ΚΑΤΑΡΡΕΟΥΝ με… δόσεις!
Τα μεγάλα στρατηγικά λάθη του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά και οι διαδοχικές αστοχίες, παλινωδίες κορυφαίων υπουργών (με αποκορύφωμα τις ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές) έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην αλλαγή στάσης των δανειστών. Που όχι μόνο δεν δείχνουν διάθεση να χαλαρώσουν την ασφυκτική πίεση έναντι της χώρας, αντίθετα δίνουν την εντύπωση ότι έχουν ξεγράψει (προγράψει) και την κυβέρνηση και τον κ. Σαμαρά! Σε ανάλογη τροχιά φαίνεται να έχουν μπει και οι μέχρι πρότινος ισχυροί υποστηρικτές τους στο εσωτερικό της χώρας – οικονομικοί και εκδοτικοί παράγοντες. Η αιφνιδιαστική παραίτηση του Ανδρ. Ψυχάρη από το βουλευτικό αξίωμα κατά πολλούς σηματοδοτεί την αλλαγή του κλίματος και σε αυτό το επίπεδο. Η απαισιοδοξία που καιρό τώρα επικρατεί στο σύνολο της κυβέρνησης έχει «εισβάλει» για τα καλά και στο Μέγαρο Μαξίμου, με τις πληροφορίες να θέλουν τον κ. Σαμαρά βαθύτατα απογοητευμένο και σε κάκιστη ψυχολογική κατάσταση. Η ηττοπάθεια διαπερνάει όλες τις βαθμίδες της Νέας Δημοκρατίας, ενώ στις τάξεις των βουλευτών επικρατεί μεγάλος αναβρασμός και τα «πυρά» τους δεν έχουν στόχο μόνο κυβερνητικά στελέχη αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους ασκούν σκληρή κριτική για επιλογές και κινήσεις του κ. Σαμαρά που κατέληξαν σε παταγώδη αποτυχία και είχαν μεγάλο πολιτικό κόστος. Αναφέρονται συγκεκριμένα στην πρωτοβουλία του να αναγγείλει μονομερώς την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια, με συνέπεια να «εξαγριωθούν» οι αγορές και να εξοργιστούν οι δανειστές, που υποχρέωσαν την κυβέρνηση σε άτακτη υποχώρηση, πλήττοντας την εικόνα της χώρας διεθνώς.
Οι βουλευτές αποδίδουν ευθύνες στον κ. Σαμαρά και για τον τρόπο που χειρίστηκε τις ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Πρώτα αποφάσισε να κινηθεί κόντρα στις εντολές των δανειστών, που διαφωνούσαν κατηγορηματικά, και στη συνέχεια να τραπεί σε άτακτη υποχώρηση προκειμένου να διασφαλίσει τον ερχομό της «τρόικας» και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ο χαρακτηρισμός «τζάμπα μάγκας» ακούγεται όλο και πιο συχνά στο εσωτερικό της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Όσο κι αν το Μέγαρο Μαξίμου επιχείρησε να μεταθέσει τις ευθύνες στο οικονομικό επιτελείο και συγκεκριμένα στον κ. Χαρδούβελη, οι βουλευτές δυσκολεύονται να πιστέψουν ότι ο τελευταίος ενήργησε χωρίς την έγκριση του Μεγάρου Μαξίμου.
Την άποψή τους αυτή ενισχύουν οι πληροφορίες που φτάνουν από κυβερνητικές πηγές και λένε ότι ήταν ο ίδιος ο κ. Σαμαράς που ζήτησε κι επέμεινε να περιληφθούν στις ρυθμίσεις για τις δόσεις τόσο ο ΕΝΦΙΑ όσο και ο φόρος εισοδήματος. Με το σκεπτικό ότι αυτό θα επιδρούσε θετικά σ’ ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας και θα βελτίωνε έτσι το κλίμα για την κυβέρνηση. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι βουλευτές δεν επιρρίπτουν ευθύνες και στον υπουργό Οικονομικών, το ακριβώς αντίθετο. Του καταλογίζουν λανθασμένους χειρισμούς, άγνοια της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα, ενώ ορισμένοι εξ αυτών ζητούν την απομάκρυνσή του από την κυβέρνηση και την αντικατάστασή του από κοινοβουλευτικό στέλεχος.
Στο πλαίσιο αυτό επικρίνουν και τον κ. Σαμαρά για το γεγονός ότι μετά τον κ. Στουρνάρα τοποθέτησε στο υπουργείο Οικονομικών τον κ. Χαρδούβελη, έναν ακόμη τεχνοκράτη. Η απόφαση του πρωθυπουργού να πάρει από τον κ. Χαρδούβελη τις αρμοδιότητες για τη φορολογία και να τις δώσει στον κ. Μαυραγάνη δημιούργησε, προς στιγμήν, την εικόνα σύγκρουσης μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και υπουργού Οικονομικών. Κυκλοφόρησαν μάλιστα και σενάρια περί παραίτησης του κ. Χαρδούβελη. Ωστόσο, στη συνέχεια πληροφορίες από το υπουργείο ανέφεραν ότι ο ίδιος ζήτησε να εκχωρηθούν οι αρμοδιότητες στον κ. Μαυραγάνη διότι ο κ. Χαρδούβελης δεν διαθέτει τις αναγκαίες γνώσεις και την εμπειρία σχετικά με το ζήτημα της φορολογίας.