Μπρα-ντε-φερ Σαμαρά – Ντόρας για να κερδίσουν τους Καραμανλικούς

Οι παλινωδίες με τον ΕΝΦΙΑ προκαλούν νέους τριγμούς στις εσωκομματικές ισορροπίες της Νέας Δημοκρατίας αλλά και στην εύθραυστη ανακωχή της συγκυβέρνησης. Η Ντόρα Μπακογιάννη παραμένει σταθερή στη στρατηγική που έχει επιλέξει, να ηγηθεί δηλαδή της αποκαλούμενης «εσωκομματικής αντιπολίτευσης». Η πρώην υπουργός έχει εντείνει την επικοινωνία της με το περιβάλλον του Κώστα Καραμανλή, σε τέτοιο βαθμό ώστε να απορούν ακόμα και φιλικά διακείμενοι βουλευτές προς τον πρώην πρωθυπουργό, όπως ο Γιώργος Βλάχος, ο οποίος πρωτοστάτησε στην επίθεση εναντίον του Γκίκα Χαρδούβελη για τον ΕΝΦΙΑ εξαιτίας των αντιδράσεων που αντιμετωπίζει στην περιφέρειά του. Οι ενστάσεις του βουλευτή από τα Μεσόγεια, για την προσέγγιση της Ντόρας στον Καραμανλή, είναι γνωστές και συζητιούνται εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας γι’ αυτό και οι συνεργάτες του πρωθυπουργού συμβούλευσαν τον Σαμαρά να μιλήσει κατ’ ιδίαν με τον Βλάχο. Η συνάντηση αυτή έγινε στο περιστύλιο της Βουλής, τυχαία το πρωί της Παρασκευής, αλλά κοντά στους δημοσιογράφους.

Το ραντεβού Σαμαρά – Βλάχου

«Βρε Γιώργο, γιατί τόση γκρίνια και φασαρία;», ήταν η ερώτηση του πρωθυπουργού προς τον βουλευτή Αττικής, ο οποίος στην αρχή σάστισε, χαμογέλασε αμήχανα και μετά απάντησε: «Πρόεδρε, για τον βουλευτή δεν αντέχεται η κατηγορία ότι ψηφίζει κατ’ εντολήν της ”τρόικας”». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός αντέτεινε ότι όντως έχει γίνει λάθος κι άφησε ένα παράθυρο επικοινωνίας ανοικτό για να διορθωθεί αλλά και να επικοινωνήσει πάλι με τον Βλάχο. Το περιστατικό συζητήθηκε αργότερα στο Εντευκτήριο από ομάδα πέντε βουλευτών με εμπειρία στα κοινοβουλευτικά δρώμενα. Η κίνηση του Σαμαρά δεν ήταν αυθόρμητη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις. Γνωρίζει πολύ καλά πώς κινείται η Μπακογιάννη και επιχειρεί να την ανακόψει προσεγγίζοντας το «καραμανλικό μπλοκ» με τον τρόπο που αυτό περιμένει, ενώ έχει αρχίσει τελικά να σκέφτεται ότι ο Χαρδούβελης ίσως τελικά να μην ήταν και η καλύτερη επιλογή για τη θέση του υπουργού Οικονομικών.

Οι άλλοι Καραμανλικοί

Ήδη ο Σαμαράς είχε αποφασίσει να τοποθετήσει επικεφαλής στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος τον στενότατο συνεργάτη του Καραμανλή, τον Προκόπη Παυλόπουλο. Φέρεται μάλιστα να δείχνει ενδιαφέρον σχετικώς με το έργο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, στέλεχος της οποίας είναι ένα ακόμα πρόσωπο που εμπιστεύεται ο πρώην πρωθυπουργός, ο Βαγγέλης Αντώναρος.

Σε δείπνο που έγινε στην Κηφισιά με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού ακούστηκε μάλιστα ότι αυστηροί τεχνοκράτες, όπως ο Χαρδούβελης, θα έπρεπε να μιλούν με όσους επικοινωνούν με την αγορά και μπορούν να εξασφαλίσουν χρηματοδοτήσεις σε ελληνικές επιχειρήσεις που θα ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας, όπως ο Αντώναρος.

