Ποιοι πήραν τα 23 δισ. ευρώ κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια

Ο κ. Κουρουμπλής, μεταξύ άλλων, ζητάει τη διενέργεια όλων των νόμιμων ενεργειών εκ μέρους της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου προκειμένου να προστατευθεί το Ελληνικό Δημόσιο και να καταλογιστούν ευθύνες σε όσους αποδειχθεί ότι με τις πράξεις τους ζημίωσαν τις δανείστριες τράπεζες και κατ’ επέκταση τους μετόχους τους και το Ελληνικό Δημόσιο.

Επιπροσθέτως, ζητάει να διερευνηθεί η διαχείριση των διατεθέντων δανειακών κεφαλαίων από τις δανείστριες εταιρείες, καθώς και η περιουσιακή κατάσταση των φυσικών προσώπων που εμπλέκονται στη διοίκηση και στη λειτουργία τους.

Αναλυτικότερα, ο κ. Π. Κουρουμπλής ζητάει να ερευνηθεί:

1) Ποια και ποιου ύψους (κατά περίπτωση) είναι τα «ανείσπρακτα» δάνεια που χορήγησαν οι συστημικές τράπεζες την τελευταία δεκαπενταετία, λαμβανομένων υπόψη των συγχωνεύσεων – εξαγορών που μεσολάβησαν.

2) Ποια ήταν κατά περίπτωση η οικονομική κατάσταση των δανειζόμενων εταιρειών και φυσικών προσώπων.

3) Με ποια διαδικασία οι δανείστριες τράπεζες παρακολούθησαν τις εκταμιεύσεις.

4) Ποια είναι η σημερινή κατάσταση των δανειοληπτριών εταιρειών και των διοικήσεών τους, καθώς και η σημερινή περιουσιακή κατάστασή τους, όπως και των τραπεζικών στελεχών και των διοικήσεων των συστημικών τραπεζών που εμπλέκονται στις διαδικασίες της χορήγησης και της μη είσπραξης μέχρι σήμερα των «ανείσπρακτων» δανείων, συνολικού ύψους 23 δισ. ευρώ. Ιδιαίτερα πρέπει να διερευνηθεί η απόκτηση κατά τη διαρρεύσασα δεκαπενταετία περιουσιακών στοιχείων, καταθέσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, λοιπών αξιών και κινητών μεγάλης αξίας.

Και κατά πολυεθνικών

Θέμα, όμως, βάζει ο ΣΥΡΙΖΑ και για εννέα πολυεθνικές εταιρείες, ελληνικών συμφερόντων, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και εμπλέκονται στο σκάνδαλο LuxLeaks, με τη συστηματική και εκτεταμένη φοροαπαλλαγή, που έφερε στο φως η Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων. Πρόκειται για εκατοντάδες μεγάλες εταιρείες που λειτουργούν σε όλους τους κλάδους της ευρωπαϊκής οικονομίας και συνάπτουν εδώ και χρόνια μυστικές φορολογικές συμφωνίες με την κυβέρνηση του Λουξεμβούργου (όπου για αρκετά χρόνια ήταν πρωθυπουργός ο Γιούνκερ, πρόεδρος σήμερα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – όλοι οι πρόθυμοι του συστήματος πάντα ανταμείβονται…), με αποτέλεσμα την απώλεια εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ από τους εθνικούς προϋπολογισμούς.

Στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ διά του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του και βουλευτή Β΄ Αθήνας Παναγιώτη Κουρουμπλή καλεί τον υπουργό Οικονομικών να απαντήσει:

«1) Ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβει η κυβέρνηση σε εθνικό και ευρωπαϊκό πλαίσιο αφενός για τον έλεγχο των εννέα εταιρειών και αφετέρου για τη φορολογική νομοθεσία και τη ρύθμιση των τεσσάρων μεγάλων ελεγκτικών / λογιστικών εταιρειών, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της συστηματικής φοροαπαλλαγής των πολυεθνικών;

2) Θα επικαλεστεί η κυβέρνηση τις συνταρακτικές αποκαλύψεις α) για να αμφισβητήσει στο πλαίσιο της ΕΕ τη νομιμοποίηση του Μνημονίου και της επιβαλλόμενης λιτότητας εν συνόλω, ή έστω β) για να απαιτήσει ευνοϊκότερους όρους στην επαγγελλόμενη διαπραγμάτευση για το χρέος, ή κατ’ ελάχιστον γ) για να απορρίψει τα άμεσα μέτρα που απαιτεί η “τρόικα”;».


Σχολιάστε εδώ