Ο μακροβιότερος στρατηγός τεσσάρων αστέρων της Ιστορίας!
Λίγες μόλις εβδομάδες μετά τη στενοχώρια που πήρε ο Αρχηγός για την ήττα στο νήμα από τον τσέχο Α/ΓΕΕΘΑ στην ψηφοφορία για τη θέση του προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, ήρθε η «δικαίωση». Στην ψηφοφορία της 13ης Νοεμβρίου 2014 στις Βρυξέλλες, ο στρατηγός Κωσταράκος πέτυχε την κορυφαία διάκριση για έλληνα αξιωματικό, νικώντας έναν ισπανό ναύαρχο και έναν φινλανδό αντιστράτηγο και απόλυτα δικαιολογημένα πανηγύρισε την ανάδειξή του σε πρόεδρο της ΣΕ της ΕΕ. Η θητεία του θα είναι τριετής, με ανάληψη καθηκόντων, όμως, τον Νοέμβριο του 2015.
Ποιος, αλήθεια, θα πίστευε αυτήν την εξέλιξη, όταν τρία χρόνια πριν ο υπουργός Πάνος Μπεγλίτης, αποστρατεύοντας εν μία νυκτί το σύνολο, σχεδόν, των αντιστρατήγων του ΣΞ, θα έκανε τον «πράσινο», νέο τότε αντιστράτηγο Κωσταράκο, απευθείας Αρχηγό ΓΕΕΘΑ! Κι όμως μέσα στα τρία αυτά χρόνια ο στρατηγός Κωσταράκος συνεργάστηκε επιτυχώς με πέντε υπουργούς Άμυνας και τα κατάφερε. Πέτυχε την αναγνώριση και τον σεβασμό της πολιτικής ηγεσίας, δικτυώθηκε στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, διοίκησε τις Ένοπλες Δυνάμεις με πυγμή και παρά τις κατά καιρούς κόντρες με άλλους Αρχηγούς, βγαίνει απόλυτος νικητής.
Θα είναι ο μακροβιότερος στρατηγός της νεότερης Ιστορίας, αφού θα διατηρεί -στην κυριολεξία- τον βαθμό του στρατηγού (4 αστέρια), συνολικά για επτά έτη (2011-2018), δεδομένου ότι θεωρείται εξαιρετικά απίθανο να αποστρατευθεί μέχρι να παραλάβει τη νέα του θέση. Άρα και οι κρίσεις μάλλον «πάνε περίπατο». Πολλά τα συγχαρητήρια που δέχτηκε ο Αρχηγός, με πρώτα του νέου υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια, ο οποίος σε δήλωσή του αναφέρει ότι η εκλογή του «αποτελεί αναγνώριση του υψηλού επιπέδου των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας», προσθέτοντας ότι οι προκλήσεις για τον στρατηγό Κωσταράκο θα είναι πολλές: «…για την οικοδόμηση μιας νέας στρατηγικής για την Κοινή Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.». Πάντως η θέση του προέδρου της ΣΕ της ΕΕ είναι λιγότερο «αγχωτική» από την αντίστοιχη του ΝΑΤΟ, μια και οι στρατιωτικές δομές της ΕΕ είναι στα «σπάργανα» σε σχέση με τις αντίστοιχες του ΝΑΤΟ. Θα πρέπει όμως ο Αρχηγός να αρχίσει εντατικά μαθήματα γαλλικής γλώσσας το ταχύτερο, γιατί στην ΣΕ της ΕΕ επικρατεί η γαλλική…