Στα ενδότερα των ομάδων

=Φυσικά και δεν ήταν η πρώτη επίθεση που δέχεται άνθρωπος της ελληνικής διαιτησίας. Όπως, όμως, υπογράμμιζαν φίλοι και συνάδελφοι του Ζωγράφου «το χτύπημα στον Χριστόφορο δεν ήταν μήνυμα, αλλά μια ξεκάθαρη απόπειρα ανθρωποκτονίας».

=Το πρώτο σοβαρό περιστατικό που καταγράφηκε με επίθεση σε διαιτητή εκτός αγωνιστικών χώρων είχε πρωταγωνιστή τον Φίλιππο Μπάκα. Μετά τους προπηλακισμούς του στον αγωνιστικό χώρο από ανθρώπους της ΑΕΚ για ένα αμφισβητούμενο πέναλτι υπέρ του Παναθηναϊκού στον τελικό του κυπέλλου το 1995, ο διαιτητής από τη Θεσσαλονίκη έπεσε θύμα ενέδρας στη λεωφόρο
Αλίμου.

=Είχαν περάσει δέκα μέρες από τον τελικό, όταν άγνωστοι ακινητοποίησαν το ταξί που μετέφερε τον Μπάκα στο αεροδρόμιο και έβγαλαν έξω τον διαιτητή, τον οποίο χτύπησαν με πρωτοφανή αγριότητα. Το βράδυ της ίδιας ημέρας έκανε τον γύρο του κόσμου η εικόνα του Μπάκα, μαυρισμένου από το ξύλο και «με το σλιπάκι σαν την Μπριζίτ Μπαρντό»,
όπως έλεγε παράγοντας της «Ένωσης».

=Το δεύτερο κρούσμα ήταν ακόμα πιο σοβαρό, καθώς στις 22 Ιουλίου 1999, δύο άγνωστοι με μοτοσυκλέτα πυροβόλησαν τον Γιάννη Σπάθα στη δεξιά κνήμη. Πρόκειται για τον άλλοτε κολλητό φίλο του Θωμά Μητρόπουλου και πατέρα του Ηλία Σπάθα, δηλαδή, του πειραιώτη ρέφερι που προκάλεσε ντόρο το τελευταίο διάστημα.

=Εκείνη η περίοδος ήταν μία από τις πλέον δύσκολες για τους διαιτητές και τους παράγοντες του χώρου. Ο εμπρησμός της επιχείρησης που διατηρούσε ο Γιώργος Δούρος σε κωμόπολη της Κορινθίας από τρεις
αγνώστους αποδόθηκε στο ποδόσφαιρο.

=Στα τέλη Οκτωβρίου του 2004 ο Αντώνης Μπαλάθρας ενημερώθηκε από τον αδερφό του ότι έγινε παρανάλωμα το μαγαζί αθλητικών ειδών που διατηρούσε στον Πύργο.

Ο τότε βοηθός διαιτητή είχε βρεθεί στο στόχαστρο των πάντων εξαιτίας μίας απόφασής του σε ένα ματς Ξάνθης – Ολυμπιακού.

=Πέρασαν κάποια χρόνια χωρίς ιδιαίτερα περιστατικά μέχρι που στις 13 Οκτωβρίου 2009 άγνωστοι έκαψαν τη μηχανή του βοηθού διαιτητή
Αντώνη Καρατζίκα έξω από γήπεδο του Γαλατσίου. Εκείνη την ημέρα διεξαγόταν αγώνας τοπικού πρωταθλήματος, αλλά όλοι συνέδεσαν το περιστατικό με αναμέτρηση της Σούπερ
Λίγκας.

=Άλλα δύο περιστατικά καταγράφηκαν την ίδια χρονιά. Στις 19 Οκτωβρίου τοποθετήθηκε
εκρηκτικός μηχανισμός σε μαγαζί με ορθοπεδικά είδη στον Βόλο, μόλις 30 μέτρα από την επιχείρηση που διατηρούσε ο Γιώργος Δαλούκας.

=Επειδή τα δύο μαγαζιά δραστηριοποιούνταν στον ίδιο τομέα, στην ΕΛΑΣ εκτίμησαν πως στόχος ήταν ο βολιώτης ρέφερι και απλά οι δράστες μπερδεύτηκαν και χτύπησαν το άλλο μαγαζί.

=Το άλλο περιστατικό είχε στόχο τον Απόστολο Αμπάρκιολη, ο οποίος δέχθηκε επίθεση στις 10 Δεκεμβρίου 2009 μέσα στο κατάστημα που εργαζόταν. Οι δύο δράστες τον χτύπησαν στο πρόσωπο και του είπαν να επισκεφθεί οφθαλμίατρο.

