Σημαντική (δωρεάν) ενίσχυση του Στρατού Ξηράς…

Η προμήθειά τους έγινε στο πλαίσιο των ισχυουσών συμφωνιών με τις Ηνωμένες Πολιτείες (LOA: Letter of Agreement) και είναι αναμφίβολα μια σημαντική επιτυχία της υπουργίας Αβραμόπουλου. Έτσι, λοιπόν, στο λιμάνι του Πειραιά, τη 10η Νοεμβρίου 2014, μεταφέρθηκαν 113 ερπυστριοφόρα οχήματα τύπου Μ113Α2, 83 ερπυστριοφόρα οχήματα τύπου Μ577Α2, 42 ρυμουλκούμενα οχήματα τύπου Μ105 Α2-Α3, όλμοι διαμετρήματος 4,2 χιλιοστών και περί τις 18.000 βλήματα πυροβολικού υποδιαμετρήματος 14,5 χιλιοστών. Αντίστοιχα, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, την 11η Νοεμβρίου 2014, μεταφέρθηκαν 83 ερπυστριοφόρα οχήματα τύπου Μ113Α2, 62 ερπυστριοφόρα οχήματα τύπου Μ577Α2, 72 οχήματα τύπου Μ901 ITV, 46 οχήματα τύπου Μ1059 και ένα τεθωρακισμένο όχημα ΤΟΜΟ Μ106. Τα συγκεκριμένα τεθωρακισμένα οχήματα αναμένεται να καλύψουν σημαντικά κενά στις μονάδες ελιγμού του Ελληνικού Στρατού.

***

Αισιοδοξία για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα

Αισιόδοξη εμφανίστηκε η αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Φώφη Γεννηματά, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ιστότοπο onalert.gr, για τη σωτηρία και την πορεία των ΕΑΣ. Ανέφερε ότι έχει προχωρήσει η διαδικασία «διάσπασης» της εταιρείας, ενώ έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου. Μάλιστα αποκάλυψε ότι περίπου 200 εργαζόμενοι έχουν κάνει μέχρι σήμερα αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα, το οποίο λήγει στις 20 Νοεμβρίου. Τα χρήματα που θα πάρουν κυμαίνονται από 16.000 ευρώ έως και 35.000 ευρώ και όπως είπε η υπουργός: «Προσπαθούμε να ενισχύσουμε την έξοδο των διοικητικών υπαλλήλων, οι οποίοι ήταν και υπεράριθμοι…».

Αναφερόμενη στις συμβάσεις, διευκρίνισε ότι προωθήθηκαν όλα τα προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων που ήταν ενδιαφέροντος των ΕΑΣ και ότι ήδη έργο 70 εκατομμυρίων ευρώ συμβασιοποιείται μέχρι το τέλος του χρόνου. Αποκάλυψε επίσης ότι «υπάρχει ένα καλάθι περίπου 80 εκατομμυρίων ευρώ καθαρού ενδιαφέροντος ΕΑΣ, που μέσα από διαγωνισμούς, ό,τι και αν γίνει, μπορούν να καταλήξουν σε αυτούς…». (Τώρα τι εννοούσε η κ. Γεννηματά με το «ό,τι και αν γίνει» δεν είναι απολύτως κατανοητό). Σε ό,τι αφορά τις συνεργασίες της εταιρείας στο εξωτερικό, ανέφερε ότι μέχρι στιγμής «έχουμε για το 2015 περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ εξαγωγές, σε συμβόλαια κλεισμένα», ενώ διευκρίνισε ότι υπάρχουν και πολύ μεγαλύτερες «συμφωνίες – πλαίσιο», όπως με την ATK, της τάξεως των 100 εκατομμυρίων ευρώ, με τη Lockheed και με τη Rheinmetall. Τέλος επεσήμανε με νόημα ότι τις επόμενες μέρες αναμένεται να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις των ΕΑΣ με «μια πολύ μεγάλη εταιρεία», προδιαγράφοντας ευχάριστες εξελίξεις για την τελική σωτηρία των ΕΑΣ, τα οποία, ως γνωστόν, σε 40 μέρες θα «κριθούν» αν είναι βιώσιμα από την «τρόικα»…

Προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα…

Εξηγήσεις και διευκρινίσεις για την απόφαση της κυβέρνησης να μην εφαρμόσει πλήρως την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας όσον αφορά τα στελέχη των ΕΔ και ΣΑ έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, την περασμένη Τετάρτη στη Βουλή. Ανέφερε ότι «στην περίπτωση πλήρους καταβολής των αναδρομικών διαφορών, ακόμη και σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου, η προκύπτουσα συνολική δαπάνη, ύψους 829 εκατ. ευρώ, η οποία αντιστοιχεί περίπου στο 0,5% του ΑΕΠ, θα έθετε σε σοβαρό κίνδυνο την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 2014».

