Πρόωρο χριστουγεννιάτικο δώρο της κυβέρνησης στον ΣΥΡΙΖΑ

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι όσα έγιναν με την τροποποίηση της ψηφισμένης, προ δεκαημέρου, από τη Βουλή διάταξης για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, κατόπιν εντολής της «τρόικας» και μέσω ενός απλού e-mail, καταρράκωσε το όποιο κύρος είχε απομείνει στη συγκυβέρνηση.

«Έδειξαν ξεκάθαρα ότι είναι απλώς κλητήρες της ”τρόικας”», τόνιζαν στην Κουμουνδούρου και βάσιμα εκτιμούν ότι στις επόμενες δημοσκοπήσεις η πρωτοπορία του ΣΥΡΙΖΑ θα διευρυνθεί, αφού η συγκυβέρνηση δεν σώζεται με κινήσεις όπως αυτή για την αναθεώρηση του Συντάγματος, που δεν αγγίζει σε τίποτα τον κόσμο που υποφέρει από τη ζοφερή πραγματικότητα της κυβερνητικής πολιτικής.

Οι τριγμοί στη συγκυβέρνηση φάνηκαν και στην ονομαστική ψηφοφορία για τις 100 δόσεις («παρών» ψήφισαν ο Απ. Κακλαμάνης και ο Μ. Κασσής από το ΠΑΣΟΚ) ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν ότι σε κάθε ψηφοφορία για σημαντικό θέμα στη Βουλή η συγκυβέρνηση μετράει απώλειες και ως εκ τούτου είναι αδύνατον να μακροημερεύσει, πόσω μάλλον να φτάσει στο 2016, όπως επιθυμεί ο αιθεροβάμων πρωθυπουργός, που προσπαθεί να κάνει την επιθυμία του πραγματικότητα.

Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι οι συγκυβερνώντες έχουν επίγνωση του αδιεξόδου στο οποίο βρίσκονται και γι’ αυτό επειδή θα συμπεριφέρονται πλέον ως «πληγωμένο θηρίο» έχουν δώσει οδηγίες στα στελέχη και τα μέλη να είναι σε επαγρύπνιση για το ενδεχόμενο προβοκάτσιας εν όψει και της επετείου του Πολυτεχνείου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ηγετικά στελέχη του κόμματος, σχολιάζοντας τα γεγονότα στην Νομική και το Πολυτεχνείο, ανέφεραν ότι πρόκειται για ξεκάθαρη περίπτωση αυταρχικής προσπάθειας αντιπερισπασμού από τα πραγματικά προβλήματα και τα αδιέξοδα της συγκυβέρνησης, η οποία στα μάτια των πολιτών εμφανίζεται ως το σκυλάκι της «τρόικας».

Ο σχεδιασμός του κόμματος για το επόμενο διάστημα περιλαμβάνει την ανάδειξη της προγραμματικής υπεροχής του έναντι του σημερινού αδιεξόδου της συγκυβέρνησης, για την οποία λένε ότι καταρρέει κάτω από τα αδιέξοδα της πολιτικής που εφαρμόζει.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται οι περιφερειακές συνδιασκέψεις που οργανώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπου θα παρουσιαστούν οι θέσεις του κόμματος για τα προβλήματα που υπάρχουν σε κάθε περιφέρεια. Στην Κουμουνδούρου, μάλιστα, έχουν αποφασίσει να στείλουν προσκλήσεις σε όλα τα αντιμνημονιακά κόμματα, επαναλαμβάνοντας το προηγούμενο των κεντρικών εκδηλώσεων που έγιναν για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και την παραχώρηση των αιγιαλών.

Είναι σίγουροι πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ ότι οι 180 βουλευτές για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας δεν πρόκειται να βρεθούν και ως εκ τούτου ετοιμάζονται για τις επικείμενες εκλογές από τις οποίες τα πιο αισιόδοξα στελέχη αισιοδοξούν ότι μπορεί να προκύψει -με βάση τη δυναμική που καταγράφουν και οι δημοσκοπήσεις- ακόμα και αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Επειδή το τελευταίο διάστημα έχει ανοίξει η συζήτηση σχετικά με τους συμμάχους που θα αναζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, στην Κουμουνδούρου έχει προκύψει, έστω και άτυπα, το θέμα για τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια του κόμματος. Η Αριστερή Πλατφόρμα έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί να συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια στελέχη άλλων κομμάτων που έχουν ψηφίσει τα Μνημόνια, με τον Π. Σκουρλέτη να ανταπαντά έμμεσα ότι και ο Π. Κουρουμπλής ψήφισε το πρώτο Μνημόνιο, αλλά σήμερα δεν μπορεί κανένας να πει ότι είναι λιγότερο ΣΥΡΙΖΑ από άλλους.

Σε κάθε περίπτωση, στον ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι το θέμα των ψηφοδελτίων του κόμματος θα πρέπει να εξεταστεί την κατάλληλη στιγμή με γνώμονα τόσο το στίγμα μιας αριστερής παράταξης αλλά και την επερχόμενη πολιτική δύναμη που έχει την τόλμη να προχωράει σε ευρύτερες συμμαχίες.


Σχολιάστε εδώ