ΚΑΠΙΤΑ-ΛΗΣΤΙΚΑ

* Πάντως η επαφή των τραπεζιτών, την προηγούμενη Τρίτη, με τον πρωθυπουργό, εκτός των κόκκινων στεγαστικών δανείων που δεν θα ρυθμιστούν, ως μενού είχε και τη διαπραγματευτική στήριξη της δικομματικής κυβέρνησης στις επαφές με την «τρόικα». Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει κρίνει πως ο υπουργός του Γκίκας Χαρδούβελης δεν μπορεί να σηκώσει όλο το βάρος μόνος του, γι’ αυτό και εκτός της επιτροπείας από τους συνεργάτες του Λαζαρίδη και Παπασταύρου, έχει βάλει δίπλα του και τους τέσσερις συστημικούς τραπεζίτες.

* Όλα τα είχαμε, οι παρεμβάσεις Γιακουμάτου μάς έλειπαν. Προσφορές όλο τον χρόνο θα μπορούν να κάνουν ελεύθερα τα εμπορικά καταστήματα και τα καταστήματα stock και outlet, ενώ διατηρούνται οι τέσσερις εκπτωτικές περίοδοι μέσα στον χρόνο, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γεράσιμος Γιακουμάτος, παρουσιάζοντας τον «Κώδικα Δεοντολογίας για την προστασία του καταναλωτή κατά τη διάρκεια των προσφορών, των εκπτώσεων και τις προωθητικές ενέργειες». Εκτιμά ότι με τα νέα δεδομένα οι τιμές θα υποχωρήσουν κατά 15%.

* Τη χορήγηση στην Ελλάδα 6,4 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση (ΕΤΠΠ), με στόχο την παροχή βοήθειας και αποκατάστασης εργαζομένων που απολύθηκαν, εισηγείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η πρόταση αναμένεται να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα υπέβαλε αίτηση υποστήριξης από το ΕΤΠΠ έπειτα από την απόλυση 600 εργαζομένων από την επιχείρηση Οδυσσεύς Φωκάς ΑΕ, λόγω της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης, η οποία έπληξε σοβαρά την ελληνική οικονομία». Το συνολικό εκτιμώμενο κόστος της δέσμης μέτρων είναι 10,7 εκατ. ευρώ, από τα οποία η ΕΤΠΠ θα συνεισφέρει 6,4 εκατ. ευρώ.

* Ποιος είναι ο επόμενος… Καρατζαφέρης; Μην ψάχνετε για… πολιτικό πρόσωπο. Κοιτάξτε προς τη μεριά καναλάρχη. Εκεί θα χτυπήσει και πάλι η ΕΥΠ.

* Μπορεί ένας γενικός γραμματέας να έχει ξεκινήσει τη θητεία του το 2009, επί ΓΑΠ, και για πέντε ολόκληρα χρόνια να έχει εξασφαλισμένη εργασία και εισοδήματα, αλλά και νταραβέρια; Σαφέστατα. Μάλιστα, ομάδα πέντε τέτοιων γραμματέων απαίτησαν από το Μέγαρο Μαξίμου να παραμείνουν κανονικά στις θέσεις τους. Τόσο ωραία.

* Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης προκηρύσσει διαγωνισμό για τη φιλοξενία -άκουσον άκουσον- διαμορφωτών κοινής γνώμης στην Περιφέρεια. Αντικείμενο του έργου αποτελεί η προώθηση του τουριστικού προϊόντος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σε διαμορφωτές κοινής γνώμης, οι οποίοι θα φιλοξενηθούν στην περιοχή ειδικά για τον σκοπό αυτό. Ως διαμορφωτές κοινής γνώμης νοούνται πρόσωπα κύρους, με σημαντική αναγνωρισιμότητα στη χώρα τους ή και διεθνώς, τα οποία διαθέτουν την ικανότητα να πολλαπλασιάσουν τα οφέλη μιας τουριστικής καμπάνιας χάρη στην επαγγελματική τους ιδιότητα, στις προσωπικές τους δεξιότητες και στις κοινωνικές τους διασυνδέσεις, όπως αναφέρει η προκήρυξη. Γιατί απλώς δεν γράφουν, άραγε, δημοσιογράφους; Μήπως θέλουν να φιλοξενήσουν κάθε καρυδιάς καρύδι;