=Ακολούθησε στις 3 Μαρτίου 2010 προσπάθεια βομβιστικής επίθεσης στο βουλκανιζατέρ που διέθετε ο Δημήτρης Καλόπουλος. Ο πατέρας του τότε διεθνή διαιτητή εντόπισε έξω
από το μαγαζί μια σακούλα σκουπιδιών που μέσα περιείχε δοχείο με βενζίνη, τέσσερα γκαζάκια και έναν μηχανισμό πυροδότησης.

=Έπειτα από δέκα μέρες, στις 14 Μαρτίου, δέχθηκε επίθεση από αγνώστους ο βοηθός διαιτητή Λεωνίδας Βασιλειάδης και, μάλιστα, μέσα στο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Είχε μεταβεί εκεί για να επιβιβαστεί στο αεροπλάνο με προορισμό της Θεσσαλονίκη έπειτα από αγώνα Λεβαδειακός – Ξάνθη ως βοηθός του Τσινιάρη και κατέληξε στο νοσοκομείο με σπασμένα δάχτυλα και έπειτα στο αστυνομικό τμήμα για υποβολή μηνύσεων κατά αγνώστων.

=Ακολούθησαν δύο περιστατικά με πρωταγωνιστή τον Κύρο Βασσάρα, ο οποίος έγινε στόχος αρχικά επίθεσης με χειροβομβίδα και εν συνεχεία δέχθηκε επίθεση από αγνώστους. Ανήμερα της 25ης Μαρτίου εξερράγη χειροβομβίδα στην είσοδο πολυκατοικίας στο Παλαιό Φάληρο.

=Στο ίδιο κτίριο στεγάζεται το γραφείο του άλλοτε διεθνή διαιτητή και πρώην επικεφαλής της ΚΕΔ. Πέρασαν έξι μήνες και στις 31 Οκτωβρίου ο Βασσάρας δέχθηκε επίθεση στα Καμίνια από τέσσερις αγνώστους που τον χτύπησαν την ώρα που αποβιβαζόταν από ταξί.

=Εκείνο το περιστατικό φέρεται να καταγράφηκε από τον υπερκοριό της ΕΥΠ και, μάλιστα, φωτογραφιζόταν συγκεκριμένος πελάτης της αστυνομίας ως πιθανός δράστης της επίθεσης. Αλλά, τελικά, ο φερόμενος ως πρωταγωνιστής είχε άλλοθι και έτσι η υπόθεση ξεχάστηκε.

=Ακολούθησε στις 19 Ιανουαρίου 2011 η επίθεση στον Τάσο Σιδηρόπουλο έξω από τις
αθλητικές εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά, έπειτα από την ολοκλήρωση των αγωνιστικών τεστ που έδιναν οι διαιτητές. Οι δράστες χτύπησαν τον Ροδίτη μπροστά στα μάτια των Τάσου Κάκου και Μιχάλη Κουκουλάκη, αλλά τελικά την πάτησαν διότι όταν αποχώρησαν με τη μηχανή, τους ακολούθησε ο
Ηλίας Σπάθας και εντέλει εντοπίστηκαν έπειτα από ώρες.

=Έναν μήνα αργότερα έπεσε θύμα επίθεσης στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας ο Σπύρος Τρύφωνας. Ο βοηθός διαιτητή βρέθηκε ανάμεσα σε 20 άτομα που είχαν πάει στο αεροδρόμιο με μηχανάκια και έμεινε αρκετό καιρό με τα σημάδια της επίθεσης.

=Μέχρι την έξαρση του 2013, όλα τα περιστατικά της τελευταίας διετίας είχαν στόχο τον Πέτρο Κωνσταντινέα. Ο φούρνος του πρώην μεσσήνιου ρέφερι δέχθηκε τρεις επιθέσεις και στη μία εξ αυτών το μαγαζί τινάχθηκε στον αέρα από έκρηξη βόμβας.

=Τον τελευταίο χρόνο δέχθηκαν επιθέσεις το πρώην μέλος της ΚΕΔ Γιάννης Τσαχειλίδης, ο μέχρι πρότινος αναπληρωτής πρόεδρος Δημήτρης Καλύβας και φτάσαμε στην περίπτωση του Ζωγράφου. Και δεν έχουμε βάλει τα περιστατικά που αφορούν το μπάσκετ διότι εκεί υπάρχουν ανάλογα περιστατικά, έστω και λιγότερα σε αριθμό.


Σχολιάστε εδώ