκαίρι κιόλας είχε ανταποκριθεί στο «κάλεσμα» του ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας μέσω βουλευτών το «παρών» σε διάφορες εκδηλώσεις. Υπό αυτό το πρίσμα, δεν αποκλείεται να προηγηθεί μια προπαρασκευαστικού χαρακτήρα συνάντηση των αντιπροσωπειών ΔΗΜΑΡ – ΣΥΡΙΖΑ (όπως έγινε τον περασμένο Ιούλιο) και στη συνέχεια να ακολουθήσει η συνάντηση σε επίπεδο κορυφής.

Όσο για την πιθανότητα μιας προεκλογικής συνεργασίας με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Κουβέλης επαναλαμβάνει σε κάθε του δημόσια τοποθέτηση ότι το συνέδριο της ΔΗΜΑΡ αποφάσισε «την πολιτική και οργανωτική της αυτονομία και αυτοτέλεια». Ωστόσο βουλευτές του κόμματος δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο, όταν θα έρθει η ώρα των εκλογών, να αλλάξει η εκλογική τακτική. «Δεν μπορούμε να κατεβάσουμε ψηφοδέλτια έτσι στην παρούσα φάση και μ’ αυτά τα ποσοστά», λένε με νόημα στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους, αφήνοντας μ’ αυτό τον τρόπο να εννοηθεί ότι στο μέλλον μπορεί να ευδοκιμήσουν εναλλακτικές λύσεις πάσης φύσεως.

Τι ζήτησε ο Κουβέλης από τον Στουρνάρα

Οι τράπεζες οφείλουν να ενισχύσουν τη ρευστότητα και τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων και πολιτών, δήλωσε κατηγορηματικά ο Φώτης Κουβέλης, μετά τη συνάντηση που είχε την περασμένη Πέμπτη με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα.

Η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ είχε ζητήσει προ ημερών να ενημερωθεί σχετικά με τις αντοχές του τραπεζικού συστήματος -μετά τα stress tests-, για τα μέτρα ρευστότητας στην αγορά καθώς και για τη νέα σχέση με τους δανειστές, δεδομένου ότι οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε καθοριστικό στάδιο.

«Ο κ. Στουρνάρας μάς ενημέρωσε αναφορικά με την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος και εμείς εκείνο το οποίο υποστηρίξαμε και προτείναμε είναι ότι οι τράπεζες, μετά την επιτυχή έκβαση των stress tests, οφείλουν να ενισχύσουν τη ρευστότητα και τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων και πολιτών», δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, ακολουθώντας για πολλοστή φορά «γραμμή Τσίπρα».

«Πρέπει να σταματήσει να υπάρχει στη χώρα μας το λεγόμενο ολιγοπώλιο του τραπεζικού συστήματος», σημείωσε ο κ. Κουβέλης, για να συμπληρώσει πως είναι απαραίτητο να υπάρξει «η ακώλυτη, η χωρίς μεγάλους περιορισμούς παρουσία και άλλων χρηματοπιστωτικών τραπεζικών φορέων στην αγορά, πέραν των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, για να ενισχυθεί η ανάπτυξη».


Σχολιάστε εδώ