Το τηλεφώνημα του Ψυχάρη στον Σαμαρά
Επιπλέον αποκλείεται να ενήργησε χωρίς τη σύμφωνη γνώμη ή την παρότρυνση του πατέρα του Στ. Ψυχάρη, ο οποίος, ως γνωστόν, είναι επικεφαλής του εκδοτικού συγκροτήματος. Κατά συνέπεια, η κίνησή του να παραιτηθεί από το βουλευτικό αξίωμα και να διαρρήξει κατά τρόπο οριστικό τις σχέσεις του με τη Νέα Δημοκρατία αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Ενδεχομένως δε να αποτελεί και το προοίμιο των επερχόμενων πολιτικών εξελίξεων.
Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, για να φτάσει ο Στ. Ψυχάρης στο σημείο να «γυρίσει την πλάτη» στον κ. Σαμαρά σημαίνει ότι έχει πειστεί πλέον πως ο πολιτικός χρόνος του σημερινού πρωθυπουργού τελειώνει, ότι οι πρόωρες εκλογές με αφορμή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι αναπόφευκτες και αναπότρεπτη η πολιτική αλλαγή με την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.
Τον απείλησε με διαγραφή!
Την παραμονή (Πέμπτη) της παραίτησής του από το βουλευτικό αξίωμα ο Ανδρ. Ψυχάρης είχε -αναφέρουν οι πληροφορίες- τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Σαμαρά, με τον οποίο πολύ συχνά μιλούσε. Η συνομιλία ήταν σε υψηλούς τόνους κι έκλεισε με την έμμεση απειλή του πρωθυπουργού περί διαγραφής. Ο κ. Ψυχάρης τού περιέγραψε το πολύ κακό κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μετά το «φιάσκο» με τη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και την οργή των βουλευτών κατά του υπουργού Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη. Ακόμη εξέφρασε στον πρωθυπουργό τους προβληματισμούς του σχετικά με την (ονομαστική) ψηφοφορία της επόμενης ημέρας (Παρασκευή), τονίζοντας ότι έχει συνειδησιακό πρόβλημα. «Το σκέφτομαι. Δεν ξέρω τι να κάνω». Η απάντηση του κ. Σαμαρά -λένε οι πληροφορίες- ήταν, κάνε, Ανδρέα, ό,τι νομίζεις, ό,τι σου πει η συνείδησή σου, επισημαίνοντας ότι όλα αυτά θα έχουν συνέπειες, δηλαδή ότι θα διαγραφεί αν καταψηφίσει την ανάκληση της ρύθμισης για τον ΕΝΦΙΑ και τον φόρο εισοδήματος, και του έκλεισε το τηλέφωνο. Κίνηση που πρόδιδε θυμό και προφανώς αιφνιδιάστηκε, δεν περίμενε τέτοια αντίδραση από τον Ψυχάρη, πέραν του ότι αυτόματα θα το συνέδεσε με τον πατέρα του και ότι θα πρέπει να αναμένει αλλαγή στάσης των εφημερίδων του Συγκροτήματος.
Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες, ο κ. Ψυχάρης ξαφνιάστηκε από τη συμπεριφορά του πρωθυπουργού και η αρχική του σκέψη ήταν να καταψηφίσει. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, θα προκαλούσε μείζον ζήτημα και αρκετοί θα έσπευδαν να του επιτεθούν κατηγορώντας τον ότι δημιουργεί πρόβλημα στην κυβέρνηση σε μια κρίσιμη περίοδο. Έτσι, αποφάσισε να υπερψηφίσει τη ρύθμιση και στη συνέχεια να υποβάλει την παραίτησή του. Το γεγονός ότι η σχετική γραπτή δήλωση διανεμήθηκε στους δημοσιογράφους αμέσως μετά το πέρας της ψηφοφορίας δείχνει ότι η απόφαση ήταν ειλημμένη κι έτσι είχε συνταχθεί και το κείμενο.
Από την πλευρά του το Μέγαρο Μαξίμου επιχείρησε να υποβαθμίσει τη σημασία της παραίτησης του κ. Ψυχάρη και να αμβλύνει τις αρνητικές εντυπώσεις. Συνεργάτες του πρωθυπουργού απέδιδαν την κίνησή του στο ότι στις επόμενες εκλογές δύσκολα θα επανεκλεγεί βουλευτής κι έτσι επέλεξε να κάνει «ηρωική έξοδο».