Χωρίς πυξίδα…
Σενάρια που ήρθε να ενισχύσει ο Β. Βενιζέλος με τη δήλωσή του ότι η συμφωνία με τους δανειστές θα είναι έτοιμη και θα παρουσιαστεί στον ελληνικό λαό πριν από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Οι δανειστές εμφανίζονται αδιάλλακτοι όσο ποτέ κι εκτός του ότι επιμένουν στην πλήρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί, εγείρουν και νέα ζητήματα που δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο τους χειρισμούς της κυβέρνησης. Όπως φάνηκε και στην υπόθεση με τις δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, όχι μόνο δεν πρόκειται να κάνουν πίσω, αλλά αδιαφορούν και για τις πολιτικές παρενέργειες. Από το Μέγαρο Μαξίμου εξακολουθούν να εκπέμπουν κλίμα αισιοδοξίας ότι έστω και δύσκολα θα υπάρξει συμφωνία μέσα στα αρχικά χρονικά πλαίσια – εντός του Δεκεμβρίου. «Βρισκόμαστε στο τέλος μιας μακράς κι επίπονης προσπάθειας», επισημαίνει ο Αντ. Σαμαράς. Κριτική σε υψηλούς τόνους συνεχίζει να ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλ. Τσίπρα να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι η πολιτική της οδηγεί τη χώρα στον Μεσαίωνα και ζητάει άμεσα εκλογές «λύτρωσης και αλλαγής». Παράλληλα διαμηνύει ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να δεχτεί οποιαδήποτε συμφωνία συνομολογήσει η κυβέρνηση με τους δανειστές.
«Βατερλώ»
Σε «βατερλώ» -πολιτικό και επικοινωνιακό- εξελίχθηκε για την κυβέρνηση η ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Κάτω από τις ασφυκτικές πιέσεις της «τρόικας» και λίγα 24ωρα μετά την ψήφιση της σχετικής διάταξης, το υπουργείο Οικονομικών αναγκάσθηκε να καταθέσει διορθωτική τροπολογία με την οποία εξαιρούνται από τις ρυθμίσεις με τις δόσεις ο ΕΝΦΙΑ και ο φόρος εισοδήματος. Στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ επικρατεί αναβρασμός ενώ σκληρή κριτική ασκούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι η κυβέρνηση είναι «εγκλωβισμένη στον μνημονιακό κατήφορο» και ότι με την απόφασή της να αποσύρει τη διάταξη ξεπερνάει τα όρια της γελοιότητας και της πολιτικής αναξιοπιστίας». Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έκαναν λόγο για «Βουλή της “τρόικας”» και «κοινοβουλευτική κατάντια», ενώ η ΔΗΜΑΡ τόνισε ότι «με λεονταρισμούς και μεγαλοστομίες δεν ασκείται πολιτική». Την ίδια στιγμή, πληροφορίες και δηλώσεις από κυβερνητικούς αξιωματούχους αναζωπύρωσαν τους φόβους για νέες μειώσεις στις συντάξεις μέσα από την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων. Στα πολλά μέτωπα που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση προστέθηκε ένα ακόμη, αυτό με τους δικαστικούς. Η απόφαση να «κουρευτούν» κατά 50% τα αναδρομικά προκάλεσε την οργή του κλάδου, με τις δικαστικές ενώσεις να καταγγέλλουν ότι με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση «τιμωρεί τους δικαστικούς λειτουργούς επειδή προβαίνει σε δικαστικές κρίσεις που δεν αρέσουν στην εκτελεστική εξουσία». Ενδεχόμενη πλήρης καταβολή των αναδρομικών θα έθετε σε κίνδυνο τους δημοσιονομικούς στόχους της χώρας για το 2014, εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας.
Αποκλιμάκωση
Στη σκιά των συνεχιζόμενων προκλήσεων της Άγκυρας η κυβέρνηση αποφάσισε να ορίσει για τις 5-6 Δεκεμβρίου τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος και Τουρκίας υπό την εποπτεία των πρωθυπουργών των δύο χωρών. Οι κ. Σαμαράς και Νταβούτογλου αναμένεται να έχουν και κατ’ ιδίαν συνάντηση. Στόχος της ελληνικής πλευράς η αποκλιμάκωση της έντασης στην ευρύτερη περιοχή. Στο μεταξύ, οι προκλήσεις της Άγκυρας συνεχίζονται τόσο στην Κύπρο, όπου οι γείτονες επιδιώκουν τη διακοπή των ερευνών για φυσικό αέριο στα όρια της ΑΟΖ, όσο και στην περιοχή του Αιγαίου, όπου τα τουρκικά πλοία πήραν εντολή να «ενεργοποιήσουν» τους κανόνες εμπλοκής. Κινήσεις που προδίδουν εκνευρισμό και αποδίδονται στη συμφωνία Ελλάδος-Κύπρου και Αιγύπτου για συνεργασία στον τομέα της ενέργειας. Την ίδια στιγμή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί την ηγεσία της Τουρκίας να αποφεύγει μονομερείς ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο την ηρεμία στην ευρύτερη περιοχή.
Δόγματα…
Στα ύψη το θερμόμετρο στον χώρο της Παιδείας, παραμονές της επετείου της 17ης Νοέμβρη, με την αστυνομία να έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού για την αποτροπή τυχόν επεισοδίων. Το κλίμα φορτίστηκε μετά τα επεισόδια στη Νομική και τις συγκρούσεις φοιτητών με άνδρες των ΜΑΤ που είχαν κληθεί από τις πρυτανικές αρχές. Η ένταση στα Πανεπιστήμια μεταφέρθηκε, όπως ήταν φυσικό, και στην πολιτική, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να κατηγορούν την κυβέρνηση για αυταρχισμό και ότι εφαρμόζει το δόγμα «νόμος και τάξη» για να «χτυπήσει» τις συλλογικές δράσεις. Από την πλευρά της η κυβέρνηση, διά των αρμοδίων υπουργών, διαμηνύει ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί και τονίζει ότι τα ΑΕΙ είναι χώρος μάθησης και όχι καταλήψεων.
Χέρι χέρι…
Σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση έχει περιέλθει ο Γ. Καρατζαφέρης μετά την αποκάλυψη ότι η Δικαιοσύνη ερευνά δύο offshore εταιρείες που συνδέονται με τον ίδιο αλλά και συγγενικά του πρόσωπα. Πόσω μάλλον που στις εν λόγω εταιρείες έχει κατατεθεί ποσό 1,6 εκατ. ευρώ, προερχόμενα από μίζες σχετικά με την προμήθεια των ελικοπτέρων Super Puma. Τις αμέσως επόμενες ημέρες η Βουλή θα απαντήσει στο αίτημα του Εισαγγελέα για το αν οι offshore έχουν δηλωθεί ή όχι στο «πόθεν έσχες» του κ. Καρατζαφέρη. Ο τελευταίος -που δήλωσε πλήρη άγνοια για την υπόθεση- αρχικά άφησε να εννοηθεί ότι σκόπευε να παραιτηθεί για να «διευκολύνει» το κόμμα του, αλλά στην πορεία άλλαξε άποψη και δήλωσε ότι δεν προτίθεται να εγκαταλείψει την αρχηγία. Απέδωσε, δε, σε πολιτικές σκοπιμότητες την ανακίνηση της όλης υπόθεσης.