Βεβαίως η απάντηση των ενστόλων στον υπουργό είναι προφανής. Από τις αρχές του 2010 και μέχρι τον Αύγουστο του 2012 οι ένστολοι υπέστησαν σημαντικές περικοπές, μεγαλύτερες και από αυτές των υπολοίπων δημοσίων υπαλλήλων. Ξαφνικά, τον Αύγουστο του 2012, «στοχοποιήθηκαν» και ΠΑΡΑΝΟΜΩΣ, όπως έκρινε το ΣτΕ, υπέστησαν και νέες ανηλεείς περικοπές. Την επιστροφή λοιπόν αυτών των παράνομων περικοπών -στο 100% όμως και όχι στο 50% που τους δίνει η κυβέρνηση- διεκδικούν οι ένστολοι. Και φυσικά αναφέρονται στους μισθούς και στις συντάξεις τους, γιατί όλοι αντιλαμβάνονται ότι τα αναδρομικά μόνο με δόσεις και σε βάθος χρόνου θα μπορέσουν να τα πάρουν.

Η ώρα της Δικαστικής Έδρας

* Δεκατρία πρόσωπα παραπέμπονται, με βάση εισαγγελική πρόταση προς το Συμβούλιο Εφετών, για ένα μέρος των μιζών από την προμήθεια των ρωσικών πυραύλων TOR-M1.

* Πυρήνας της υπόθεσης που θα εκδικασθεί είναι η εταιρεία CLAVIS, του κ. Γ. Καμάρη, ο οποίος δήλωνε ότι χρήματα που ευρέθησαν στον λογαριασμό της (7,5 εκατ. ευρώ), ανήκαν στον κ. Γιάννη Σμπώκο. Το ποσόν επεστράφη, ήδη, στο Δημόσιο από τον Γ.Κ.

* Ακούστηκε ότι στον πίνακα κατηγορουμένων συμπεριλαμβάνονται επίσης οι κ. Π. Γερμανός, Ζωρζ και Πιέρ Χριστοδουλίδης, ένας στρατιωτικός και δύο συνεργάτες του μακαρίτη Καμπούρογλου.

* Το συνολικό ποσό των μιζών ξεπερνά τα 90 εκατ. δολάρια.

* Επίκειται, επίσης, σύμφωνα με πληροφορίας, η παραπομπή ακόμη εννέα κατηγορουμένων, με επικεφαλής τον κ. Α. Κάντα, για το τεράστιο σκάνδαλο των αντισταθμιστικών των TOR-M1, όπου ο έτερος βασικός πρωταγωνιστής κ. Αλ Ζαγιάτ Φουάντ έχει εξαφανισθεί.

***

Στεναχώρια και ο πόνος του αποχωρισμού
=Σμηναγός της ΠΑ, παρών κατά την αναχώρηση του κ. Δ.Α. από Ελευσίνα, μου ορκίσθηκε ότι άκουσε τον πρώην ΥΕΘΑ να μουρμουρίζει, ανερχόμενος την κλίμακα του αεροσκάφους, με καζατζίδειο μουσική επένδυση:

Θα φύγω, Αντώνη, θα πάω στα ξένα
η μοίρα το γράφει στις Βρυξέλλες να ζω
το μίσος του ΒΕΝΙ με δέρνει σκληρά
κι αφήνω το ΥΕΘΑ με κλάμα
μα γρήγορα θα ‘μαι κοντά σου ξανά
να σώσω εσένα και κόμμα.

=Μας λείπετε, κύριε Αβραμόπουλε. Στο επανιδείν…

=Νεότερη πληροφορία φέρει τον κ. Δ.Α. μη επιθυμούντα να ταξιδεύσει με το κρατικό GS. Είχε, εξάλλου, αγοράσει εισιτήρια για την Κυριακή το απόγευμα. Τον πίεσαν, όμως, να αναχωρήσει με αυτό Σάββατο πρωί οι ΑντωνοΜπένηδες, για να τον ξεφορτωθούν μια ώρα αρχύτερα.

Την ξέρετε; Μάλλον όχι…

=Πρόκειται για την υποπτέραρχο κ. Σούζαν Ματσίκο της αμερικανικής ΠΑ.

