Νοσοκομείο «Η Σωτηρία»: 115 χρόνια προσφοράς στην Υγεία
Το Γενικό Νοσοκομείο «Η ΣΩΤΗΡΙΑ» έχει μια μακρόχρονη και σημαντική κοινωνική πολιτική και αρχικτεκτονική ιστορία, εκφράζοντας μια ολόκληρη εποχή. Από την ίδρυσή του στα τέλη του 1902 από τη Σοφία Σλήμαν στις παρυφές του Γουδή ως το πρώτο Ελληνικό Σανατόριο, έχουν αλλάξει πολλά και οι αλλαγές συνεχίζονται έως και σήμερα, που έχει συμπληρώσει πλέον 115 χρόνια προσφοράς. Την τελευταία χρονιά, έχοντας πάντα ως στόχο τη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας και της προσβασιμότητας του πολίτη, μέσα από ένα καθημερινό αγώνα και με την ενεργό συμπαράσταση όλου του προσωπικού, το 710 κλινών νοσοκομείο κατατάχθηκε στα τρία καλύτερα νοσοκομεία δυναμικότητας άνω των 600 κλινών για την περίοδο από 1/4/14 έως 31/7/14, βελτιώνοντας εκ νέου τη θέση που κατείχε, ανάμεσα στα πέντε καλύτερα για την προηγούμενη περίοδο αξιολόγησης από 1/1/14 έως 31/3/14. Η διοίκηση του νοσοκομείου κλήθηκε φέτος -όπως άλλωστε συνέβη και στα υπόλοιπα νοσοκομεία της χώρας- να λειτουργήσει έχοντας στη διάθεσή της μειωμένα διαθέσιμα κονδύλια σε σχέση με όλες τις προηγούμενες περιόδους. Κατάφερε όμως να μη μειώσει στο ελάχιστο την υψηλή ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών στους ασθενείς που περιέθαλψε. Το μυστικό της επιτυχίας αυτής μας το εξηγεί παρακάτω ο διοικητής του νοσοκομείου Μιλτιάδης Παπασταματίου. «Σε ότι αφορά στην παροχή κλινικής φροντίδας στους νοσηλευόμενους πολίτες, μειώσαμε τη μέση διάρκεια νοσηλείας κατά 10% και τις συνολικές ημέρες νοσηλείας κατά 6%. Έτσι καταφέραμε να απελευθερώσουμε πολύτιμες νοσηλευτικές κλίνες, τις οποίες παράλληλα αξιοποιήσαμε, αυξάνοντας τις εισαγωγές στο νοσοκομείο, πετυχαίνοντας μέση πληρότητα 85%».
// Πώς κατορθώσατε κύριε Παπασταματίου τη μείωση της διάρκειας νοσηλείας; Εύλογα θα σκεφτόταν κανείς ότι αυτό είναι σε βάρος των ασθενών.
«Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που παρατείνει τη διάρκεια νοσηλείας των ασθενών είναι οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Ταυτόχρονα οι πιθανές επιπλοκές αυτών των λοιμώξεων μπορεί να αποβούν ιδιαίτερα επικίνδυνες για την κατάσταση της υγείας των ασθενών, με απρόβλεπτη έκβαση μερικές φορές. Εμείς κάναμε κάτι κλινικά ενδεδειγμένο και πολύ απλό: Εφαρμόσαμε με απόλυτη προσήλωση τα θεραπευτικά πρωτόκολλα που ισχύουν για κάθε περίπτωση σε όλο το φάσμα παροχής υπηρεσιών στους ασθενείς μας. Έτσι μειώθηκαν σημαντικά τα ποσοστά των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, όπως για παράδειγμα λοιμώξεις που σχετίζονται με καθετήρες ή προέρχονται από πολυανθεκτικούς μικροοργανισμούς ή χαρακτηρίζονται ως μετεγχειρητικές ή ως αναπνευστικές σε χρόνια κατακλιμένους ασθενείς.
