Με 180 θα ζητήσει ο Σαμαράς να ψηφιστεί το νέο Μνημόνιο
Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με πληροφορίες από ανώτατες κυβερνητικές πηγές, στις προθέσεις των κυρίων Σαμαρά και Βενιζέλου είναι να φέρουν στη Βουλή το κείμενο της συμφωνίας και να ζητήσουν την ψήφο 180 βουλευτών. Με την επισήμανση ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που αφορά το μέλλον της χώρας, θέτοντας έτσι προ των ευθυνών τους το σύνολο των μελών του Κοινοβουλίου. Και ναι, μεν, δεν περιμένουν μια θετική ανταπόκριση από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η ηγεσία του έχει επιλέξει τη στρατηγική της σύγκρουσης και της πολιτικής ανατροπής, θεωρούν, ωστόσο, ότι με τη στάση του θα στείλει ένα «αρνητικό μήνυμα» προς την ελληνική κοινωνία, δηλαδή ότι αρνείται να συναινέσει σε ένα θέμα υψίστης εθνικής σημασίας. Από την άλλη εκτιμούν ότι οι ανεξάρτητοι βουλευτές θα βρεθούν σε μεγάλο δίλημμα, όπως επίσης και οι βουλευτές κυρίως της ΔΗΜΑΡ και δευτερευόντως των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Παράγοντες του Μεγάρου Μαξίμου αναγνωρίζουν ότι οι πιθανότητες η συμφωνία με τους δανειστές να επικυρωθεί με την ψήφο 180 βουλευτών δεν είναι ιδιαίτερα ισχυρές, κανείς όμως δεν μπορεί να αποκλείσει κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Σε μια τέτοια περίπτωση, πάντως, το κέρδος για την κυβέρνηση θα είναι διπλό: Πρώτον, θα αντικρούσει την επιχειρηματολογία της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν διαθέτει την πολιτική νομιμοποίηση να παίρνει αποφάσεις που δεσμεύουν τη χώρα, έχοντας εξασφαλίσει τη συναίνεση της μεγάλης πλειονότητας των μελών του Κοινοβουλίου για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα. Δεύτερον, περνώντας (η κυβέρνηση) με επιτυχία το κρίσιμο αυτό τεστ, θα στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα εν όψει της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. «Αν βρεθούν 180 βουλευτές να ψηφίσουν τη συμφωνία με την ”τρόικα”, είναι φυσικό κι επόμενο να ψηφίσουν και για Πρόεδρο της Δημοκρατίας», παρατηρούν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.
Πάντως η προοπτική ενός τέτοιου εγχειρήματος δεν φαίνεται να ενθουσιάζει υπουργούς και βουλευτές της παράταξης. Οι περισσότεροι εξ αυτών θεωρούν ότι περιέχει μεγάλο πολιτικό ρίσκο, οι πιθανότητες επιτυχίας υπό τις παρούσες πολιτικές συνθήκες είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν πρόκειται να υπερψηφίσουν και οι ανεξάρτητοι βουλευτές δεν έχουν κανέναν λόγο να φορτωθούν -ως μη όφειλαν- το κόστος μιας συμφωνίας που θα περιέχει αναπόφευκτα αντιδημοφιλή (αντικοινωνικά) μέτρα. Κατά συνέπεια ένα κακό αποτέλεσμα στην ψηφοφορία στη Βουλή θα ισοδυναμεί με βαριά πολιτική ήττα και θα φέρει την κυβέρνηση σε ακόμη πιο δυσμενή θέση απʼ ό,τι είναι σήμερα.
Άλλοι, πάλι, είναι ακόμη πιο επικριτικοί και χαρακτηρίζουν εντελώς ακατανόητο το όλο εγχείρημα. Εκτός του ότι δεν υπηρετεί τον διπλό στόχο που θα επιχειρήσει να θέσει η κυβέρνηση, είναι πολύ πιθανό να εξελιχθεί και σε «μπούμερανγκ». Ο ΣΥΡΙΖΑ, λένε, δεν πρόκειται να στριμωχτεί, δεδομένου ότι έχει εδώ και αρκετούς μήνες θέσει ως βασική του επιδίωξη την ανατροπή της κυβέρνησης και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών και οι πολίτες δεν περιμένουν ότι θα αλλάξει ξαφνικά στρατηγική. Από την άλλη η στάση που θα τηρήσουν οι βουλευτές (πέραν της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ) στο θέμα της συμφωνίας δεν τους δεσμεύει και σε σχέση με την ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Άλλο είναι το διακύβευμα στην πρώτη περίπτωση και εντελώς διαφορετικό στη δεύτερη. Η πρώτη έχει να κάνει με την πολιτική επιβίωση της κυβέρνησης, η δεύτερη με τις προοπτικές της χώρας. Δηλαδή υπάρχει μεγάλη πιθανότητα βουλευτές που θα καταψηφίσουν τη συμφωνία, στη συνέχεια να ψηφίσουν για Πρόεδρο Δημοκρατίας. Κατά συνέπεια είναι πολύ πιθανό στη φάση αυτή η κυβέρνηση, εκτός από την ήττα σε πολιτικό επίπεδο, να χάσει και στο πεδίο των εντυπώσεων.