Στόχος ο Γκίκας

Με τον υπουργό Οικονομικών, πάντως, λέγεται ότι έχει εκνευριστεί πολύ η Μπακογιάννη και τον θεωρεί ίσως το ιδανικότερο πρόσωπο επί του οποίου πρέπει να ασκήσει κριτική. «Θα είναι η ”νύφη”» που θα τα ακούει για την ”πεθερά”», σχολίαζε συνομιλητής της πρώην υπουργού. Η κόρη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι το θέμα του ΕΝΦΙΑ δεν εξετάσθηκε όπως αρμόζει σε μια Κοινοβουλευτική Δημοκρατία.

«Φέρανε την τροπολογία στη Βουλή, ψηφίστηκε η τροπολογία, σήμερα ψηφίζεται η διαφορετική τροπολογία και τελικώς ο κόσμος που μας παρακολουθεί, μας βλέπει να εξευτελιζόμαστε καθημερινώς», δήλωσε. Σημείωσε μάλιστα ότι είναι δύσκολη στιγμή για τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες που στηρίζουν την κυβέρνηση, «αλλά με το υπουργείο Οικονομικών είναι φορές που φτάνεις στο αμήν».

Εκτός από το γεγονός πως δεν κρύβει πλέον ανοικτά τη δυσφορία της για την επιείκεια του πρωθυπουργού έναντι του υπουργού Οικονομικών, απορεί πώς δεν ζητήθηκε και η παραίτηση της γενικής γραμματέα Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου η οποία έχει συμμετοχή στις παλινωδίες και τα κυβερνητικά «αυτογκόλ» περί του ΕΝΦΙΑ.

Τα πήρε στο κρανίο κι ο Κυριάκος

Σε άλλους συνομιλητές της η Μπακογιάννη σχολίασε την ομιλία του έκανε ο Χαρδούβελης σε εκδήλωση του Harvard Business School στο αμφιθέατρο της Εθνικής Τράπεζας, το βράδυ της Πέμπτης. Εκτός από το γεγονός ότι εκνευρίστηκε ακόμα και ο συνήθως μειλίχιος Κυριάκος Μητσοτάκης με την ομιλία του «τσάρου» από την έλλειψη ουσιαστικών προτάσεων, η πρώην υπουργός απορούσε με τα παραδείγματα που έδωσε. «Χαρακτήρισε την οικονομία ”βάρκα με κουπιά” και είπε ότι χρειαζόμαστε ταχύπλοο απέναντι στον Αντρίκο Παπανδρέου, τον αδελφό δηλαδή του ΓΑΠ, που είχε παρομοιάσει την οικονομία με τον ”Τιτανικό” και προκάλεσε αρνητικές αντιδράσεις στις αγορές!», σημείωσε σε συνομιλητές της.

Βέβαια, ο Χαρδούβελης μπορεί να μη σκέφτηκε μια τέτοια αντίδραση. Ίσως θα ήθελε να ακολουθήσει το ρητορικώς και «πολιτικώς ορθόν» απέναντι στον Κώστα Σημίτη και τον Λουκά Παπαδήμο που τον παρακολουθούσαν και τον χειροκρότησαν θερμά. Αυτό κι αν ήταν ένα θέαμα που έτσουξε όσους διαπιστώνουν ότι τα βαρίδια αυτής της συγκυβέρνησης δεν προέρχονται τόσο από το «βαθύ ΠΑΣΟΚ», αλλά από το «σύστημα Σημίτη» και τους «εκσυγχρονιστές», που κληροδότησαν το 2004 στον Καραμανλή τις πληγές οι οποίες επέφεραν την κρίση… Γαλάζια ευρωβουλευτής σχολίαζε, πάντως, μετά την εκδήλωση του HBS σε πηγαδάκι του Κολωνακίου, στην οδό Κανάρη, ότι όλα αυτά συμβαίνουν διότι κάποιοι εκμεταλλεύονται τη φαινομενική απουσία του Δημήτρη Αβραμόπουλου στις Βρυξέλλες, επιδιώκοντας νέες εσωκομματικές ισορροπίες, είναι αμφίβολο όμως αν θα το πετύχουν.


Σχολιάστε εδώ