// Μας αναφέρατε όμως ότι αυξήθηκαν ταυτόχρονα και οι εισαγωγές των περιθαλπομένων ασθενών. Πώς, λοιπόν, έγινε εφικτό χωρίς να ξεπεράσετε τον προϋπολογισμό σας;
«Κληθήκαμε το τρέχον έτος να λειτουργήσουμε με μειωμένο προϋπολογισμό κατά 22% σε σχέση με το 2013. Η παραπάνω αύξηση των εξυπηρετούμενων πολιτών/ασθενών και η αύξηση της πληρότητας θεωρητικά θα επέφεραν και αύξηση των δαπανών. Αντίθετα όμως, δεν συνέβη κάτι τέτοιο. Με εξορθολογισμό των δαπανών, με αύξηση της χρήσης γεννοσήμων φαρμάκων κατά 50%, -παρά το γεγονός ότι για την θεραπεία των ογκολογικών παθήσεων δεν υπάρχουν γεννόσημα και χρησιμοποιούμε τα πρωτογενή φάρμακα- αλλά και με μείωση του κόστους των υλικών και των υποστηρικτικών υπηρεσιών μέσω της επίσημης διαδικασίας διαπραγμάτευσης με τους προμηθευτές, επετεύχθη τελικά μείωση του συνολικού κόστους χωρίς να υπάρξει καμία αρνητική επίπτωση στην ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών, ιδιαίτερα των ογκολογικών ή άλλων εξειδικευμένων υπηρεσιών».
// Τι ενέργειες έχετε κάνει σχετικά με πιθανή χρηματοδότηση από τα ΕΣΠΑ;
«Με ένα επίσης καθημερινό και μεγάλο αγώνα προσπαθήσαμε να αντλήσουμε και να εξασφαλίσουμε πρόσθετους πόρους από τα διαθέσιμα κονδύλια του ΕΣΠΑ, ώστε να αξιοποιήσουμε αυτή τη χρηματοδοτική ευκαιρία για τη βελτίωση και την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών του νοσοκομείου. Ήδη έχει εγκατασταθεί ένα σύγχρονο ακτινοσκοπικό μηχάνημα και ένα σύγχρονος 2ος Αξονικός Τομογράφος 64 τομών στο τμήμα της Επεμβατικής Ακτινολογίας. Επίσης, με ταχύτατους ρυθμούς συνεχίζεται η εκτέλεση των έργων ΕΣΠΑ του εξοπλισμού του Ξενώνα Βραχείας Παραμονής και της δημιουργίας του Ξενώνα Φιλοξενίας Συγγενών Ασθενών. Μέσω των ΕΣΠΑ θα προχωρήσουμε σε προμήθεια Μαγνητικού Τομογράφου (MRI), σε μελέτη και κατασκευή δικτύου αποχέτευσης – διαχείρισης ομβρίων υδάτων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής για την αποφυγή κινδύνου πλημμύρας, σε εκσυγχρονισμό των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και των υποδομών του κτιριακού εξοπλισμού, αλλά και στην ενεργειακή θωράκιση των κτιρίων του νοσοκομείου. Επίσης σκοπεύουμε να προβούμε στη δημιουργία νέων Θαλάμων Αρνητικής Πίεσης και στην ανακατασκευή των υπαρχόντων, να υποστηρίξουμε εξειδικευμένες συμβουλευτικές – υποστηρικτικές υπηρεσίες για το νοσοκομείο μας αλλά και να προμηθευθούμε τον απαραίτητο επιπλέον εξοπλισμό για τα νέα ΤΕΠ, τα οποία ήδη ξεκίνησαν να λειτουργούν από τις 15 Οκτωβρίου, ακριβώς άλλωστε όπως το είχαμε προγραμματίσει. Τα νέα ΤΕΠ θα δώσουν τη δυνατότητα καλύτερης αντιμετώπισης των περιστατικών που θα έρθουν στο νοσοκομείο μας».
Άρης Μπερζοβίτης