=Η πτεραρχίνα διώκεται από το Αμερικανικό Δημόσιο γιατί έκανε κακή χρήση του αυτοκινήτου που της είχε παραχωρήσει η υπηρεσία. Συγκεκριμένα, σε πραγματοποιηθείσες 196 διαδρομές, μόνο οι 89 είχαν υπηρεσιακή δικαιολογία. Οι υπόλοιπες 107 περιελάμβαναν και επισκέψεις σε σούπερ μάρκετ, κομμωτήρια κ.λπ. Ήταν μεικτά, όχι αυστηρά υπηρεσιακά. Περνούσε η γυναίκα από ένα κομμωτήριο και καθυστερούσε 30 λεπτά για να κάνει ένα μιζανπλί!

=Το θέμα προκλήθηκε από ανώνυμη καταγγελία. Εδώ γίνονται ανώνυμες και επώνυμες καταγγελίες για αεροπλάνα, βαπόρια, θωρακισμένες κούρσες και δεν συγκινείται ουδείς. Ελάτε εδώ, κυρία Ματσίκο, ελάτε…

Καταγγελία

=Μας πληροφόρησαν, πάσα διάψευση δεκτή, ότι ο διακεκριμένος, υψηλής στάθμης γιατρός, διευθυντής της περίφημης πλέον Καρδιοχειρουργικής Κλινικής των ΕΔ του 401 ΓΣΝ, που έχει κάνει θαύματα (άνω των 100 εγχειρήσεων ανοικτής καρδιάς), αντικαταστάθηκε από γιατρό – καρδιολόγο αντιπλοίαρχο.

=Δε γνωρίζουμε τον γιατρό του ΠΝ, αλλά ξέρουμε καλά τον κανόνα: Δεν αντικαθιστάς τον αρχηγό ομάδας που κάνει θαύματα.

=Η κλινική αυτή είναι, βασικά, έργο των τ. Α/ΓΕΣ στρατηγών Κ. Ζαζιά και Κ. Γκίνη, οι οποίοι δεν εκλήθησαν στα εγκαίνιά της, τα οποία έσπευσε να εκμεταλλευθεί για προβολή ο τότε υπουργός! Καλά να πάθετε, Αρχηγοί μου!

Και βετεράνοι θανόντες… βρυκολάκιασαν!

=349 μερισματούχοι του ΜΤΣ εισέπρατταν από τον παράδεισο το μέρισμα μέσω συγγενών τους. Κλοπή του Ταμείου περί το 1 εκατ. ευρώ.

=Το φαιδρό της υπόθεσης είναι ότι οι «δικαιούχοι» δεν τα επιστρέφουν και το Ταμείο θα τα διεκδικήσει δικαστικά!

=Και η απάτη δε θα διωχθεί δικαστικά;

Ο νέος ΥΕΘΑ κ. Ν. Δένδιας

=Άρχισε τη συλλογή δώρων – αναμνηστικών (με τα οποία είχε πάθος ο κ. Αβραμόπουλος) στη γιορτή της ΠΑ στο Τατόι όπου και εκφώνησε σχετικό λογύδριο για την ετοιμότητα και μαχητικότητα της ΠΑ.

=Μετά δοκίμασε τα παρατεθέντα εδέσματα. «Του βγάλανε γλυκό, του βγάλανε και μέντα, μα για το φονικό δεν είπανε κουβέντα», λέει σε έναν στίχο του ο Ν. Γκάτσος, μελοποιημένο από τον μέγα Χατζηδάκη.

=Κανέναν υπαινιγμό ή υπονοούμενο για το δράμα των ανταλλακτικών και της υποστήριξης των μέσων…

=Ο νέος υπουργός έχει αλλάξει στο πι και φι τέσσερα υπουργεία που ελάχιστα συγγενεύουν και η παραμονή του σε αυτά ήταν ελάχιστη ώστε να βγάλουμε συμπεράσματα απόδοσης: Υπουργεία Δικαιοσύνης, Δ. Τάξης, Ανάπτυξης, ΥΕΘΑ. Βέβαια, έτερος συνάδελφός του, ο κ. Ε. Βενιζέλος, όπως γράφει ο κ. Παντ. Μπουκάλας («ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» 6/11/14), «έχει προλάβει να υπάρξει υφυπουργός Τύπου, υπουργός Μεταφορών, Δικαιοσύνης, Ανάπτυξης, Πολιτισμού, ΥΕΘΑ, Οικονομικών, Εξωτερικών, πάντοτε αριστεύων»…

=Ωστόσο, οφείλουμε να ευχηθούμε καλή επιτυχία στον κ. Ν. Δένδια και να του δώσουμε περίοδο χάριτος. Να δούμε και τι επιτελείο συνεργατών θα στήσει. Πρώτο σημάδι…

Τι λες, ρε μπάρμπα;

=Γράφει ο κ. Γιάννης Πρετεντέρης:

— Όταν διαβάζω για τα εγκλήματα των πολιτικών, χρυσαυγίτης το γράφει.

