Με τον φόβο του Παπανδρέου κινούνται στο ΠΑΣΟΚ

Πάντως, δυναμικά στο παιχνίδι μπαίνουν και οι διάφορες σοσιαλιστικές ομάδες που συγκροτήθηκαν από αποχωρήσαντα στελέχη του Κινήματος που ετοιμάζουν νέο κύκλο εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα με στόχο τη δημιουργία ενός κοινού δικτύου για την «ανασύσταση του σοσιαλιστικού χώρου».

Φωνάζει συνεχώς «παρών» ο Γ. Παπανδρέου

Ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε και πάλι «παρών» και μάλιστα με έμφαση, κυρίως μέσω της δήλωσης του στενού του συνεργάτη Γ. Ελενόπουλου με την οποία, ούτε λίγο ούτε πολύ, διαμήνυσε προς τον Βενιζέλο να μη διανοηθεί να τον διαγράψει ή να του επιβάλλει πειθαρχικά μέτρα. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αν και δέχεται εισηγήσεις για να καθαρίσει το τοπίο εσωκομματικά και να κλείσει το κεφάλαιο Γ. Παπανδρέου, που θεωρείται «βαρίδι», εντούτοις αποφεύγει για την ώρα να ρίξει «λάδι στη φωτιά» προσδοκώντας κατ’ αρχήν να τραβήξει κοντά του, μέσω της Δημοκρατικής Παράταξης, κάποια φιλοπαπανδρεϊκά στελέχη. Αυτός που κυριολεκτικά είναι εξοργισμένος με τον Γ. Παπανδρέου είναι ο Κώστας Σημίτης, που διαμηνύει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι «δεν μπορεί να είναι άβατο ο Γ. Παπανδρέου», εννοώντας ότι δεν μπορεί να δηλώνει ότι κανείς δεν θα διαγράψει έναν πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο του κόμματος, ενώ εκείνος τον «είχε πετάξει έξω».

Ο Παπανδρέου δύσκολα θα ακολουθήσει και θα συμπορευθεί με το εγχείρημα της Δημοκρατικής Παράταξης, επιμένοντας ότι «και αυτή τη μάχη οφείλει να τη δώσει το ΠΑΣΟΚ». Κανείς όμως δεν μπορεί ακόμα να πει με βεβαιότητα πως ο Παπανδρέου δεν θα κατέβει με τα ψηφοδέλτια της Δημοκρατικής Παράταξης ή αν θα δημιουργήσει δική του πολιτική κίνηση, ή αν θα περιμένει να ηγηθεί εκ νέου του ΠΑΣΟΚ.

Νέες πρωτοβουλίες από πασοκογενείς κινήσεις

Οριστικά ξεκόβουν με τον Ε. Βενιζέλο και το ΠΑΣΟΚ μια σειρά κινήσεων ΠΑΣΟΚογενών στελεχών του άλλοτε κραταιού κόμματος που ίδρυσε ο Ανδρέας, από επιστημονικούς χώρους και συνδικάτα.

Κεντρικός στόχος αυτών των στελεχών είναι η ανασύσταση του σοσιαλιστικού χώρου και η «διαφυγή» του εναπομείναντος ΠΑΣΟΚ από τον «ασφυκτικό εναγκαλισμό» της ΝΔ του Αντ. Σαμαρά.

Περίπου έναν μήνα μετά την πρώτη τους συνάντηση στην Αθήνα, τα στελέχη που ανέλαβαν τη σχετική πρωτοβουλία, διαχωρίζοντας πλήρως τη θέση τους από το εγχείρημα Βενιζέλου, πρόκειται να συναντηθούν το επόμενο Σάββατο 22 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη. Όπως αναφέρουν, το κάλεσμα αφορά όλο το φάσμα των αριστερών σοσιαλδημοκρατικών ρευμάτων από την Κεντρική Μακεδονία, ενώ θα ακολουθήσουν ανάλογες συγκεντρώσεις σε Πελοπόννησο και Κρήτη.

Την πρωτοβουλία για τη συνάντηση αυτή -που είναι συνέχεια πρόσφατης παρόμοιας στην Αθήνα και θα ακολουθήσουν κι άλλες σε Πελοπόννησο και Κρήτη- έχουν οι κινήσεις των επιστημόνων (ΤΕΕ-Σπίρτζης), ιατρικοί και δικηγορικοί σύλλογοι, αγροτικές κινήσεις (ΠΑΣΕΓΕΣ), συσπειρώσεις επαγγελματιών-βιοτεχνών (ΓΣΕΒΕ-Καββαθάς), η Αριστερή Πρωτοβουλία, οι Σοσιαλιστές του Βορρά (Λίγκα του Βορρά), οι Έλληνες Σοσιαλιστές, η Σοσιαλιστική Προοπτική, στελέχη της ΑΔΕΔΥ, της Αυτοδιοίκησης, των εργατικών συνδικάτων, των σοσιαλιστών της περιφέρειας και του φοιτητικού κινήματος. Τέλος, έχουν δηλώσει συμμετοχή ανένταχτοι της σοσιαλιστικής Αριστεράς και ανεξάρτητες προοδευτικές προσωπικότητες.


Σχολιάστε εδώ