* Το ποσό των 3 εκατ. ευρώ ενέκρινε ο -πάντα ανοιχτοχέρης- γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Πάνος Λειβαδάς για τη συμμετοχή του Οργανισμού σε 11 Διεθνείς Εκθέσεις Τουρισμού της περιόδου Ιανουαρίου-Ιουνίου 2015. Συγκεκριμένα, εγκρίθηκε το ποσό των 2.980.296 ευρώ, το οποίο αφορά την κάλυψη δαπανών ενοικίασης εκθεσιακών χώρων, λειτουργικών δαπανών συμμετοχής στις εκθέσεις και κατασκευής περιπτέρων. Παλιότερα πάντως η δουλειά γινόταν με πολύ λιγότερα χρήματα. Τι άλλαξε, άραγε, τώρα;

* Για τα καλά έχει μπλοκαριστεί η αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ. Ο αρμόδιος υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης δεν επιθυμεί να προχωρήσουν οι διαδικασίες.

* Τέσσερις υποψήφιοι διεκδικούν τον διαγωνισμό του υπουργείου Παιδείας για το έργο «Προμήθεια και εγκατάσταση διαδραστικών συστημάτων». Οι υποψήφιοι ανάδοχοι, τα δικαιολογητικά των οποίων κρίθηκαν επαρκή και προχωρούν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού, είναι: ΟΤΕ ΑΕ – Info Quest Technologies, Globo Technologies – Intracom Telecom, MLS Πληροφορική ΑΕ – Altec Integration ΑΕ και Πλαίσιο Computers ΑΕΒΕ. Ο συνολικός προϋπολογισμός του υποέργου ανέρχεται σε 774.667 ευρώ.

* Γιατί το ΤΑΙΠΕΔ καθυστέρησε τόσο πολύ να προσλάβει συμβούλους προκειμένου να αποτιμήσουν την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τη θυγατρική της εταιρεία τεχνικής βάσης ΕΕΣΣΤΥ; Μήπως για να ικανοποιήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που επιδιώκει να δημιουργήσει προσκόματα στο ενδιαφέρον των Ρώσων;

* Κακός χαμός γίνεται στο ΤΑΙΠΕΔ. Μεταξύ των άλλων και της γενικότερης διάλυσης που παρατηρείται, δεν μιλούν καν μεταξύ τους οι κ. Κονδύλης και Μπουχώρης. Όμως δεν φθάνουν μόνο αυτά. Το Μαξίμου «καθάρισε» τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΤΑΔ Γρηγόρη Δούνη όχι τόσο γιατί δεν έκανε καλά τη δουλειά του, αλλά κυρίως γιατί δεν έκανε καλά τις «δουλειές τους». Κρατήστε αυτό που σας λέμε, καθώς η υπόθεση έχει ζουμί και ο κ. Δημήτρης Πτωχός ξέρει πολλά.

***

Μόνο εμείς διαβάζουμε και τα αρνητικά σημεία των οικονομικών αποτελεσμάτων της Eurobank; Η τράπεζα επιτάχυνε τον σχηματισμό προβλέψεων κατά το γ’ τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης σε 588 εκατομμύρια ευρώ, με τις συσσωρευμένες να διαμορφώνονται στα 9,2 δισ.

***

Quiz 1:

Ποιανού πρώην μεγαλοτραπεζίτη ο γιος ανέλαβε υψηλόβαθμη θέση στο παράρτημα εγχώριας ναυτιλιακής εταιρείας στη Νέα Υόρκη; Και δεν θα ετίθετο κανένα θέμα αν ο μπαμπάς του δεν είχε φροντίσει, πέραν του δέοντος, να «καθαρίσει» για λογαριασμό της εφοπλίστριας εργοδότριας του τέκνου του, προκειμένου να αποφύγει τις περιπέτειες με τον κόκκινο δανεισμό της.


Σχολιάστε εδώ