— Όταν ακούω ότι «οι πολιτικοί κοιτάνε μόνο τον εαυτό τους», χρυσαυγίτης το λέει.

=Να, λοιπόν, που όποιος δεν εξαγνίζει και καθαγιάζει τους πολιτικούς, κατατάσσεται στη λεγεώνα των χρυσαυγιτών. Όποιος κριτικάρει την κλεπτομανή συντεχνία των πολιτικών, στο πυρ το εξώτερον. Τι λες, ρε μπάρμπα;

Έπεα πτερόεντα…

=Δεκέμβριος 2012. Ο αρχηγός της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς διακηρύσσει από την οθόνη μεγάλου καναλιού: Η ασυλία των επωνύμων τελειώνει και μαζί το καθεστώς της ατιμωρησίας των ισχυρών.

=Επανάληψη στα των νταβατζήδων του Καραμανλή.

=Τα ψεύτικα τα λόγια, τα μεγάλα.

=Άφεση αμαρτιών σε 14 διώξεις μεγίστων σκανδάλων επωνύμων, με νομοθετικές παρεμβάσεις, από το 2009, καταγγέλλει ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης (εφημερίδες 5 Νοεμβρίου 2014)… Η μη ασυλία των επωνύμων πήγε περίπατο.

Επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ

=Πραγματοποίησε ο Α/ΓΕΣ, στρατηγός, κ. Χρήστος Μανωλάς, από 1 έως 8 Νοεμβρίου.

=Ο Αρχηγός έγινε δεκτός με όλες τις τιμές που προβλέπονται και είχε θερμή και καρποφόρο συνεργασία με τον ομόλογό του, στρατηγό, κ. Odiermo, καθώς και τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας κ. Mac Hugh. Με τον δεύτερο συζήτησε και θέματα που μας καίνε, όπως η υποστήριξη ελληνικών αιτημάτων για χορήγηση υλικού. Φίλος της στήλης από την Ουάσινγκτον με πληροφόρησε ότι ο κ. Μανωλάς προκάλεσε εντύπωση με την εμφάνισή του, γενικά, τη γνώση της διεθνούς κατάστασης και ιδιαίτερα της Μεσογείου καθώς και με τη χρήση της αγγλικής.

=Ωστόσο, από τις ΗΠΑ μαθαίνω ότι ο κ. Αρχηγός κομίζει ήδη «δώρα», ήτοι 140 οχήματα HEMMT M1087και ακόμη 30 αρματοφορείς (ΡΙ, αμφότερα τεθωρακισμένα).

=Το μέγα ερώτημα είναι πώς και με ποιους ρυθμούς θα αξιοποιηθούν ενταύθα αυτά, αλλά και τα άλλα (Μ113 + 360 ποικίλα φορτηγά), που ήδη παραλαμβάνονται. Προσοχή μην καταλήξουν δώρα – άδωρα.

Η Ραχήλ… Επιτελάρχης

=Την ωραία και μαχητική βουλευτή Κοζάνης (ανεξάρτητη) εννοώ, κ. Ραχήλ Μακρή.

=Στην επιτυχή μεταμεσονύκτιο εκπομπή (Α. Λιάτσος, KONTRA) στις 10 Νοεμβρίου ξεσπάθωσε υπέρ της επανασυγκρότησης του Α’ ΣΣ, τασσόμενη στο πλευρό του επίτιμου Α/ΓΕΣ, στρατηγού Φ. Φράγκου, που διακηρύσσει τα ίδια.

=Θεωρώ, αμφότερους, φίλους της στήλης και συντάσσομαι με την άποψή τους. Προχωρώ ακόμη περισσότερο: Προτείνω στον νέο ΥΕΘΑ κ. Ν. Δένδια, να επανιδρύσει πάραυτα το Α’ Σώμα, αλλά με μία προϋπόθεση: Τη διοίκησή του να αναλάβει, ανακαλούμενος, ο κ. Φ.Φ. (ας κάνει μια θυσία υπέρ του έθνους) και η θέση του Επιτελάρχη να δοθεί, τιμής ένεκεν, στη… Reichel – Ραχήλ Μακρή…


Σχολιάστε εδώ